Νταβός: Η Τεχνητή Νοημοσύνη κλέβει την παράσταση στη συνάντηση των ισχυρών
Σχεδόν 2.800 προσωπικότητες – από ηγέτες χωρών μέχρι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων – θα φορέσουν τα πιο ζεστά τους ρούχα και θα σπεύσουν για ακόμα μία χρονιά στο Νταβός της Ελβετίας για την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που φέτος έχει τίτλο «Rebuilding Trust» ή σε ελεύθερη μετάφραση, «ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης».
Η ατζέντα είναι πλούσια και οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πολλές, όμως ο σταρ του φετινού Νταβός δε θα είναι κάποιος ηγέτης ούτε κάποιος επιχειρηματίας ή επενδυτής, αλλά ο Σαμ Άλτμαν, ο δημιουργός της Τεχνητής Νοημοσύνης -Chat GPT.
Όπως παρατηρούν σε άρθρα τους οι θαμώνες του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και όπως μετέδιδε χθες ο Ρίτσαρντ Κουέστ του CNN, αυτό για το οποίο όλοι μιλούν φέτος είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
Η Deutsche Welle σε εκτενές άρθρο της παρουσιάζει μία σειρά προσώπων – που δεν έχουμε δει ή ακούσει ποτέ στο παρελθόν – οι οποίοι θα παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη.
Μεταξύ τους, ο “Winnie”, ένας δικηγόρος που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έχει στήσει μία εταιρεία για να δώσει πρόσβαση σε όλους και κυρίως σε αυτούς που δε διαθέτουν τα μέσα σε νομική βοήθεια. Και μπορεί όλοι να συζητούν για την τεχνητή νοημοσύνη, όμως το διακύβευμα του φετεινού Νταβός είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κοντεύει να κλείσει δύο χρόνια, αλλά πάνω απ' όλα ο πόλεμος στο Ισραήλ και οι δραματικές του προεκτάσεις. Μεταξύ των καλεσμένων στο Νταβός είναι και ο Ισραηλινός Πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να δεχτεί έντονες πιέσεις για την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών όπως και ο Βολοντίρ Ζελένσκι.
Ο πόλεμος που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς πριν από 100 ημέρες στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος έχει δημιουργήσει μία εστία τεράστιας οικονομικής ανασφάλειας: τη διαταραχή του εμπορίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας που οδηγεί στη διώρυγα του Σουέζ και μεταφέρει τα προϊόντα από την Ασία στην Ευρώπη.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν μετατρέψει τη σημαντικότερη θαλάσσια οδό για το διεθνές εμπόριο σε εμπόλεμη ζώνη δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα – που έχουν ήδη ξεκινήσει – αλλά και ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για νέες αυξήσεις προϊόντων σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παλεύει να ξεπεράσει την πληθωριστική κρίση που ξέσπασε όταν ξανάνοιξαν οι αγορές μετά τα lockdown.
Όμως, πιο ηχηρές από τις παρουσίες στο Νταβός θα είναι οι απουσίες. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που θα ταξιδέψει φέτος στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, ενώ πέρυσι από τη συμμαχία παραβρέθηκε μόνο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι ηγέτες δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας και των δημοσιογράφων σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής, αλλά και των θεμάτων στο εσωτερικό των χωρών τους.
Από τότε που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει πάει στο Νταβός και το ίδιο ισχύει για το Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ.
Χρόνια έχει να πάει και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, εν μέσω και της έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, αλλά και της νέας έντασης μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου, κυρίως για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Στο Νταβός, πάντως, θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός της Κίνας, αλλά και πολλοί ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Ιράκ, το Λίβανο, την Ιρλανδία, την Κένυα, τη Νιγηρία και άλλες χώρες.
Στην Ελβετία αναμένεται και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, καθώς η κλιματική κρίση βρίσκεται επίσης στην κορυφή της ατζέντας του Νταβός.
Ήδη μέλη και ακτιβιστές της Greenpeace έχουν φθάσει στην περιοχή και ξεκινούν τις διαμαρτυρίες τους για την κλιματική κρίση με κεντρικό σύνθημα: H ζωή είναι πάνω από την ανάπτυξη.