Συνταγή για την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα
Η καρμπονάρα είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς λίγα, ποιοτικά υλικά μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο, αρκεί να τηρηθεί η σωστή τεχνική.

Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα είναι ένα απλό αλλά πλούσιο σε γεύση πιάτο, που φτιάχνεται παραδοσιακά με σπαγγέτι, γουαντσάλε, αυγά, πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι – χωρίς καθόλου κρέμα γάλακτος. Το γουαντσάλε σοτάρεται μέχρι να γίνει τραγανό και ενώνεται με τα μακαρόνια εκτός φωτιάς. Το μείγμα των αυγών και του τυριού προστίθεται στο τέλος και, με τη βοήθεια του αμυλούχου νερού από τα ζυμαρικά, δημιουργείται μια βελούδινη, φυσική σάλτσα. Η καρμπονάρα είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς λίγα, ποιοτικά υλικά μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο, αρκεί να τηρηθεί η σωστή τεχνική.
Η αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα
Υλικά (για 2 άτομα):
- 200 γρ. σπαγγέτι
- 100 γρ. γουαντσάλε (ή πανσέτα αν δεν βρεις γουαντσάλε)
- 2 κρόκοι αυγών + 1 ολόκληρο αυγό
- 50 γρ. Πεκορίνο Ρομάνο (τριμμένο)
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι (μόνο για το βράσιμο των ζυμαρικών)
Εκτέλεση:
- Βράσε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας για al dente. Κράτα 1 φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος πριν τα σουρώσεις.
- Κόψε το γουαντσάλε σε μικρούς κύβους ή λωρίδες και βάλε το σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σοτάρισε μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει το λίπος του (χωρίς να καεί).
- Χτύπα τα αυγά (2 κρόκοι + 1 ολόκληρο αυγό) σε ένα μπολ και πρόσθεσε το τριμμένο πεκορίνο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θα γίνει ένα πηχτό μείγμα.
- Στράγγισε τα ζυμαρικά και ρίξε τα κατευθείαν στο τηγάνι με το γουαντσάλε (εκτός φωτιάς). Ανακάτεψε καλά.
- Πρόσθεσε το μείγμα των αυγών και ανακάτεψε δυναμικά, ώστε να δέσει η σάλτσα με τη θερμοκρασία των ζυμαρικών. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο από το νερό που κράτησες για να κάνεις τη σάλτσα πιο κρεμώδη.
- Σέρβιρε αμέσως, με έξτρα πεκορίνο και πιπέρι από πάνω.
Μυστικά της αυθεντικής καρμπονάρας:
- Όχι κρέμα γάλακτος! Το αυγό και το νερό από τα μακαρόνια δημιουργούν φυσική κρέμα.
- Το γουαντσάλε είναι από μάγουλο χοίρου και έχει αυθεντική γεύση – καλύτερο από την απλή πανσέτα ή το μπέικον.
- Μη βάλεις καθόλου λάδι στο τηγάνι – το γουαντσάλε έχει αρκετό λίπος.
- Πρόσεξε τη θερμοκρασία όταν ρίχνεις τα αυγά: το τηγάνι δεν πρέπει να είναι καυτό για να μην ψηθεί το αυγό και γίνει ομελέτα.