Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός: Οι επαφές και τα μηνύματα του πρωθυπουργού
Στο Νταβός βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 54ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με αποστολή του να δείξει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ένα από τα καλά «χαρτιά» στο παγκόσμιο ταμπλό, με τα μαύρα σύννεφα για τις αβεβαιότητες από τους δυο πολέμους, το μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και τις εκλογικές αναμετρήσεις να απλώνονται πάνω από το ετήσιο ραντεβού της πολιτικής ελίτ και των κροίσων του πλανήτη.
Έχοντας στις βαλίτσες του τα «όπλα» της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, πρώτος στόχος για τον Πρωθυπουργό είναι να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι «δύναμη αξιοπιστίας και πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του και τα χαρτιά της πολιτικής σταθερότητας, όπως επίσης των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν σχεδιαστεί ή θα πραγματοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, τη στιγμή που αυξάνεται η ανησυχία για το φάντασμα της ακροδεξιάς που ήδη πλανάται πάνω από τις επερχόμενες ευρωεκλογές ενώ είναι ορατό το ενδεχομένο να αλλάξει ο ένοικος στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προβάλλει τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας στις συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας, που ήδη έχουν στα ραντάρ τους τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Το πρώτο σήμα από τον Πρωθυπουργό θα δοθεί στη συζήτηση για την πράσινη συμφωνία της Ε.Ε. στο οποίο θα λάβει μέρος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.
Οι προβολείς στρέφονται στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με την Προέδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την 1η Φεβρουαρίου, όταν και αναμένεται να «κλειδώσει» το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, από το οποίο η Αθήνα διεκδικεί τους αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό αλλά και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως επίσης την επικύρωση στην ευελιξία για τις αμυντικές δαπάνες.