Τα οφέλη της βρώμης στους γλυκαιμικούς δείκτες, τη χοληστερόλη και το έντερο
Γιατί η βρώμη κάνει θαύματα ρυθμίζοντας σάκχαρο και χοληστερόλη.
Παρόλο που οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, τα επιστημονικά στοιχεία που τους στηρίζουν είναι ελάχιστα. Αντίθετα, η έρευνα δείχνει ότι η βρώμη έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν, ωστόσο, απόψεις που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, βασιζόμενες σε μετρήσεις γλυκόζης από υγιή άτομα. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα πιθανότατα αντικατοπτρίζουν τις φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στη γλυκόζη μετά την κατανάλωση βρώμης.
Τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως η βρώμη και άλλα δημητριακά, διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε σάκχαρα – κυρίως γλυκόζη, αλλά και φρουκτόζη και γαλακτόζη. Καθώς αυτά απορροφώνται, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, κάτι απολύτως φυσιολογικό και απαραίτητο, αφού το σάκχαρο είναι πηγή άμεσης ενέργειας για το σώμα ή αποθηκεύεται ως ενεργειακό απόθεμα στους μύες και το ήπαρ.
Ορισμένα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από τον οργανισμό, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερο διάστημα πριν προχωρήσουν στο έντερο. Αυτό οδηγεί σε πιο σταδιακή και παρατεταμένη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η έννοια αυτή μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα μέσω του γλυκαιμικού δείκτη, ο οποίος κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα.
Διαβάστε περισσότερα για τις ευεργετικές επιδράσεις της βρώμης στην υγεία.