«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή καταγγελιών περιστατικών βίας
«Οι καταγγελίες ελέγχονται και πλέον είναι θέμα ημερών να μπει σε λειτουργία και κουμπί πανικού», εξήγησε ο Γιώργος Καλλιακμάνης.
Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας ή βίας μεταξύ ανηλίκων έχουν πάρει πλέον εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις και η εφαρμογή «Safe Youth» αποτελεί για γονείς και μαθητές ένα χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου αυτά τα περιστατικά να καταγγέλλονται και να αντιμετωπίζονται το συντομότερο και πριν η κατάσταση ξεφύγει.
Η χρήση της εφαρμογής είναι απλή και γίνεται μέσω του gov.gr όπως εξήγησε ο Γιώργος Καλλιακμάνης στην εκπομπή «Action τώρα» του Action 24: «Η εφαρμογή είναι απλή. Αρκεί να πληκτρολογήσει κάποιος τη λέξη καταγγελίες στην αναζήτηση. Εμφανίζεται η εφαρμογή του gov.gr, όπου υπάρχει μία λίστα με διάφορες καταγγελίες. Προχωρώντας υπάρχει η αναφορά περιστατικού ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού από γονείς και η αναφορά περιστατικού ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού από μαθητές και μαθήτριες. Εκεί λοιπόν, μπορεί να πει ο κάθε πολίτης, είτε ανήλικος 12-18 ετών, είτε ενήλικος και να καταγράψει την καταγγελία του».
Ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, συμπλήρωσε επίσης: «Οι καταγγελίες ελέγχονται και πλέον είναι θέμα ημερών να μπει σε λειτουργία και κουμπί πανικού. Θα είναι πολύ απλή η χρήση του και η απόκτησή του. Εκεί, θα υπάρχει ένα εικονίδιο, που το παιδί θα το πατά για τρία δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο η αστυνομία θα βλέπει την καταγγελία, αλλά και τη θέση που βρίσκεται το παιδί».
Όσο για το αν διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα από τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο Γιώργος Καλλιακμάνης είπε: «Οι καταγγελίες είναι επώνυμες ή ανώνυμες. Όταν κάποιος προχωρήσει σε μια καταγγελία και αναφέρει στην αστυνομία ότι δεν θέλει να βγουν τα στοιχεία του, η αστυνομία δεν δίνει τα στοιχεία του καταγγέλλοντα. Αν αποδειχθεί ότι η καταγγελία ευσταθεί και χρειαστούν ένδικα μέσα, δεν απαιτείται η μαρτυρία του ανθρώπου που κατήγγειλε το περιστατικό, αφού υπάρχει το γεγονός».