Λίβανος: Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν τη Βηρυτό, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ
Παρά τις αμφιβολίες -και σχετικές απειλές για εμπάργκο όπλων- εκ μέρους των ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών το Ισράηλ χτυπά.
Σε νέους βομβαρδισμούς εντός της Βηρυτού προχώρησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (16/10) το Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, μπαράζ εκρήξεων ταρακούνησε τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Η περιοχή των νοτίων προαστίων της Βηρυτού είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ισραηλινών πυρών και στι 10 Οκτωβρίου. Τότε έγιναν δύο χτυπήματα κοντά στο κέντρο της πόλης που σκότωσαν 22 άτομα και γκρεμίστηκαν ολόκληρα κτίρια σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν τότε ότι ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Βαφίκ Σάφα ήταν ο στόχος, αλλά ότι είχε επιζήσει.
Ο τελευταίος βομβαρδισμός ακολούθησε μία προειδοποίηση των Ισραηλινών προς τους διαμένοντες ενός κτιρίου της περιοχής, να το εγκαταλείψουν.
Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες χτυπήματα στα νότια προάστια της Βηρυτού χωρίς προειδοποίηση ή έχει εκδώσει προειδοποίηση για μια περιοχή ενώ πλήττει ευρύτερα.
Οι ΗΠΑ και χώρες τις Δύσης πιέζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να αναθεωρήσει τα σχέδια για εισβολή στον Λίβανο και σφοδρού βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές που μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε μια δεύτερη Γάζα.
Την Τρίτη (15/10), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα χτυπήματα. «Όταν πρόκειται για το εύρος και τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που είδαμε στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, είναι κάτι που ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι είχαμε ανησυχίες και ήμασταν αντίθετοι», είπε στους δημοσιογράφους. υιοθετώντας έναν πιο σκληρό τόνο από ό,τι έχει λάβει μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε πει την Τρίτη οι επαφές του με αξιωματούχους των ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει ένα «είδος εγγύησης» ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα χτυπήματα στη Βηρυτό και τα νότια προάστια της.
«Όχι» σε μονομερή εκεχειρία από τον Νετανιάχου
Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη (15/10) στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ότι είναι αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «του προκάλεσε έκπληξη» το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για τον Λίβανο, ενώ απάντησε σε σχόλιο του Γάλλου προέδρου λέγοντάς του ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ
«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.
Πόνος και εκεχειρία
Με τις διπλωματικές προσπάθειες να βρίσκονται σε τέλμα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη (15/10) ότι αιχμαλώτισε τρία μέλη της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ για να ανακριθούν.
Σε ομιλία του ο δεύτερος στην ιεραρχία του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος, ο Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε χθες ότι «η λύση» για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο είναι «μια εκεχειρία».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ «δεν θα ηττηθεί» από τον ισραηλινό στρατό και προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει «πόνο» στο Ισραήλ.
«Όπως ο ισραηλινός εχθρός βομβαρδίζει όλο τον Λίβανο, έχουμε το δικαίωμα, ευρισκόμενοι σε θέση άμυνας, να επιτεθούμε παντού εναντίον του ισραηλινού εχθρού, στο κέντρο, στον βορρά και τον νότο», τόνισε ο Κάσεμ.
Δύο drones εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (16/10) να εισέρχονται στο Ισραήλ από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης στην Άνω Γαλιλαία, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι εξαπέλυσε την περασμένη νύκτα «ομοβροντία πυραύλων» εναντίον της πόλης Σαφέντ. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η πόλη αυτή στο βόρειο Ισραήλ γίνεται στόχος του σιιτικού κινήματος.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτόξευσε πυραύλους και εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού στην Νταλτόν και τη Ντισόν.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον 2.350 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Επιπλέον περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.