Λέκκας για Σαντορίνη: «Με σεισμό 5,5 Ρίχτερ θα εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις»
«Το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς» τόνισε ο κ. Λέκκας.
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Σαντορίνη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου. Οι συνεχείς σεισμοί συμβεί έχουν θορυβήσει του κατοίκους του νησιού με πολλούς να παίρνουν την απόφαση να φύγουν. Οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία συνεχίζονται ενώ όπως τονίζει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ένας σεισμός έως 5,5 Ρίχτερ θα βοηθούσε ώστε να εκτονωθούν οι δυνάμεις πιο γρήγορα.
«Οι σεισμοί μέχρι τώρα ήταν της τάξεως μέχρι 5 βαθμών. Εγώ θα προτιμούσα ένα σεισμό της τάξεως των 5,3, 5,4 και 5,5 Ρίχτερ γιατί αφενός δεν θα είχαμε επιπτώσεις στη Σαντορίνη κι αφετέρου θα εκτονωνόταν πιο γρήγορα η κατάσταση. Πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη, σίγουρα δεν μπορούμε να την προβλέψουμε. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» τόνισε.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους
Ο καθηγητής απηύθυνε και μία φιλική συμβουλή προς τους κατοίκους λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να αποχωρούν από το νησί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αποχωρούν κυρίως οι αλλοδαποί. Η Σαντορίνη είναι μια ασφαλής περιοχή» τόνισε.
Σε άλλες δηλώσεις ο κ. Λέκκας υπήρξε κατηγορηματικός όσον αφορά το σενάριο για ένα σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ τονίζοντας ότι: «Το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει πολύ πολύ μικρές πιθανότητες. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισμικό ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία» υπογράμμισε κλείνοντας.
Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης τόνισε: «Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό, αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές».