Τετραήμερη εργασία στο Τόκιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
Το δημογραφικό πρόβλημα που παρατηρείται στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ωθεί τις τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν δραστικότερα μέτρα.
Καθώς η Ιαπωνία παλεύει να αντιμετωπίσει την κρίση των ποσοστών γεννήσεων που έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η τοπική κυβέρνηση του Τόκιο δοκιμάζει νέες στρατηγικές ώστε να ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν περισσότερα παιδιά.
Οι τοπικές αρχές, λοιπόν, ξεκινούν ένα πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς και θα δίνει στους εργαζομένους τριήμερη ανάπαυση κάθε εβδομάδα.
Η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε περισσότερους από 160.000 εργαζομένους της κυβέρνησης της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ιαπωνία.
«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε είδους μορφή ευέλικτης εργασίας ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δε θα πρέπει να θυσιάσουν την καριέρα τους για άλλα γεγονότα που μπορεί να συμβούν στη ζωή τους, όπως η γέννηση ενός παιδιού», δήλωσε ο κυβερνήτης του Τόκιο, σύμφωνα με τους Japan Times.
Επίσης, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς με μικρά παιδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού να μειώσουν ελαφρώς τις αποδοχές τους ώστε να μπορούν να φεύγουν νωρίτερα από τη δουλειά τους καθημερινά.
Σύμφωνα με τους Japan Times, το μέτρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να μειώσουν το ωράριό τους έως και κατά δύο ώρες καθημερινά.
Βέβαια, συνολικά ο στόχος των μέτρων είναι να μειώσει το βάρος της ανατροφής παιδιών για τις εργαζόμενες μητέρες.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο ηλικιωμένες χώρες στον κόσμο, με τον πληθυσμό της να γερνάει διαρκώς εξ αιτίας του διαρκώς αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής, αλλά και της χαμηλής γεννητικότητας.
«Πονοκέφαλος» το δημογραφικό
Ο ρυθμός γεννήσεων στην Ιαπωνία υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 1,2 παιδιών ανά γυναίκα το 2023, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός μίας χώρας και τοποθετείται στα στα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, πέρυσι γεννήθηκαν στη χώρα 758.631 παιδιά, αριθμός που καταγράφει πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.
Ο τότε πρωθυπουργός, μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την υπογεννητικότητα τη «μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».
Η έκθεση του ΔΝΤ για τα προβλήματα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο ότι διάφοροι λόγοι συνεισφέρουν στην αύξηση της υπογεννητικότητας και τη μείωση των γεννήσεων, μεταξύ τους η μείωση των γάμων, αλλά και ότι γίνονται σε σχετικά μεγαλύτερη ηλικία, το υψηλό κόστος ζωής, η διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, αλλά και η ακριβή φροντίδα των παιδιών.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια σε πρωτοβουλίες για να αντιστρέψει την πτωτική τάση, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών και προωθώντας, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες για πάγωμα ωαρίων.
Μάλιστα, η τοπική κυβέρνηση του Τόκιο λανσάρισε στις αρχές της χρονιάς και μία εφαρμογή γνωριμιών που απαιτεί από τους χρήστες να δηλώνουν το εισόδημά τους, με την ελπίδα να αυξηθούν οι γάμοι.