Στρατός του Λιβάνου: Ο μεγάλος «απών» στη μάχη του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ - Τι συμβαίνει
Γιατί ο λιβανέζικος στρατός στέκεται παρατηρητής στην τεράστια σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.
Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο Λίβανο, τα δύο στρατόπεδα της μάχης είναι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τη μια και η Χεζμπολάχ από την άλλη. Υπάρχει, ωστόσο, ένας μεγάλος «απών»: ο στρατός του Λιβάνου.
Πολλοί αναρωτιούνται ίσως αν υπάρχει λιβανέζικος στρατός. Βεβαίως και υπάρχει, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται να παρακολουθεί μια πολεμική σύρραξη στη χώρα από το περιθώριο.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο στρατός του Λιβάνου είναι ένας από τους λίγους θεσμούς στη χώρα που γεφυρώνει τους έντονους πολιτικούς και σεχταριστικούς διαχωρισμούς που υφίστανται. Αρκετοί διοικητές του στρατού έχουν γίνει πρόεδροι του Λιβάνου και ο σημερινός επικεφαλής του, ο στρατηγός Joseph Aoun, θεωρείται ευρέως ως φαβορί για να «βγει μπροστά» ως ηγέτης όταν το κοινοβούλιο του Λιβάνου φτάσει σε αδιέξοδο.
Αλλά με ένα γερασμένο οπλοστάσιο και χωρίς αεράμυνα, και χτυπημένος από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης, ο εθνικός στρατός της χώρας δεν είναι προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τον Λίβανο, είτε από εναέριους βομβαρδισμούς είτε από χερσαία επίθεση ενός καλά εξοπλισμένου σύγχρονου στρατού, όπως είναι αυτός του Ισραήλ.
Ο λιβανέζικος στρατός, όμως, υστερεί και σε σχέση με τη Χεζμπολάχ. Ο εθνικός στρατός έχει περίπου 80.000 στρατιώτες, με περίπου 5.000 από αυτούς να αναπτύσσονται στο νότο του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, έχει περισσότερους από 100.000 μαχητές, σύμφωνα με τον εκλιπόντα ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Το οπλοστάσιό της, που κατασκευάστηκε με την υποστήριξη του ισχυρότερου στρατιωτικά Ιράν, είναι επίσης πιο προηγμένο.
Η στάση του λιβανέζικου στρατού
Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι μαχητές της Χεζμπολάχ συγκρούονται από τις 8 Οκτωβρίου 2023, όταν η λιβανέζικη όργανωση άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, ως υποστήριξη στην επίθεση που είχε ξεκινήσει ο σύμμαχός της, η Χαμάς, από τη Γάζα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ διεξάγει έναν μεγάλο αεροπορικό βομβαρδισμό του Λιβάνου και μια σταδιακή χερσαία εισβολή που, όπως λέει, σκοπεύει να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν.
Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έκαναν τις πρώτες τους επιδρομές πέρα από τα σύνορα και η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες, οι Λιβανέζοι στρατιώτες αποσύρθηκαν από τα σημεία παρατήρησης κατά μήκος των συνόρων και επανατοποθετήθηκαν περίπου 5 χιλιόμετρα πιο πίσω.
Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ. Οι μόνες άμεσες συγκρούσεις μεταξύ των δύο εθνικών στρατών ήταν στις 3 Οκτωβρίου, όταν ισραηλινά πυρά από άρματα μάχης τανκ έπληξαν μια θέση του λιβανικού στρατού στην περιοχή Μπιντ Τζμπέιλ, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, δύο στρατιώτες του λιβανέζικου στρατού σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην ίδια περιοχή. Ο στρατός δήλωσε ότι ανταπέδωσε πυρ και τις δύο φορές.
Ωστόσο, ο στρατός του Λιβάνου αρνήθηκε να σχολιάσει πώς θα αντιδράσει εάν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρήσουν περισσότερο.
«Θα αμυνθούμε... εντός των διαθέσιμων δυνατοτήτων»
Αναλυτές που γνωρίζουν τη λειτουργία του στρατού σημείωσαν ότι, εάν η ισραηλινή εισβολή φτάσει στις τρέχουσες θέσεις του στρατού, τα λιβανικά στρατεύματα θα έδιναν μάχη, αλλά περιορισμένη.
«Η φυσική και αυτόματη αποστολή του στρατού είναι να υπερασπιστεί τον Λίβανο έναντι οποιουδήποτε στρατού που μπορεί να εισέλθει στο λιβανικό έδαφος», δήλωσε ο πρώην στρατηγός του Λιβανικού Στρατού, Χασάν Τζούνι. «Φυσικά, αν εισέλθει ο ισραηλινός εχθρός, θα αμυνθεί, αλλά εντός των διαθέσιμων δυνατοτήτων… χωρίς να φτάσει σε σημείο απερισκεψίας ή αυτοκτονίας».
Σημειώνεται ότι η σημερινή εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο είναι η τέταρτη τα τελευταία 50 χρόνια. Στις περισσότερες από τις προηγούμενες εισβολές, ο λιβανέζικος στρατός έπαιξε παρόμοιο περιφερειακό ρόλο.