Ο ΟΗΕ καταδικάζει το πλήγμα του Ισραήλ με 18 νεκρούς στην Τουλκάρεμ της Δυτικής Όχθης
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη (03/10) ότι «εξόντωσε» ένα τοπικό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τουλκάρεμ.
Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την Παρασκευή (04/10) αυτό που χαρακτήρισαν ως «παράνομο αεροπορικό πλήγμα» του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι το βράδυ της Πέμπτης (03/10), σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
«Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα πολύ ανησυχητικό πλαίσιο παράνομης χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου στη Δυτική Όχθη, που έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στους Παλαιστίνιους και σημαντικές ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές», δήλωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε ανακοίνωσή του για το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη (03/10) ότι «εξόντωσε» ένα τοπικό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων και της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.
Το πλήγμα αυτό είναι το πλέον φονικό από το 2000 στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Για το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρόκειται για «άλλο ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής χρήσης θανάσιμης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, συχνά ανώφελη, δυσανάλογη και επομένως παράνομη».
«Η καταστροφή ενός ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο από αεροπορικό βομβαρδισμό δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ προς τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την επιχείρηση αυτή.
Η Τουλκάρεμ είχε ήδη αποτελέσει στόχο στα τέλη Αυγούστου των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον ένοπλων ομάδων που πολεμούν κατά του Ισραήλ σε αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ, η βία μεταξύ των Παλαιστινίων από τη μια πλευρά, και του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από την άλλη, δεν έχουν σταματήσει να εντείνονται στη Δυτική Όχθη.