Ευρωμπάσκετ 1987: Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά... [vids]
Μόλις 37 χρόνια πέρασαν από το απόλυτο έπος που έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη του παγκοσμίου μπάσκετ. Η μέρα που τίποτα δε μας σταματούσε...
Η 14η Ιουνίου είναι κάτι σαν εθνική επέτειος για την χώρα μας όσον αφορά το αθλητικό στερέωμα και όχι άδικα καθώς μιλάμε για την απαρχή της εκτόξευσης του ελληνικού μπάσκετ σε διεθνές επίπεδο. Ήταν αυτή η μέρα πριν από 37 χρόνια και συγκεκριμένα το 1987 όταν η Εθνική ομάδα μπάσκετ «έριχνε» στο καναβάτσο την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Επρόκειτο για ένα έπος, το οποίο όμως δεν ήταν έπος μιας ημέρας αλλά ενός ολόκληρου τουρνουά, καθώς το Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν ένας άθλος διαρκείας για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και μια αξέχαστη γιορτή που λάμβανε χώρα στο ιστορικό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το επικό ταξίδι μέχρι τον αλησμόνητο τελικό της 14ης Ιουνίου
Η παρέα του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Αργύρη Καμπούρη, του Παναγιώτη Φασούλα και του Φάνη Χριστοδούλου υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Κώστα Πολίτη κατέγραψε μια ανεπανάληπτη πορεία σε εκείνη την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η πρεμιέρα βρήκε την ελληνική ομάδα να επικρατεί άνετα με 109-77 της Ρουμανίας και τον Γκάλη να ξεκινά το επιθετικό κρεσέντο του, σταματώντας στους 44 πόντους.
Η 2η αγωνιστική του ομίλου αποτέλεσε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση καθώς μάς βρήκε νικητές απέναντι στους υπερταλαντούχους Γιουγκοσλάβους με 84-78 και τον «γκάνγκστερ» να σημειώνει και πάλι 44 πόντους. Παρόλα αυτά, ακολούθησαν δύο ήττες από Ισπανία και Σοβιετική Ένωση με 89-106 και 66-69 αντίστοιχα για να δώσουν χαρακτήρα «τελικού» στο ματς τελευταίας αγωνιστικής με τους Γάλλους.
Εκεί, η ελληνική ομάδα έκανε το καθήκον της χάρη στους 34 πόντους του φυσικού ηγέτη της. Με σκορ 82-69, η Ελλάδα επιβίωσε από εκείνο τον όμιλο του... θανάτου και τερματίζοντας 4η, πήρε την πρόκριση για τα νοκ-άουτ όπου ανέδειξε την ψυχή της, αρχής γενομένης από τα προημιτελικά.
«Είδα στα μάτια τους στην προθέρμανση ότι θα έχαναν», ήταν η επική ατάκα του Νίκου Γκάλη μετά το παιχνίδι των «8» κόντρα στην Ιταλία όπου ο ίδιος συνέβαλε ξανά τα μέγιστα με 38 πόντους προκειμένου η Εθνική να πετάξει εκτός συνέχειας τους γείτονες με 90-78 και να προκριθεί στη ζώνη των μεταλλίων.
Το δεύτερο θαύμα του τουρνουά επιτυγχάνεται στον ημιτελικό όπου το σύνολο του Κώστα Πολίτη λυγίζει για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες τους Γιουγκοσλάβους των νεαρών πλην όμως πολλά υποσχόμενων Ντράζεν Πέτροβιτς, Ντίνο Ράτζα, Βλάντε Ντίβατς και Τόνι Κούκοτς. Ο Γκάλης κάνει και πάλι τα δικά του, μένοντας στους... γήινους 30 πόντους οι οποίοι ωστόσο ήταν υπεραρκετοί για το νικηφόρο 81-77 που έστελνε την Ελλάδα στον τελικό της 14ης Ιουνίου κόντρα στους παντοδύναμους Σοβιετικούς του «πατριάρχη» Αλεξάντερ Γκομέλσκι.
Ένας παραμυθένιος τελικός ακατάλληλος για καρδιακούς αλλά είχε... δράκο και γίγαντα
Σε έναν τελικό ακατάλληλο για καρδιακούς, η Ελλάδα καταφέρνει να κλείσει το ημίχρονο με προβάδισμα 42-41 αλλά στο δεύτερο μέρος βρίσκεται να κυνηγά στο σκορ τους αντιπάλους της. Ωστόσο, η αυτοθυσία των διεθνών μας ήταν αξιοσημείωτη. Ο Γκάλης οδηγούσε περίτρανα τους συμπαίκτες του. Γιαννάκης, Φασούλας και Χριστοδούλου έδιναν τις δικές τους μάχες ως άξιοι συμπαραστάτες, ενώ ακόμα και οι Καμπούρης, Ιωάννου και Ανδρίτσος που δεν είχαν τόσο μεγάλο ρόλο, έβαλαν το λιθαράκι τους με καίριους πόντους.
Ο τελευταίος μάλιστα πέτυχε δύο κρίσιμες βολές για να ισοφαρίσει σε 89-89 μισό λεπτό πριν το τέλος του αγώνα, ο οποίος εν τέλει οδηγήθηκε στην παράταση με αυτό το σκορ. Παρά το γεγονός ότι Φασούλας και Γιαννάκης είχαν αποβληθεί με πέντε φάουλ, η Ελλάδα έμενε ζωντανή. Στην τελευταία «γαλανόλευκη» επίθεση, ο Γκάλης δέχτηκε, όπως αναμενόταν, double team από τους Σοβιετικούς, πασάροντας τελικά στον Ανδρίτσο και αυτός στον Ιωάννου ο οποίος βρήκε σίδερο στο σουτ που επιχείρησε από την κορυφή.
Σαν από μηχανής θεός, ο Καμπούρης ήταν εκεί για το επιθετικό ριμπάουντ κερδίζοντας φάουλ στα τέσσερα δευτερόλεπτα και ως «τίμιος γίγαντας», όπως τον «βάφτισε» εκείνη τη στιγμή ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος, πέτυχε τις δύο πιο κρίσιμες βολές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Το 103-101 γράφτηκε, το σουτ του Γιοβάισα βρήκε μόνο ταμπλό στην τελευταία επίθεση των αντιπάλων και το τελικό άκουσμα της κόρνας βρήκε θριαμβεύτρια την Ελλάδα που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου.
Ο Γκάλης που σκόραρε 40 πόντους στον τελικό, αναδείχθηκε όπως αναμενόταν πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 37 πόντους μέσο όρο και οδηγώντας περίτρανα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην κατάκτηση ενός ιστορικού χρυσού μεταλλίου. Και όλα αυτά μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας υπό το βλέμμα 17.000 Ελλήνων φιλάθλων που «έδωσαν» το παρών στο φαληρικό γήπεδο και άλλων τόσων εκατομμυρίων που είχαν καθηλωθεί μπροστά από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα για να ξεχυθούν εν συνεχεία στους δρόμους απανταχού της χώρας, γιορτάζοντας την πιο μεγάλη στιγμή στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ.
Μια στιγμή που όχι μόνο κανείς ποτέ δεν θα ξεχάσει, αλλά θα μνημονεύεται αιωνίως, με την 14η Ιουνίου να ξυπνά κάθε φορά υπέροχες αναμνήσεις όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 103-101
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.
Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8
Τελική κατάταξη
1. Ελλάδα 6-2.
2. Σοβιετική Ένωση 7-1
3. Γιουγκοσλαβία 5-3
4. Ισπανία 4-4
5. Ιταλία 7-1
6. Δυτική Γερμανία 4-4
7. Πολωνία 4-4
8. Τσεχοσλοβακία 2-6
9. Γαλλία 3-4
10. Ολλανδία 2-5
11. Ισραήλ 2-5
12. Ρουμανία 0-7
Τα αποτελέσματα της Ελλάδας
Ελλάδα – Ρουμανία 109-77
Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 84-78
Ελλάδα – Ισπανία 89-106
Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 66-69
Ελλάδα – Γαλλία 82-69
Ελλάδα – Ιταλία 90-78
Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 81-77
Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 103-101
Οι πρώτοι σκόρερ της Ελλάδας
1. Νίκος Γκάλης: 37 πόντοι
2. Παναγιώτης Γιαννάκης: 12.6 πόντοι
3. Παναγιώτης Φασούλας: 12.3 πόντοι
4. Φάνης Χριστοδούλου: 8.4 πόντοι
5. Αργύρης Καμπούρης: 6.6 πόντοι
Οι πρώτοι σκόρερ του τουρνουά
1. Νίκος Γκάλης – 37 πόντοι
2. Ντορόν Τζάμσι, Ισραήλ – 31.9 πόντοι
3. Ντάριους Ζέλιγκ, Πολωνία – 26.4 πόντοι
4. Αντονέλο Ρίβα, Ιταλία – 24.3 πόντοι
5. Μίκαελ Ζάκελ, Δυτική Γερμανία – 23.5 πόντοι
Η καλύτερη πεντάδα
Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Φασούλας, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (Σοβιετική Ένωση), Σάσα Βολκόφ (Σοβιετική Ένωση), Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία)