Θρίλερ με την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν - Πόλη «φάντασμα» η Βηρυτός - Τα τρία μέτωπα του πολέμου
Πάνω από 2000 νεκροί έχουν ήδη καταμετρηθεί από την πρώτη μέρα που το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό με στόχο κυρίως στελέχη της Χεζμπολάχ.
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η αναμονή της απάντησης την οποία έχει αποφασίσει να δώσει το Ισραήλ στο Ιράν μετά την αεροπορική επιδρομή των 200 βαλλιστικών πυραύλων το βράδυ της Τρίτης 01/10.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής 04/10 ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν ήταν στη θέση του Ισραήλ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι τα δυο κράτη είναι «σε συνεχή επαφή» και προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να θυμηθεί ότι καμία άλλη αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει περισσότερο το Ισραήλ. Αναφερόμενος στη συμβολή της Ουάσιγκτον, είπε ότι «προσπαθεί να κινητοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Ισραήλ: Θα χτυπήσουμε όποιον βοηθά τη Χεζμπολάχ
Από την πλευρά του, το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» ενάντια σε οποιοδήποτε όχημα διάσωσης που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τις ιατρικές ομάδες στο Λίβανο να αποφύγουν τη συνεργασία με την τρομοκρατική οργάνωση εάν δεν θέλουν να γίνουν στόχος τους.
Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ ότι «εκμεταλλεύεται» τα οχήματα διάσωσης για να μεταφέρει τρομοκράτες και όπλα.
«Οποιοδήποτε όχημα αποδειχθεί ότι χρησιμοποιείται από ένοπλους για τρομοκρατικούς σκοπούς, ανεξάρτητα από τον τύπο του, θα υπόκειται σε κατάλληλα μέτρα για να αποτραπεί η στρατιωτική του χρήση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του στρατού Αβιχάι Αντράε.
Μετατράπηκε σε πόλη-«φάντασμα» η Βηρυτός
Αποκαρδιωτικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται με άδειους δρόμους και καφετέριες χωρίς θαμώνες από τη Βηρυτό οι οποίες δείχνουν το μέγεθος της κατάστασης.
Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, οι κάτοικοί της αποφεύγουν τα σημεία μαζικής προσέλευσης προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους καταστηματάρχες.
Χιλιάδες νεκροί στον Λίβανο
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι πάνω από 2.023 έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς σε Βηρυτό αλλά και τις περιοχές που βρίσκονται στον νότιο Λίβανο. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 127 παιδιά και 261 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 9.526.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο και ο διοικητής της μονάδας επικοινωνιών της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ρασίντ Σακάφι. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εξουδετερώνουν τους κορυφαίους αξιωματούχους της παραστρατιωτικής οργάνωσης και φαίνεται ακριβώς που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων του Ισραηλινού στρατού, νεκρός φέρεται πως έχει πέσει και ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν.
Την πληροφορία μετέδωσε το Κανάλι 12 του Ισραήλ και αναπαρήγαγε και το Times of Israel. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι απλά τραυματίας. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, στόχος της χθεσινής επίθεσης στη Βηρυτό ήταν πράγματι ο Σαφιεντίν.
Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν
Ο Χασέμ Σαφιεντίν, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως τρομοκράτη το 2017, είναι ξάδελφος του Νασράλα και όπως αυτός είναι κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει δήθεν καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ.
Έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εκτός του ότι πέρασε χρόνια σπουδάζοντας θρησκευτικές επιστήμες στο Κομ, συνδέεται με τον πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς Κασέμ Σολεϊμανί καθώς το 2020, ο γιος του Ρεζά παντρεύτηκε τη Ζεινέπ, την κόρη του εκλιπόντος αξιωματικού.
Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας.
Τα τρία μέτωπα του πολέμου του Ισραήλ
Τρία είναι τα κύρια μέτωπα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει το Ισραήλ στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. Εκτός από τον Λίβανο, το Ισραήλ συνεχίζει τις μάχες στη Γάζα ενώ ξεκίνησε σφοδρότερες επιχειρήσεις και σε περιοχές της Δυτικής Όχθης.
Σήμερα, αναφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ότι τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από στρατιωτικά πλήγματα στη Γάζα.
Όμως, το Ισραήλ άνοιξε νέο μέτωπο και στην Τουλκαρέμ, περιοχή η οποία εντοπίζεται στη Δυτική Όχθη, όπου το βράδυ της Πέμπτης 03/10, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μαχητικό αεροσκάφος έπληξε κτήριο.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία πέρα από το στρατό και την πολεμική αεροπορία συμμετείχε και η ομάδα Σιν Μπετ σκοτώθηκαν επτά μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσεμ, επιβεβαίωσε, το βράδυ της Παρασκευής 04/10, ότι ένας από τους διοικητές της, ο Ζάχι Γιάσερ Ούφι σκοτώθηκε στο ισραηλινό πλήγμα μαζί με άλλους επτά μαχητές.
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς τη «παράνομο αεροπορικό πλήγμα» του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό. «Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα πολύ ανησυχητικό πλαίσιο παράνομης χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου στη Δυτική Όχθη, που έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στους Παλαιστίνιους και σημαντικές ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές», δήλωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε ανακοίνωσή του για το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.
Το πλήγμα αυτό είναι το πλέον φονικό από το 2000 στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ χτυπούν τους Χούθι
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής 4/10 ότι έπληξε 15 στόχους των Χούθι στην Υεμένη.
Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ σημειώνει ότι οι στόχοι συνδέονταν με τις «στρατιωτικές δυνατότητες» των Χούθι, χωρίς να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για ραντάρ, εκτοξευτήρες πυραύλων ή βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως λένε, προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Δύο από τα πλοία βυθίστηκαν και τουλάχιστον τέσσερις ναυτικοί έχουν σκοτωθεί.