Θεολογική Σχολή Χάλκης:Θετικός στην επαναλειτουργία ο Τούρκος υπουργός Παιδείας
Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι γίνονται εργασίες όσον αφορά τη δυνατότητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή
Στην θετική του στάση να επαναλειτουργήσει η θεολογική σχολή της Χάλκης αναφέρθηκε ο υπουργός παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Τούρκο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών.
Κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, καθώς μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Karar που αναφερόταν στο σχέδιο επαναλειτουργίας της σχολής στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, ακολούθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν ο οποιος δήλωσε θετικός στο ενδεχόμενο επανέναρξη των εργασιών της σχολής, με την τελική απόφαση ωστόσο να ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Η οποία διάσταση καθορίστηκε από κοινού από τον κ. Πρόεδρο και τον Υπουργό που διαχειρίζεται την εξωτερική μας πολιτική. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν οι αρμόδιοι και θα τις υλοποιήσουμε εμείς.
Εγώ προσωπικά, θα ήθελα να δω ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας περί κοσμικού κράτους.
Αυτό που αναλογεί σε εμάς, είναι αυτό που ζήτησε να κάνουμε ο Πρόεδρός μας, όταν θα παρθεί η απόφασή μας για το θέμα αυτό. Μας ζήτησε να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με τις μεθόδους που μπορούμε να εργαστούμε ή τι είδους διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε».
Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε και την απόφαση του 1971 σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η λειτουργία της Σχολής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να αναφέρεται ευθέως στην απαγόρευση της σχολής, παρά μόνο ερμηνείες.
«Υπάρχει μια διαδικασία λειτουργίας στην Τουρκία, έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάνης και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων. Όταν εξετάζουμε όλα αυτά, υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά το μνημόνιο της 12ης Μαρτίου (σ.σ. Αναφορά στο 1971).
Στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως η Σχολή έκλεισε βάσει μιας ερμηνείας, ή επί τη βάσει της πολιτικής συγκυρίας της εποχής.
Εμείς με εντολή του Προέδρου μας πήγαμε να αναλύσουμε το τι μπορεί να γίνει σε νομική βάση, και είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί».
Και κατέληξε «Όπως είπαμε, εργαζόμαστε όσον αφορά τη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως Θεολογική Σχολή, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική και τον κ. Πρόεδρο».