Τα 12 «σκοτεινά πρόσωπα» του... Νταβός: «Κινούν» την Παγκόσμια Οικονομία
Γάζα, Ουκρανία, εμπόριο και Ερυθρά Θάλασσα: η γεωπολιτική κυριαρχεί στην ετήσια σύνοδο των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ελίτ που άρχισε τη Δευτέρα στο Νταβός.
Το φετινό θέμα της συνάντησης ήταν «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη». Και παρά το γεγονός ότι ο τίτλος του φόρουμ είναι αφενός κυριολεκτικός (κλιματική αλλαγή) αλλά και μεταφορικός (ακρίβεια και πληθωρισμός) οι ηγέτες που συμμετέχουν αποτελούν αμφιλεγόμενες προσωπικότητες ως προς το ζήτημα της εμπιστοσύνης.
Η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στις ελβετικές Άλπεις πραγματοποιείται φέτος «μέσα στο πιο περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες», παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ο Μπόργκε Μπρέντε, ο οποίος προεδρεύει του οργανισμού.
Επιπλέον των εκατοντάδων οικονομικών ηγετών, συνολικά περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων έχει ανακοινωθεί πως θα συμμετάσχουν στο Νταβός, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, ο οποίος θα είναι ο ανώτερος κινέζος αξιωματούχος, μετά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2017. Φυσικά, για ακόμη μια χρονιά υπάρχει σαφής έλλειψη πρόσκλησης Ρώσων ολιγαρχών.
Το περιοδικό Politico παραθέτει τις 12 προσωπικότητες που αναμένεται να τραβήξουν επάνω τους όλα τα βλέμματα στο Διεθνές Φόρουμ. Iδού το «who is who»:
1. Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι
Γνωστός ως ο Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής όπως επίσης ως "Ο τρελός" και "Η περούκα" - ο τρελός πρόεδρος με το αλυσοπρίονο, Χαβιέρ Μιλέι τα έχει όλα: βάση φανατικών υποστηρικτών, υπόβαθρο ως τηλεοπτική περσόνα, φιλελεύθερες αναρχοκαπιταλιστικές πολιτικές (εκτός όταν πρόκειται για την άμβλωση ), και ένα… μοναδικό… χτένισμα.
Παρακολουθεί εδώ και χρόνια την Σύνοδο στο Νταβός. Ως πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, οι πολιτικές που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ακολουθήσει έχουν προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία πυροδοτώντας ένα κύμα δυσαρέσκειας. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στην υλοποίηση των υποσχέσεων της προεκλογικής του εκστρατείας. Υπενθυμίζεται ότι υποσχέθηκε να μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κρατικές δαπάνες, να κλείσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής και να ρίξει την αξία του αργεντίνικου πέσο.
Τι αρέσει στον Μιλέι:
- Αμερικανός μαφιόζος Al Capone — « ένας ήρωας ».
- Τα αγγλικά σκυλιά Mastiff
- Το Ευαγγέλιο για το ταντρικό σεξ
- Πώληση ανθρώπινων οργάνων στην ελεύθερη αγορά.
Ποιους αντιπαθεί ο Μιλέι:
- Πάπας Φραγκίσκος. Συγκεκριμένα ο νέος Αργεντίνος πρόεδρος τον έχει χαρακτηρίσει « βρωμερό αριστερό και κομμουνιστή» παρά ότι η κυβέρνηση Μιλέι τον προσκάλεσε πρόσφατα να επιστρέψει στην Αργεντινή
- Φόροι
- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
2.Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Η παρουσία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα είναι η παρθενική του στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αναμένεται ότι θα καταφθάσει συνοδεία μιας τεράστιας ομάδας κορυφαίων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας.
Πρόκειται για μια προσωπικότητα που έχει κατηγορηθεί ως αυταρχικός ηγεμόνας, με ιστορικό καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ο οποίος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, διέταξε προσωπικά τη βάναυση δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
3. Τζάρεντ Κούσνερ, ιδρυτής της Affinity Partners
Ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι ο γνωστός γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ. Ο 43χρονος επιχειρηματίας είναι παντρεμένος με την Ιβάνκα Τραμπ και υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Σημειώνεται ότι κατά τη θητεία του, αξιοποίησε τη θέση του στον Λευκό Οίκο για να δημιουργήσει μια προσοδοφόρα συμβουλευτική επιχείρηση, επικεντρωμένη κυρίως στη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από χώρες του Κόλπου. Αυτό περιλαμβάνει μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, με επικεφαλής τον Μπιν Σαλμάν.
Ο Κούσνερ συνήψε φιλία και συμμαχία με τον Μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια της θητείας του πεθερού του, εγείροντας μεγάλες υποψίες σύγκρουσης συμφερόντων για την κυβέρνηση Τραμπ – ειδικά όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να καταδικάσει τον Σαουδάραβα ηγέτη στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.
4. Ilham Aliyev, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν
Η διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι σαν οικογενειακή επιχείρηση για τους Αλίεφ καθώς ο σημερινός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, Χέινταρ Αλίεφ, πρώην αξιωματικού της KGB της Σοβιετικής Ένωσης που κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες.
Και ο Αλίεφ άλλαξε το σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν για να ανοίξει το δρόμο προς την εξουσία για την επόμενη γενιά της οικογένειάς του διορίζοντας τη σύζυγο του ως αντιπρόεδρο.
5. Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang
Ο Λι Σιάνγκ είναι το δεξί χέρι του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ τον οποίο θα εκπροσωπήσει φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Λι βρισκόταν πίσω από το σκληρό lockdown σε ολόκληρη τη Σαγκάη για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Τότε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια κάτοικοι αναγκάστηκαν να παραμένουν στα σπίτια τους ενώ πολλοί πάσχιζαν να βρουν φαγητό, να φροντίζουν τα ζώα τους ή να δεχθούν ιατρική βοήθεια.
Ο Λι είναι επίσης ο πολιτικός που κρύβεται πίσω από την καταπίεση των Ουιγούρων της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει κρατήσει τους Ουιγούρους, στην πλειονότητά τους Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη βορειοδυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ, όπου υπήρξαν ισχυρισμοί για βασανιστήρια, δουλεία, αναγκαστική στείρωση, σεξουαλική κακοποίηση και πλύση εγκεφάλου. Οι ενέργειες της Κίνας έχουν χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και ως πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τα Ηνωμένα Έθνη.
Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα στρατόπεδα πραγματοποιούν «επανεκπαίδευση» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - μια ιστορία που ο Λι ανέφερε κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas , τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Datuk Seri Anwar Ibrahim.
6. Πρόεδρος της Ρουάντα, Paul Kagame
Με το παρατσούκλι «ο Ναπολέων της Αφρικής», ο Πωλ Καγκάμε κατέλαβε την εξουσία της χώρας το 1994 με ένα νεύμα. Συχνά του αποδίδεται η επιτυχία της ανάπτυξης της σύγχρονης Αφρικής.
Ο πρώην αξιωματικός του στρατού, άλλαξε το Σύνταγμα της Ρουάντα για να καταργήσει το όριο κυβερνητικής θητείας και να εδραιώσει την παντοκρατορία του ενώ παράλληλα κατάργησε και τον πολιτικό διάλογο. Όμως, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε ότι επέβλεψε τη φυλάκιση, την εξορία και τα βασανιστήρια αντιφρονούντων και δημοσιογράφων της Ρουάντα, ο Καγκάμε κατάφερε να παραμείνει στη λίστα των καλεσμένων του Νταβός.
7. Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο
Παρά τις κατηγορίες για έμμεση εμπλοκή του στη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του Μαρτίνα Κουσνίροβα, ο Φίκο αναδύθηκε από την πολιτική στάχτη για να γίνει πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους.
Το κόμμα του Smer διεξήγαγε μια εκστρατεία φιλική προς τον Πούτιν, δεσμευόμενη να τερματίσει κάθε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Τα σλοβακικά δικαστήρια εξακολουθούν να επεξεργάζονται πολλαπλές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που προέρχονται από την τελευταία φορά που το Smer ήταν στην εξουσία, στις οποίες εμπλέκονται ολιγάρχες που φέρεται να είχαν κέρδος από κρατικές συμβάσεις.
8. Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Katalin Novák
Η Καταλίν Νόβακ, είναι η νεότερη πρόεδρος της Ουγγαρίας. Πρόκειται για μια πολιτική φυσιογνωμία που υποστηρίζει τον συντηρητισμό και υπερασπίζεται το διεθνές κίνημα κατά των αμβλώσεων, κατά της ισότητας των δυο φύλων, κατά των ομόφυλων ζευγαριών και κατά του φεμινισμού.
Μάλιστα, το 2020 δηλώσεις της Νόβακ είχαν προκαλέσει σάλο καθώς είχε υποστηρίξει «Μην πιστεύετε ότι οι γυναίκες πρέπει να ανταγωνίζονται τους άνδρες. Μην πιστεύετε ότι θα πρέπει να εργαζόμαστε τουλάχιστον στην ίδια θέση, με την ίδια αμοιβή».
9. Πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Μανέ
Ο νέος, με δυτική μόρφωση πρωθυπουργός της Καμπότζης, έχει διαφημιστεί σε ορισμένους κύκλους ως πιθανός εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής. Έχοντας κληρονομήσει τη θέση από τον πατέρα του, τον επί χρόνια αυταρχικό Χουν Σεν, ο Χουν Μανέ δεν έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να μεταρρυθμίσει ή να εκσυγχρονίσει πραγματικά την Καμπότζη.
Ενώ ορισμένοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να φανούν οι προθέσεις του, το γεγονός είναι ότι πολλά χαρακτηριστικά απολυταρχίας εξακολουθούν να βγαίνουν στην επιφάνεια εις βάρος του λαού της Καμπότζης.
10. Πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι
Το μικροσκοπικό εμιράτο των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων στον Περσικό Κόλπο κατάφερε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τόσα εκρηκτικά σκάνδαλα: ισχυρισμοί για επιρροή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άγνωστο λόμπι δυο Ρεπουμπλικανών πρακτόρων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον αθλητισμό και άλλα πολλά.
Ωστόσο, ενώ κανείς θα περίμενε να μην έχει θέση στο Διεθνές Φόρουμ, μόλις πριν από λίγο καιρό, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κατάρ και του είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθύτατα ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη ηγεσία σας σε αυτήν την προσπάθεια, για το ακούραστο έργο που αναλάβατε και συνεχίζετε, να προσπαθήσετε να απελευθερώσετε τους εναπομείναντες ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.»
11. Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda
Ο Αντρέι Ντούντα είναι ο τελευταίος πολιτικός εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας που διαλύθηκε πέρυσι.
Ο Ντούντα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αποσταθεροποιήσει την ανάδυση του φιλοευρωπαίου νέου πρωθυπουργού της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ. Και ενώ διάφορα σκάνδαλα έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες για την πολιτική που είχε χαράξει στην χώρα, ο Ντούντα φαίνεται ότι δεν αναφέρεται σε αυτές πλέον.
12. Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, γνωστή και ως Aramco, διοικείται από τον Amin Nasser. Στα δελτία τύπου, η Aramco παρουσιάζεται σαν την πρωταθλήτρια εταιρεία στη μετάβαση στηνπράσινη ενέργεια, όμως όπως αποκαλύπτει το Politico, δεν είναι ακριβές.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, της οργάνωσης ClientEarth, η Aramco αποτελεί μια σημαντική ρυπογόνα εταιρεία, ενώ αναφέρεται ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 4% των εκπομπών αερίων του πλανήτη από το 1965. Σε μια έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg, το 2021 φαίνεται ότι η εταιρεία απέκρυψε την εκπομπή άνθρακα έως και 50&. Ο Νάσερ, εν τω μεταξύ, έχει επικρίνει την ιδέα ότι η κλιματική δράση θα πρέπει να σημαίνει ότι οι χώρες «είτε θα κλείσουν είτε θα επιβραδύνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.