Τέμπη: Το Μαξίμου σηκώνει το γάντι που πετά ο Ανδρουλάκης - Στη Βουλή το «μεγάλο ξεκαθάρισμα»
O Kυριάκος Μητσοτάκης έχει σηκώσει προκαταβολικά το γάντι μικας προανακριτικής για τα Τέμπη ανεξαρτήτως του προσώπου εναντίον του οποίου θα στρέφεται βάσει όμως πραγματικών στοιχείων.
Στην κυβέρνηση, παρότι δεν αφήνουν ασχολίαστο τον διαγκωνισμό ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, αλλά για την «πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας στα Τέμπη και όχι για την απονομή δικαιοσύνης», διατηρούν ακέραιο το δόγμα Μητσοτάκη ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην προανακριτική».
Σε κάθε περίπτωση στην πρώτη αντίδραση για την κίνηση κλιμάκωσης του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική σκακιέρα, το Μαξίμου έδειξε ότι περιμένει στη γωνία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αναμένουμε την πρόταση και τις λεπτομέρειές της».
Η υπενθύμιση άλλωστε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα παραπέμπει στην πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού: «Όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση, λοιπόν, ο ανακριτής και πρωτίστως ο εισαγγελέας θα έχουν την πλήρη εικόνα της δικογραφίας, όλα τα στοιχεία. Αν εκείνη τη στιγμή, έχοντας την πλήρη εικόνα, αποφασίσουν ότι πρέπει να αποστείλουν αιτιολογημένα τη δικογραφία στη Βουλή, διότι αισθάνονται εκείνη τη στιγμή -έχοντας την πλήρη εικόνα- ότι υπάρχει ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην περαιτέρω διερεύνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου». Γι’αυτό και από την Ηρώδου Αττικού υποστήριζαν, ότι: «Θα τοποθετηθούμε αφού προηγουμένως διαβάσουμε με ακρίβεια το αίτημα».
Σε αυτό το φόντο δεν είναι λίγα τα στελέχη της πλειοψηφίας, που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ με την προανακριτική για τον Τριαντόπουλο στοχεύει εμμέσως στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Άλλωστε στο κάδρο μπαίνουν οι ενέργειες που καταλογίζονται στον κ. Τριαντόπουλο, όταν κατείχε την ιδιότητα του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Από τις λεπτομέρειες βέβαια στις οποίες αναφέρονταν οι κυβερνητικές πηγές, μπορεί να αναδειχθεί ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζεται στη δικαστική έρευνα, αλλά στις μηνύσεις των συγγενών για τις οποίες έχει λάβει γνώση εδώ και καιρό η Βουλή. Εξ’ού και η επισήμανση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον ΣΚΑΪ, ότι η Θέμιδα δεν έχει στείλει όνομα πολιτικού στην εθνική αντιπροσωπεία.
«Αντιφάσεις Ανδρουλάκη» λέει το Μαξίμου
Ο κ. Μαρινάκης κλιμάκωσε στην κυβερνητική αντίδραση, που ξεδιπλώνεται τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να αποδομηθεί η αντιπολιτευτική κατηγορία για συγκάλυψη:
«Έχει κατατεθεί κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί για συγκάλυψη, για να πούμε εμείς «όχι» η «κακιά κυβέρνηση» και να μας κατηγορήσουν ευθέως; Όχι. Μέχρι να κατατεθεί και να έρθει αυτή η υποτιθέμενη «κακιά κυβέρνηση» και να πει όχι, μπορεί να μας κατηγορεί κάποιος για συγκάλυψη;». Από την άλλη είναι σαφές ότι το Μαξίμου θέλει να κοντύνει πολιτικά την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, στρέφοντας τους προβολείς στις αντιφάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Όπως λένε από την κυβέρνηση: «Βγάζει ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, επικαλούμενο, μέρος του πορίσματος(…) Λίγες ημέρες μετά, λέει, σήμερα σε συνέντευξή του, ότι «εντάξει, δεν ψηφίσαμε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, γιατί δεν είναι ακριβώς ανεξάρτητος οργανισμός». Δεύτερη αντίφαση. Επικαλούνται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που είναι ένας οργανισμός ο οποίος στελεχώθηκε και συστήθηκε από την κυβέρνηση, συστήθηκε πριν από το δυστύχημα των Τεμπών, το επικαλούνται από τη μία, και από την άλλη μιλάνε για συγκάλυψη».
Από την άλλη στην Ηρώδου Αττικού δεν αφήνουν αναπάντητες και τις κατηγορίες για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας μέσω της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των σεισμών στις Κυκλάδες: «Το επόμενο που μένει να ακούσουμε -θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το ακούσουμε- είναι ότι πηγαίνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και κουνάει», σχολίαζαν δηκτικά. Ταυτόχρονα από την κυβέρνηση διαψεύδονται και τα σενάρια που θέλουν τον Πρωθυπουργό, να έχει δεχτεί εισηγήσεις ώστε να κάψει το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.