Γκάλης - ΜάκΑντου: Το Χόλιγουντ συνάντησε τον «γκάνγκστερ» σε μία επική «ταινία»
Η ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο έχει πολλά να μας διηγηθεί μέσω των διαχρονικών μονομαχιών που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον ανά τις δεκαετίες. Οι νεότεροι θα θυμούνται τις μυθικές μάχες του 21ου αιώνα είτε του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Ρεάλ Μαδρίτης, είτε του Παναθηναϊκού AKTOR με την Μακάμπι Τελ Αβίβ ή την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Ωστόσο, οι παλαιότεροι γνωρίζουν πως οι ομάδες που μεσουρανούσαν πριν 35 χρόνια ήταν εκείνες της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (Τσιμπόνα, Γιουγκοπλάστικα, Παρτιζάν) οι ιταλικές (Μιλάνο, Καντού, Ρόμα) αλλά και ο δικός μας Άρης, του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη.
Την εποχή που ο «αυτοκράτορας» της Θεσσαλονίκης σάρωνε τα πάντα στο διάβα του εντός Ελλάδος, έδινε μυθικές ευρωπαϊκές μάχες με αποκορύφωμα τα ματς με την Τρέισερ (και αργότερα Φίλιπς) Μιλάνο με την οποία είχε συνθέσει το απόλυτο ζευγάρι.
Ένας σωστό χολιγουντιανός σταρ του ΝΒΑ που ερχόταν να «γυρίσει» ταινία με έναν «γκάνγκστερ»
Άρης - Μιλάνο ή αλλιώς Γκάλης - ΜάκΑντου καθώς χωρίς καμία υπερβολή οι δύο σταρ της εποχής εκείνης έδωσαν μερικές... iconic μονομαχίες αντάξιες της ιστορίας των ομάδων τους και του βεληνεκούς τους ως αθλητές. Ο δικός μας θρύλος κόντρα σε έναν Αμερικανό θρύλο που πριν μετακομίσει στην Ευρώπη το 1986, είχε φρόντισε να αφήσει το στίγμα του στο ΝΒΑ.
Εκεί όπου μεταξύ άλλων κατάκτησε δύο πρωταθλήματα (1982, 1985 με τους Λος Άντζελες Λέικερς) και είχε ανακηρυχθεί σαν σήμερα (02/04) το 1975 MVP του κορυφαίου πρωταθλήματος (με τη φανέλα των Μπάφαλο Μπρέιβς και νυν Λος Άντζελες Κλίπερς) και ταυτόχρονα πρώτος σκόρερ (34.5π.). Έναν συνδυασμό που μόνο 12 παίκτες έχουν καταφέρει σε 68 χρόνια ιστορίας, για να αντιληφθεί κανείς ή να θυμηθεί την βαρύτητα που είχε το βιογραφικό ενός τύπου που θριάμβευσε στο Λ.Α. σαν άλλος χολιγουντιανός σταρ και ο οποίος ερχόταν στην «Γηραιά Ήπειρο» σε ηλικία 35 ετών για να κυριαρχήσει αλλά και μεταξύ άλλων να υποκλιθεί στο μεγαλείο του φίλου του, Νίκου Γκάλη.
«Τέτοια πράγματα δεν είχα δει ούτε στο Σέλτικς - Λέικερς»
Έτσι είχε πει ο θρυλικός ΜάκΑντου για τα πεπραγμένα του Νίκου Γκάλη και τις μονομαχίες απέναντί του στο πλαίσιο του Άρης - Μιλάνο. Και όντως, το εν λόγω ζευγάρι είχε τη δική του ιστορία και είχαν φροντίσει να τη γράψει μέσα σε μόλις 3.5 χρόνια και σε σύνολο επτά σπουδαίων αναμετρήσεων.
Το όνειρο του θριάμβου που έγινε ο εφιάλτης της κατάρρευσης
Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 1986 όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε διπλούς αγώνες. Το πρώτο ματς ήταν ονειρικό και ο Άρης με 6.000 κόσμο στο πλάι του που είχε κατακλύσει το «Αλεξάνδρειο» διέλυε την Μιλάνο με 98-67. Το δίπολο Γκάλης - ΜάκΑντου είχε γράψει 44 πόντους για τον νικητή και 26 για τον ηττημένο. Η ρεβάνς της Ιταλίας, ωστόσο, ήταν εφιαλτική και γράφτηκε με το εξίσου βαρύ 83-49, με τους Μιλανέζους έχοντας 9.000 εξίσου δυναμικούς φιλάθλους, να παίρνουν αυτοί την πρόκριση στην επόμενη φάση με συνολικό σκορ των δύο αγώνων 150-147. ΜάκΑντου και Γκάλης είχαν μείνει στα χαμηλά (12 και 16 πόντοι αντίστοιχα), ωστόσο αυτό πιο πολύ πλήγωσε τους «κίτρινους» παρά τους «κόκκινους».
Η εκδίκηση έρχεται τον Γενάρη του 1988 όπου η Τρέισερ πέφτει θύμα του ασυναγώνιστου επιθετικά Άρη με σκορ 120-95, τον αδιανόητο Γκάλη να σταματά στους 50 πόντους και ο ΜάκΑντου στους 38. Στο ματς του β' γύρου εκείνης της σεζόν, η Μιλάνο και ο ΜάκΑντου των 33 πόντων βρίσκουν τους Θεσσαλονικείς δίχως Γκάλη και Γιαννάκη και επικρατούν άνετα με 97-82.
Οι μονομαχίες έδιναν και έπαιρναν με αποκορύφωμα την αλησμόνητη Γάνδη
Αμφότερες οι δύο ομάδες «έδωσαν» λίγο καιρό μετά το παρών στο αλησμόνητο Final Four της Γάνδης, εκεί όπου η Μιλάνο πήρε το εισιτήριο για τον (νικηφόρο εν τέλει) τελικό χάρη στο 87-82 και τους 39 πόντους του ΜάκΑντου, την ώρα που ο Γκάλης έμενε στους 28.
Δύο χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες (και οι δύο παίκτες) τα ξανείπαν όταν τον Ιανουάριο του 1990 ο Άρης έκανε πάρτι κόντρα στην Φίλιπς (που είχε μετονομαστεί από Τρέισερ) με 95-77 χάρη στους 36 του Νικ υπερισχύοντας των 23 του Μπομπ. Η έβδομη και τελευταία μονομαχία έμελλε να γραφτεί τον Μάρτιο του ιδίου έτους στο Μιλάνο εκεί όπου η τοπική ομάδα επικράτησε σε σπουδαίο ματς με 100-92, έχοντας τον Αμερικανό σταρ της στους 31 πόντους και εν τέλει να μην πληγώνεται από την απίστευτη 48αρα του Έλληνα γκαρντ.
Φοβερή αντιπαλότητα εντός παρκέ, φιλία επιπέδου... Hall of Fame εκτός παρκέ
Άρης - Μιλάνο ή Μιλάνο - Άρης, Γκάλης - ΜάκΑντου ή ΜάκΑντου - Γκάλης. Όπως και να το θυμάται κανείς το θρυλικό αυτό matchup, ήταν σαν βγαλμένο από ταινία δράση με δράμα, ανατροπές και φοβερούς ηθοποιούς. Όχι μόνο δεν ξεχνιέται, αλλά αποτελεί αντικείμενο ιστορίας και επιβεβλημένης επίγνωσης για όσους λατρεύουν το μπάσκετ και το παρελθόν που αυτό έχει να μας προσφέρει.
Και η ιστορία έγραψε πως ο Νίκος Γκάλης με τον Μπομπ ΜάκΑντου όχι μόνο υπήρξαν εκπληκτικοί αντίπαλοι στο παρκέ, αλλά και αιώνιοι φίλοι εκτός αυτού, με πιο τρανό παράδειγμα την είσοδο του «γκάνγκστερ» στο Hall of Fame του NBA (ή πιο σωστά Naismith Basketball Hall of Fame). Μπορεί να μην αγωνίστηκε ποτέ εκεί ο Νικ, αλλά το μεγαλείο και η κλάση του είχε αναγνωριστεί, κάτι που δίνει παραπάνω αξία στον ίδιο και το ελληνικό μπάσκετ, ενώ η αξία της φιλίας του με τον ΜάκΑντου αντικατοπτρίζεται στον ρόλο που είχε ο Αμερικανός σέντερ ως ο καθιερωμένος «συνοδός» του Γκάλη στην ομιλία του.