Συνταγή για ρολό κιμά στον φούρνο με πατάτες
Μια παραδοσιακή και πεντανόστιμη συνταγή για ρολό κιμά με αυγά βραστά στη μέση, συνοδευόμενο από πατάτες στο φούρνο

Το ρολό κιμά με βραστά αυγά στη μέση είναι μια κλασική ελληνική συνταγή που συνδυάζει πλούσια γεύση και εντυπωσιακή εμφάνιση. Ο κιμάς αρωματίζεται με κρεμμύδι, μαϊντανό και μουστάρδα, αγκαλιάζοντας τα αυγά για μια υπέροχη έκπληξη σε κάθε φέτα. Συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου, αρωματισμένες με λεμόνι, ρίγανη και ελαιόλαδο. Ψήνεται όλα μαζί στο φούρνο, αποκτώντας υπέροχη κρούστα και μεθυστικά αρώματα. Είναι ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή γιορτινή περίσταση. Σερβίρεται με σαλάτα ή γιαούρτι και ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους με τη γεμάτη, σπιτική του νοστιμιά.
Υλικά για το ρολό:
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισό-μισό με χοιρινό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 φέτες ψωμί (μουλιασμένο σε λίγο γάλα και στραγγισμένο)
- 1 αυγό (για τον κιμά)
- 1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1/2 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 4 βραστά αυγά (ξεφλουδισμένα)
Υλικά για τις πατάτες:
- 5-6 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 φλ. νερό ή ζωμό
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία κιμά:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τον κιμά με το κρεμμύδι, σκόρδο, το ψωμί, αυγό, μαϊντανό, μουστάρδα, το τυρί (αν βάλεις) και τα μπαχαρικά.
- Ζυμώνεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
2. Γέμιση και πλάσιμο:
- Πάρε λαδόκολλα και άπλωσε τον κιμά σε σχήμα ορθογώνιο.
- Τοποθέτησε τα βρασμένα αυγά σε σειρά στη μέση.
- Τύλιξε προσεκτικά ώστε τα αυγά να μείνουν στο κέντρο και σχημάτισε ρολό.
3. Πατάτες:
- Σε ταψί στρώνεις τις πατάτες.
- Ραντίζεις με το ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και το νερό.
- Ανακατεύεις καλά.
4. Ψήσιμο:
- Τοποθέτησε το ρολό στο κέντρο του ταψιού με τις πατάτες γύρω γύρω.
- Κάλυψε με αλουμινόχαρτο και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
- Ξεσκέπασε και συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το ρολό και να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
Σερβίρισμα:
Άφησέ το ρολό να «σταθεί» για 10 λεπτά πριν το κόψεις. Σέρβιρε φέτες από το ρολό με τις πατάτες και συνοδεία από μια δροσερή σαλάτα ή γιαούρτι.