Τέμπη: Φωτιά στην προεκλογική περίοδο - Μομφή, κάλπες, «οικονομικά συμφέροντα»
Σε μία προεκλογική περίοδο «φωτιά» μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου μπαίνει το πολιτικό σκηνικό με αιχμή το θέμα των Τεμπών.
Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον εντός και εκτός Βουλής για τις ευθύνες πίσω από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το δημοσίευμα του «Βήματος» περί αλλοίωσης των ηχητικών ντοκουμέντων από το μοιραίο βράδυ της εθνικής τραγωδίας, ήταν η θρυαλλίδα της μετωπικής σύγκρουσης που ακολούθησε ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Αντιπαράθεση που έφτασε στο ύψιστο σημείο με το αίτημα για εκλογές από τον Στέφανο Κασσελάκη αφού είχε προηγηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρότασή του να κατατεθεί από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης - η οποία όπως όλα δείχνουν συγκεντρώνει τις απαραίτητες 50 υπογραφές για να κατατεθεί, την Τρίτη, στη Βουλή.
Το χρονικό της μετωπικής σύγκρουσης
Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται στον Καναδά για επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες με τον ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, η κυβέρνηση βρέθηκε εκ νέου απολογούμενη για τα Τέμπη με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος» σύμφωνα με οποίο υπήρξε «αλλοίωση» και «μοντάζ» στις επίμαχες συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος ήταν να ενισχυθεί το κυβερνητικό επιχείρημα ότι για το δυστύχημα ευθύνεται μόνον ο ανθρώπινος παράγοντας.
Το δημοσίευμα διέψευσε από το βράδυ του Σαββάτου ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενώ ανακοίνωση για τα βήματα ένα προς ένα σχετικά με τα ηχητικά υλικά εξέδωσε και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Το πρωί της Κυριακής και αφού είχε ήδη βγει ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη.
«Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ισχυρά συμφέροντα θέλουν αποσταθεροποίηση»
Το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση μομφής, μίλησε για «συκοφάντες και τυμβωρύχους» οι οποίοι έχουν σχέδιο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
«Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες πλέον διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέρονται. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών», καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Κασσελάκης: Παραίτηση Μητσοτάκη και κάλπες με διεθνείς παρατηρητές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης - εξοδούχος από τη Θήβα - με δήλωσή του, στο Facebook ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα στο αίτημά του για εκλογές ζήτησε αυτές να γίνουν με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, «διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ - Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα θα ξεκαθαρίσουν με την επιστροφή Μητσοτάκη από τον Καναδά
Η κυβέρνηση απάντησε σε υψηλούς τόνους και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτήρισε «συνειδητό υπονομευτή του Πολιτεύματος».
Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε:
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος.
Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μπροστά σε αυτό το διπλό εναντίον της μέτωπο θα αποφασιστούν μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα από το ταξίδι στον Κανάδα.
Οι πρώτες ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πάντως ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση αλλάζοντας έτσι τη γενικότερη στρατηγική που είχε αποφασιστεί στην πολιτική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών: Σεβασμός μπροστά στους συγγενείς των θυμάτων, εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, σύγκρουση μέχρι τέλους με την αντιπολίτευση.
Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δείχνει να κινείται ήδη σε τροχιά κοινοβουλευτικής σύγκρουσης για την πρόταση δυσπιστίας την οποία «υπογράφουν», ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά, αν και η Χαριλαόυ Τρικούπη διευκρινίζει πως η πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη δεν αφορά στον κυρίους Βελόπουλο και Στίγκα (Σπαρτιάτες).