Συνταγή για τσιπούρα στο Air Fryer με κρούστα φιστικιού αιγίνης και σάλτσα λεμονιού-βασιλικού
Μια πρωτότυπη μεσογειακή πρόταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αναδεικνύει την τσιπούρα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φινέτσα.

Η συγκεκριμένη συνταγή για τσιπούρα στο air fryer είναι ένας δημιουργικός συνδυασμός παραδοσιακού ψαριού με μοντέρνα υλικά. Η κρούστα από φιστίκια Αιγίνης προσθέτει πλούσια γεύση και τραγανότητα, ενώ το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο ενισχύουν το άρωμα. Η συνοδευτική σάλτσα λεμονιού με βασιλικό, μέλι και μουστάρδα ισορροπεί τέλεια την ένταση, δίνοντας δροσιά και γλυκόξινη νότα. Το air fryer εξασφαλίζει υγιεινό και γρήγορο ψήσιμο, κρατώντας το ψάρι ζουμερό με τραγανή επιφάνεια. Μια πρωτότυπη μεσογειακή πρόταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αναδεικνύει την τσιπούρα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φινέτσα.
Υλικά (για 2 άτομα):
- 2 φιλέτα τσιπούρας (ή ολόκληρες καθαρισμένες και ξελεπισμένες)
- 2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (ή panko)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
Για τη σάλτσα λεμονιού-βασιλικού:
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
- 3-4 φύλλα βασιλικού φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Προετοιμασία ψαριού:
- Αν χρησιμοποιείς φιλέτα, σιγουρέψου ότι δεν έχουν κόκαλα. Αν είναι ολόκληρη τσιπούρα, χαράκωσε ελαφρά το δέρμα.
- Ανακάτεψε τα φιστίκια, τη φρυγανιά, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπέρωσε το ψάρι και πίεσε απαλά το μείγμα της κρούστας πάνω στη σάρκα του ψαριού (ή μέσα στα χαραγματάκια αν είναι ολόκληρη).
- Τοποθέτησέ το στο air fryer, πάνω σε λαδόκολλα.
Ψήσιμο:
- Προθέρμανε το air fryer στους 180°C.
- Ψήσε για 10-12 λεπτά (ή 15 λεπτά αν είναι ολόκληρο το ψάρι), μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να είναι ζουμερό το ψάρι μέσα.
Σάλτσα:
- Χτύπα όλα τα υλικά της σάλτσας σε μικρό μπολ μέχρι να γίνουν μια ελαφριά βινεγκρέτ.
- Ρίξε τη σάλτσα πάνω στο ψάρι μόλις το σερβίρεις ή δίπλα για βούτηγμα.