Τα μικρά ψάρια είναι η καλύτερη ασπίδα για την υγεία
Είναι μύθος ότι όλα τα ψάρια είναι ευεργατικά για την υγεία. Δείτε τα πιο υγιεινά.
Αν προσπαθείτε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ίσως ήδη έχετε μειώσει την κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, επιλέγοντας πιο συχνά πουλερικά ή θαλασσινά ως πηγή πρωτεΐνης.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή είναι μια καλή αρχή, αλλά προτείνουν να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, εντάσσοντας στη διατροφή μας μικρότερα ψάρια, όπως σαρδέλες και ρέγγες, καθώς και οστρακοειδή, όπως μύδια και στρείδια.
Η κατανάλωση θαλασσινών που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη σε μια διατροφή που δεν βασίζεται στο κρέας, σύμφωνα με τον Christopher Golden, επίκουρο καθηγητή Διατροφής στο Harvard. Όπως εξηγεί, η αντικατάσταση χερσαίων πηγών τροφής, κυρίως του κόκκινου κρέατος, με ψάρια και άλλα θαλασσινά είναι πιο υγιεινή για το σώμα μας και φιλικότερη προς το περιβάλλον. Μάλιστα, προτείνει να επιλέγουμε λιγότερο δημοφιλή ψάρια, όπως το σκουμπρί και τις σαρδέλες, αντί για εκτρεφόμενο σολομό ή κονσερβοποιημένο τόνο.
Τα θρεπτικά οφέλη τους
Ψάρια όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Παράλληλα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων. Επιπλέον, επειδή αυτά τα μικρά ψάρια συχνά καταναλώνονται ολόκληρα –μαζί με τα μικρά τους κόκαλα– αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη των μικρών ψαριών στην υγεία.