Συγκλονιστική μαρτυρία: Χορεύτρια με αναπηρία μιλά για το bullying που δεχόταν στο σχολείο
Η συνέντευξη στην Ίνα Ταράντου και στην εκπομπή «Ο κόσμος μέσα μας» που κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Κύμα συγκίνησης έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συγκλονιστική μαρτυρία ενός κοριτσιού με αναπηρία, για το bullying που δέχτηκε επί πολλά χρόνια στο σχολείο, από συμμαθητές αλλά και από τον δάσκαλό της.
Η κατάθεση ψυχής του κοριτσιού, που έχει γίνει viral με το σχετικό βίντεο να κάνει το γύρο του διαδικτύου, προέρχεται από το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Ο κόσμος μέσα μας» με την Ίνα Ταράντου, στο Attica TV.
Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη δράση της ομάδας ΕΞΙΣ, μιας επαγγελματικής συμπεριληπτικής ομάδας χορού, στην οποία συμμετέχουν ανάπηροι και μη ανάπηροι χορευτές και χορεύτριες. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2015 με στόχο ακριβώς να λειτουργήσει συμπεριληπτικά στο πεδίο του χορού. Η Ίνα Ταράντου μιλά με ανθρώπους που συμμετέχουν στην ομάδα, εστιάζοντας στις προσωπικές τους ιστορίες.
Μία από τις ιστορίες που παρουσιάζει είναι αυτή της Στέλλας Διακάτου, χορεύτρια της ομάδας ΕΞΙΣ και κοινωνιολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου. Η Στέλλα ασχολείται ακόμη με το θέατρο, το τραγούδι και την κολύμβηση, συμμετέχοντας σε αγώνες.
Εκεί στο χώρο της προπόνησής της, δίπλα στην πισίνα, την συνάντησε η Ίνα Ταράντου, με τη Στέλλα να μιλά για τη ζωή της, για αυτά που έχει καταφέρει και για τα εμπόδια που κλήθηκε να υπερκεράσει.
«Μου έλεγαν γιατί δεν πεθαίνεις;»
Γυρνώντας πίσω στα χρόνια του σχολείου, η Στέλλα αναφέρθηκε στον τρόπο που την αντιμετώπιζαν οι άλλοι.
«H μαμά μου γύρισε όλα τα σχολεία της Πετρούπολης, δεν με δεχόταν κανένα σχολείο. Έτσι κατέληξα στο 10ο δημοτικό σχολείο Πετρούπολης, εκεί τελείωσα το δημοτικό», είπε η Στέλλα.
«Εκεί, υπήρξαν κάποια παιδιά στην τετάρτη με έκτη δημοτικού που με έκαναν να αισθανθώ άσχημα και να καταλάβω ότι είμαι διαφορετική, ότι δεν τους κάνω και τόσο πολύ, ότι δεν ταιριάζω με αυτούς και τους κάνω να αισθάνονται άσχημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ήταν χοντρό bullying. Με κλείδωναν μέσα στην τάξη, μου έλεγαν να πέσω να πεθάνω γιατί δεν είμαι σαν κι αυτούς».
«Επειδή δεν μπορούσα να κατέβω τα σκαλιά να παίξω μαζί τους, καθόμουν στο πάνω προαύλιο και καθόμουν μόνη μου. Κάποιες φορές έρχονταν και μου έλεγαν ‘αφού δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, γιατί δεν πεθαίνεις’;».
«Τα βράδια έκλαιγα στο δωμάτιο μόνη μου και μετά το ξεπερνούσα», είπε.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έχει συγχωρέσει όσους την έκαναν να αισθανθεί τόσο άσχημα: «Τα έχω συγχωρέσει τα παιδιά που μου το έκαναν αυτό γιατί ήταν παιδιά και μπορώ να καταλάβω τις συνθήκες στις οποίες το κάνανε».
«Υπέστην bullying και από το δάσκαλό μου. Ο άνθρωπος είχε άγνοια, δεν είναι όπως τώρα που οι δάσκαλοι εκπαιδεύονται, κάνουν κάποια σεμινάρια ειδικής αγωγής, αντιλαμβάνονται αν έχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα ένα παιδί ή οτιδήποτε άλλο πρόβλημα υπάρχει μέσα στην τάξη», είπε ακόμα η Στέλλα.
Αισιοδοξία για το μέλλον
Κάτω από το βίντεο με το σχετικό απόσπασμα που αναρτήθηκε στο TikTok, τα σχόλια πέφτουν βροχή, εκπέμποντας αισιοδοξία για το ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας την εποχή που περιγράφει η Στέλλα.
«Εγώ δεν βλέπω καμιά διαφορετικότητα, εγώ βλέπω μια πανέμορφη γλυκιά και έξυπνη κοπέλα», έγραψε ένας χρήστης.
«Αυτό το παιδί πρέπει να μπει στα σχολεία να μιλάει στα παιδιά!!! ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!!!», σχολιάζει άλλος.
Ένας άλλος σημειώνει με νόημα: «Δύο πράγματα κράτησα. 1) τα βράδια έκλαιγα μόνη μου 2)τα έχω συγχωρέσει τα παιδιά».
Ορισμένα άλλα σχόλια:
«Ψυχούλα μου γλυκιά!!! Ελπίζω και τα παιδιά που σου έκαναν bullying τώρα που μεγάλωσαν να μπορέσουν και εκείνα να συγχωρέσουν τον εαυτό τους».
«Τόση αγάπη τόσα όμορφα λόγια..... Τόσος θυμός δικός μου για τους γονείς των παιδιών.... Για τα παιδιά για όποιον έβλεπε και δεν αντιδρούσε....».
«Πόσο αυθεντικά και ξεκάθαρα είπες τόσο μεγάλες αλήθειες.. Με ένα χαμόγελο στο στόμα. Είσαι υπέροχη, εγώ που δουλεύω στην ειδική αγωγή θα ήθελα να μπορώ να σε στείλω σε μερικά σχολεία να σε ακούσουν δάσκαλοι, γονείς και παιδιά».
Δείτε ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Ο κόσμος μέσα μας» της Ίνας Ταράντου, με τίτλο «Χορός για Όλους: Η Συμπεριληπτική Προσέγγιση της ομάδας ΕΞΙΣ»