Βουλή: Σκληρή γραμμή από Μητσοτάκη στην πολυμέτωπη μάχη - «Πανστρατιά» υπουργών
Ντεσιμπέλ σκληρού ροκ απέναντι στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, που δεν θα σταματήσουν στην κοινοβουλευτική σύγκρουση της πρότασης δυσπιστίας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη , θα βγάζει η αντίδραση της κυβέρνησης.
Σκληρό ροκ «με αποδείξεις και ονόματα», όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας τα οποία υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη θα ζητήσουν και από τα αντίπαλα στρατόπεδα να καταθέσουν για να στοιχειοθετήσουν το κατηγορητήριο της συγκάλυψης όπως θα περιγράφεται στην πρόταση δυσπιστίας. Γι’αυτό και η Ηρώδου Αττικού από την πρώτη στιγμή επέλεξε μια ρελάνς υψηλών τόνων, με βαριές καταγγελίες εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και το στραμμένο στόχαστρο στα «οικονομικά συμφέροντα».
Αυτό το πακέτο πάντως θεωρείται από κυβερνητικό παράγοντα ότι δίνει στη Νέα Δημοκρατία, εβδομήντα δυο ημέρες πριν από τις εκλογές, που μπορεί να συσπειρώσει τη βάση και την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ μπορεί να γίνει προεκλογική «σημαία» έως την κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Επιστρέφει ο Μητσοτάκης και αποφασίζει για τη μάχη της Βουλής
Τις επόμενες ώρες πάντως θα συζητηθούν οι εισηγήσεις για τα κοινοβουλευτικά βήματα, οι οποίες θα κατατεθούν προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επιστρέφει από τον Καναδά. Οι πληροφορίες θέλουν πάντως αυτές τις εισηγήσεις να μην κλίνουν προς την μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Όπως έλεγε άλλωστε προς τον Flash.gr, έμπειρος κοινοβουλευτικός, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει νωπή λαϊκή εντολή που δεν χρειάζεται επαναβεβαίωση».
Το ίδιο πρόσωπο υπενθύμιζε ότι και η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας επέχει τον χαρακτήρα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και λειτουργεί επίσης συσπειρωτικά για την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Η τελική πρόταση αναμένεται να οριστικοποιηθεί αφού ζυγιστούν όλες οι εναλλακτικές στην καθιερωμένη σύσκεψη, τον γνωστό «πρωινό καφέ» και προφανώς η οριστικοποίηση της αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως ενόψει της τριήμερης συζήτησης είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Είναι επίσης σαφές ότι ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στις «αποδείξεις και τα ονόματα», τα οποία κατά πληροφορίες είναι και ο ίδιος αποφασισμένος να αναφέρει και σε αυτήν την κοινοβουλευτική μάχη, ώστε να αναδειχθούν τα «de facto ψέματα» και η προσπάθεια «δημιουργίας εντυπώσεων», που όπως καταγγέλλουν από την κυβέρνηση έχει ως στόχο «την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους».
Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια, κατά πάγια πρακτική του, από τον Καναδά επέλεξε να μην κάνει ευθέως την παραμικρή νύξη στα όσα συμβαίνουν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Μια αναφορά του ωστόσο, στη συζήτηση για τις «απειλές κατά της δημοκρατίας και στο γεγονός ότι «…Ο πολιτικός διάλογος σήμερα μπορεί να γίνει τόσο διχαστικός, τόσο διαβρωτικός, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την άλλη άποψη, να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά, να διαμορφώσουμε συναίνεση, όλα όσα είναι τόσο θεμελιώδη για να συνεχίσει να λειτουργεί και να ευημερεί μια ζωντανή δημοκρατία. Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε χωρίς περιστροφές», έδινε με έμμεσο τρόπο το στίγμα.
Από την άλλη είναι εμφανής η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να δείξει ότι συμμετέχουν άπαντες και δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικό στέλεχος που να κρύβεται. Μετά τις σκληρές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ξεδιπλώθηκε ένα μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων από το σύνολο σχεδόν των υπουργών.
«Πανστρατιά» υπουργών κατά της αντιπολίτευσης
Ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Mάκης Βορίδης, αφού εστίασαν στο κενό περιεχομένου δημοσίευμα, όπως λένε, , ότι στις επίμαχες συνομιλίες υπήρχε και άλλο πρόσωπο, υπενθύμισαν ότι: «Ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη «ανθρώπινου λάθους». Ξεκαθάρισαν δε, ότι: «Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει» και απηύθυναν κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση να αφεθεί από όλους: «η Δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της».
Το ίδιο περιεχόμενο είχε και η εικονογραφημένη ανάρτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία συνόδευε με τη λεζάντα: «Ας δούμε όμως την αλήθεια», όπως επίσης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Σε αυστηρό τόνο ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδης.
Με άρθρο του στο λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: « Ούτε Έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε Συγκάλυψη. Ένα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Μας πονάει; Ναι! Μας Εξοργίζει; Ναι! Αλλά δεν πρέπει να καταστρέψουμε την Χώρα και την Δημοκρατία μας επιτρέποντας σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για ίδιους πολιτικούς σκοπούς», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
«Κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο», ανέφερε καυστικά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών», θύμισε ο υπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.