Κάν' το όπως οι Δανοί: Τα μυστικά για ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Η Δανία αποτελεί τα τελευταία χρόνια παράδειγμα για την ποιότητα που βρίσκουν οι εργαζόμενοι ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Άγχος, υποχρεώσεις και κούραση. Αυτό είναι το τρίπτυχο ενός εργαζόμενου στη σημερινή κοινωνία καθώς οι απαιτήσεις πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλες και ο χρόνος για πραγματική ξεκούραση είναι ελάχιστος, τις περισσότερες φορές.
Ωστόσο, μια έρευνα απέδειξε ότι στη Δανία, οι εργαζόμενοι έχουν βρει τη λύση για να συνδυάζουν την επαγγελματική τους ζωή σε τέτοιο βαθμό ώστε να νιώθουν ευτυχισμένοι.
Σύμφωνα με πρόσφατα παγκόσμια στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μόλις το 1,1% των Δανών φαίνεται πως εργάζεται 50 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Αυτό αποτελεί ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο ο οποίος κυμαίνεται στο 10,2%.
Η Δανία βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών στον κόσμο για την κατάταξη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Ο Meik Wiking, συγγραφέας του βιβλίου The Art of Danish Living, θεωρεί εδώ και καιρό τη χώρα καταγωγής του ως ένα λαμπρό παράδειγμα αυτού που άλλες χώρες πρέπει να φιλοδοξούν να μιμηθούν με τις πολιτικές τους στον χώρο εργασίας.
«Οι Δανοί είναι πραγματικά χαρούμενοι στη δουλειά», λέει στο BBC. «Σχεδόν το 60% των Δανών λένε ότι θα συνέχιζαν να εργάζονται αν κέρδιζαν το λαχείο και γίνονταν οικονομικά ανεξάρτητοι».
Ποιες πολιτικές έχει υιοθετήσει η Δανία
Ο κ. Wiking, ο οποίος έχει ιδρύσει το think tank «The Happiness Research Institute», μοιράζεται διάφορες πολιτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Όπως αναφέρει, στη Δανία, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε τουλάχιστον πέντε εβδομάδες αμειβόμενων διακοπών ετησίως, επιπλέον των επίσημων αργιών. Η Δανία προσφέρει επίσης ένα πολύ γενναιόδωρο εξάμηνο άδειας μητρότητας και πατρότητας με αποδοχές.
Από την άλλη, ο κ. Hoces, εργαζόμενος σε εταιρεία τεχνολογίας στην Κοπεγχάγη που μίλησε στο BBC επέμεινε σε μια λέξη όταν ρωτήθηκε για το πώς είναι να δουλεύει κανείς στη Δανία: εμπιστοσύνη.
«Κανείς δεν προσπαθεί να σε κακοδιαχειριστεί ή να σε εκμεταλλευτεί. Οι υπεύθυνοι δεν έρχονται για να ελέγξουν αν αφιερώνεις οκτώ ή εννέα ώρες την ημέρα, καθώς τους ενδιαφέρει κυρίως να ολοκληρώσεις τις αρμοδιότητές σου. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δανία με αυτόν τον τρόπο και δεν αισθάνομαι ιεράρχηση στη δουλειά μου. Είναι όλα πολύ δημοκρατικά» τονίζει ο Hoces.
Ο κ. Hoces έχει παρατηρήσει πώς ορισμένοι εργοδότες σε άλλες χώρες μπορεί να περιμένουν οι εργαζόμενοί τους να είναι διαθέσιμοι ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό το είδος υπερωριών δεν ταιριάζει με την προοπτική του για μια θετική ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. «Αν αναμενόταν να δεχτώ κλήσεις το Σαββατοκύριακο, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο red flag και πιθανότατα θα άλλαζα δουλειά», λέει. «Αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί σε εμένα ή σε κάποιον που γνωρίζω» καταλήγει.
Η Janine Leschke, καθηγήτρια στο τμήμα διαχείρισης και επικοινωνίας στο Copenhagen Business School, λέει ότι η Δανία σίγουρα «δεν έχει μια κουλτούρα εργασίας όπου πρέπει να εμφανίζεσαι και να είσαι διαθέσιμη όλη μέρα, όλο το βράδυ, για να δείξεις ότι δουλεύεις σκληρά όλη την ώρα».
Αντίθετα, η ευελιξία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας δίνει στους υπαλλήλους τον χρόνο που χρειάζονται για να πάρουν, ας πούμε, τα παιδιά τους από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. «Η μέρα δεν χρειάζεται να τελειώσει επίσημα στις πέντε ή στις έξι, και αυτό είναι ελκυστικό για πολλούς Δανούς με παιδιά».
Γιατί τα κατάφερε η Δανία
Η Samantha Saxby, Αμερικανίδα εμπειρογνώμονας ανθρώπινου δυναμικού, σημειώνει ότι η Δανία έχει μια τόσο καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, επειδή η χώρα «βάζει προτεραιότητα τη συλλογική ευημερία».
«Οι προοδευτικοί οργανισμοί εισάγουν προνόμια όπως απεριόριστο ρεπό, ημέρες ψυχικής υγείας και προγράμματα ευεξίας, για να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Αυτά τα μέτρα όχι μόνο αμβλύνουν την πίεση, αλλά αποδεικνύουν επίσης ότι οι εργοδότες εκτιμούν τη συνολική ευημερία του εργατικού δυναμικού τους. Περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι οι καλά ξεκούραστοι και ισορροπημένοι υπάλληλοι φέρνουν νέες ιδέες, καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και μεγαλύτερη δέσμευση. Οι εργαζόμενοι αρχίζουν να αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζονται χωρίς να θυσιάζουν την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας».