Τουρκία: Ωρολογιακή «βόμβα» χιλιάδες κτίρια στην Κωνσταντινούπολη
«Η Κων/πολη είναι μια πόλη των 16 εκατ. που ζουν σε 4 εκατομμύρια κτίρια. Το 70 % των κτιρίων διατρέχουν κίνδυνο», λένε Τούρκοι επιστήμονες
Η κατάρρευση του κτιρίου στο Κιουτσουκτσεκμετζέ στη Δυτική Κωνσταντινούπολη, επανέφερε τον προβληματισμό σε πολλούς ανθρώπους της Πόλης σχετικά με τη στατικότητα και την αντοχή των κτισμάτων στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού.
Οι εικόνες από τη στιγμή της κατάρρευσης του κτιρίου στο Κιουτσούκτσεκμετζέ σοκάρουν. Το τετραώροφο οικοδόμημα που έχει κατασκευαστεί το 1988, κατέρρευσε κυριολεκτικά σαν χάρτινος πύργος, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, ενώ άλλοι 8 ανασύρθηκαν κάτω από τα συντρίμμια έχοντας τραυματιστεί, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, και τις δηλώσεις του τοπικού υπουργού Περιβάλλοντος, το κτίριο δεν πληρούσε το αρχιτεκτονικό πρωτόκολλο, ενώ όπως μεταδίδεται από τουρκικά μέσα οι δυο όροφοι που κατασκευάστηκαν παράνομα ήταν φτιαγμένοι με άμμο και βότσαλα.
Οι αυθαιρεσίες που έρχονται στο «φως» σε συνδυασμό με τις νωπές ακόμη σκηνές των καταστροφικών σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία, προβληματίζει αρκετούς Κωνσταντινοπολίτες σχετικά με την αντοχή των κτιρίων στα οποία διαμένουν. Άλλωστε υπάρχουν και οι δυσοίωνες προβλέψεις αρκετών σεισμολόγων που μιλούν για την πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες, αν ληφθούν υπόψιν και οι εκτιμήσεις ειδικών σχετικά με την κατάσταση αρκετών κτιρίων.
O αντιπρόεδρος του ιδρύματος αστικοποίησης και καθηγητής Χαλντούν Ερσέν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγεί στο CNN Turk ότι το ουκ ολίγον ευκαταφρόνητο ποσοστό του 70% των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Έχουμε δώσει μάχες από το 2012 και προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες για την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται πολλά κτίρια.
Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη των 16 εκατομμυρίων πολιτών που ζουν περίπου σε 4 εκατομμύρια κτίρια. Το 70% αυτών των κτιρίων μπορούμε να πούμε ότι διατρέχουν κίνδυνο. Βλέπουμε περίπου 2 εκατομμύρια σπίτια να είναι σε κίνδυνο.. Στο Φάτιχ και στο Εσκουντάρ υπάρχουν τα πιο προβληματικά κτίρια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μεχμέτ Φατίχ Αλτάν κάνει λόγο για περίπου 3.000 κτίρια στην Πόλη που λειτουργούν σαν ωρολογιακή βόμβα, καθώς η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αρκεί από μόνη της για να καταρρεύσουν ξαφνικά.
«Έχουμε κτίρια που μπορούν να καταρρεύσουν χωρίς καν να απαιτηθεί σεισμός. Βιώνουμε 2-3 τέτοια γεγονότα σχεδόν κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 2.300 τέτοια κτίρια στην Κωνσταντινούπολη μας». «Το συγκρίνουμε με μια κατάσταση όπως μια ωρολογιακή βόμβα, όπου δεν είναι σαφές πότε θα εκραγεί, αλλά όταν έρθει η ώρα, προκαλεί μια τέτοια καταστροφή», σημείωσε.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στη Τουρκία είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφακ το οποίο υπογραμμίζει στον τίτλο του ότι η κατάρρευση του κτηρίου στο Κιουτσουκτσεκμετζε αποτελεί προειδοποίηση πριν τον μεγάλο σεισμό.
Η εφημερίδα μάλιστα φιλοξενεί και την άποψη του πολιτικού μηχανικού Μουσταφά Μποζγιγιτ που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Γιλντίζ και αναφέρει ότι "Το 40%από τα 650 χιλιάδες επικίνδυνα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να κατεδαφιστούν αμέσως και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες κτίρια κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν".