Συνταγή για τα κεφτεδάκια της γιαγιάς μαγειρεμένα στο air fryer
Μια υγιεινή εκδοχή για τα κλασσικά κεφτεδάκια της γιαγιάς γεμάτη αρώματα!

Τα κεφτεδάκια στο air fryer είναι μια γρήγορη και υγιεινή επιλογή. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε 500 γρ. κιμά, ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά, τριμμένο κρεμμύδι, σκόρδο, αυγό, μαϊντανό, ρίγανη, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι μέχρι το μείγμα να ενωθεί. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, προθερμαίνουμε το air fryer στους 180 °C και ψεκάζουμε τα κεφτεδάκια με ελαιόλαδο. Τα μαγειρεύουμε για 12–15 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου, έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανά. Σερβίρονται με φρέσκο λεμόνι για δροσερή αντίθεση. Ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη φέτα για πλούσια γεύση, μπούκοβο για πικάντικο άγγιγμα ή ψωμί χωρίς γλουτένη εάν τη χρειάζεστε. Ιδανικά, συνοδεύονται από τζατζίκι.
Υλικά (για περίπου 20–24 μικρά κεφτεδάκια)
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος (μοσχάρι–χοιρινό)
- 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί ή 3–4 φέτες φρυγανιάς (τριμμένη)
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κ.γ. ρίγανη ή μείγμα ρίγανης–θυμάρι
- 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο σε σπρέι ή 1–2 κ.σ. ελαιόλαδο για να ψεκάσεις
Εκτέλεση
Προετοιμασία ψωμιού
Αν χρησιμοποιήσεις μπαγιάτικο ψωμί: βρέξε το ελαφρά με νερό, στύψε το καλά και τρίψε το σε μικρά κομμάτια.
Αν χρησιμοποιήσεις φρυγανιά: απλά τρίψε τη σε ψίχουλα.
Ανάμειξη υλικών
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις:
- τον κιμά
- το ψωμί/φρυγανιά
- το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο
- το αυγό
- τον μαϊντανό, τη ρίγανη και την πάπρικα
- αλατοπίπερο κατά προτίμηση
Ζύμωσε με τα χέρια (ή με κουτάλι) για 2–3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και να πλάθεται εύκολα.
Πλάσιμο κεφτεδάκια
- Πλάσε μικρά μπαλάκια διαμέτρου περίπου 3 εκ. (ή στο μέγεθος που θέλεις).
- Στρώσε τα κεφτεδάκια σε ένα πιάτο ή ταψάκι.
Προθέρμανση Air Fryer
Προθέρμανε το air fryer στους 180 °C για 3–4 λεπτά.
Μαγείρεμα
- Ψέκασε ελαφρά τα κεφτεδάκια με ελαιόλαδο σε σπρέι ή βούρτσα.
- Τοποθέτησέ τα στο καλάθι του air fryer, σε μονή στρώση, αφήνοντας λίγα κενά μεταξύ τους.
- Μαγείρεψε στα 180 °C για 12–15 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά απ’ έξω και ζουμερά μέσα.
Σερβίρισμα
- Ραντίστε τα ελαφρά με φρέσκο λεμόνι.
- Λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μαϊντανού από πάνω.
- Συνοδεύεις με τζατζίκι, γιαούρτι με σκόρδο, ή μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα.
Tips & παραλλαγές
- Με τυρί: Πρόσθεσε 50 γρ. τριμμένη φέτα στο μείγμα για πιο πλούσια γεύση.
- Καυτερά: Βάλε 1/2 κ.γ. μπούκοβο ή ψιλοκομμένη φρέσκια πιπερίτσα.
- Φρυγανιά χωρίς γλουτένη: Αν χρειάζεσαι χωρίς γλουτένη, χρησιμοποίησε κατάλληλη φρυγανιά ή ψωμί.
- Προθέρμανση: Μη βγάλεις ποτέ το καλάθι της συσκευής πριν τελειώσει ο χρόνος—θα χάσεις θερμοκρασία.