Οι δυνατότητες των «υπερόπλων» Χεζμπολάχ και Ισραήλ - Τι θα προσφέρει το σύστημα THAAD των ΗΠΑ
Τα τρωτά σημεία της ισραηλινής αεράμυνας ανέδειξε η επίθεση με drone της Χεζμπολάχ πλήττοντας μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις του IDF. Ποιες είναι δυνατότητες των «υπερόπλων» Ιρα΄ν και Ισραήλ, τι κομίζει το THAAD των ΗΠΑ.
Αργά, μικρά και σχετικά φθηνά στην κατασκευή, τα drones έχουν γίνει θανάσιμος πονοκέφαλος για τους Ισραηλινούς σε αυτόν τον πόλεμο που διαρκεί ένα χρόνο αναφέρει το BBC.
Η επίθεση της Χεζμπολάχ σε μια στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινιαμίνα στο βόρειο Ισραήλ την Κυριακή, η οποία σκότωσε τέσσερις άνδρες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, ήταν η πιο καταστροφική επίθεση με drone στη χώρα μέχρι σήμερα.
Οδηγεί σε νέα ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά εξοπλισμένο είναι το εξαιρετικά ακριβό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome για να το σταματήσει.
«Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα drones κατασκευάζονται από τους Ιρανούς και στη συνέχεια παρέχονται στις ένοπλες ομάδες στο Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη», δήλωσε στο BBC ο Δρ Yehoshua Kalisky, ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ. .
Τα drones έχουν μικρή υπογραφή ραντάρ και μπορούν να πετάξουν σε χαμηλά ύψη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη ανίχνευση. Μπορούν ακόμη και περιστασιακά να συγχέονται με τα πουλιά.
«Είναι επίσης δύσκολο να αναχαιτιστούν με αεροσκάφη επειδή τα UAV (drones) πετούν αργά», εξήγησε ο Δρ Kalisky. «Τρέχουν περίπου με 200 χλμ/ώρα (124 μίλια/ώρα) σε σύγκριση με τα 900 χλμ/ώρα (559 μίλια/ώρα) ενός αεροπλάνου.
Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times,το Ισραήλ διαθέτει μεν μία από τις κορυφαίες αεράμυνες στον κόσμο ενάντια σε πυραύλους και ρουκέτες, δυσκολεύεται όμως, να εντοπίσει τα πιο αργά κινούμενα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ενώ το Iron Dome διαθέτει ένα παγκοσμίως κορυφαίο σύστημα για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από 1.000 μίλια την ώρα, τα συστήματα ραντάρ του έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μερικές φορές κινούνται με ταχύτητα μικρότερη από 100 μίλια την ώρα.
Ωστόσο, το Ισραήλ διαθέτει πολλά αντιπυραυλικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν εισερχόμενα βλήματα.
Το David's Sling, ένα κοινό έργο του ισραηλινού συστήματος προηγμένης άμυνας RAFAEL και του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon, χρησιμοποιεί κινητικούς αναχαιτιστές Hut-to-kill Stunner και SkyCeptor για να εξαλείψει στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά (186 μίλια), σύμφωνα με το Missile Threat Project. .
Πάνω από το David's Sling βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα drones και το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ
Το drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναπτύσσει η Χεζμπολάχ για περισσότερες από δύο δεκαετίες και βασίζεται σε ιρανικά σχέδια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Jerusalem Post.
Το Mirsad-1 κινείται με ταχύτητα 370 χλμ/ώρα, διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χλμ. και μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών.
Έκθεση της Defense Industry Daily αναφέρει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone Mirsad-1 κατορθώνει να διεισδύσει στην άμυνα του Ισραήλ. Νωρίτερα μέσα στο 2024 μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από το ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει όλο και περισσότερα drones στο οπλοστάσιό της, ενισχύοντας τις υπάρχουσες δυνατότητες πυραύλων και ρουκετών της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές από το Ερευνητικό Κέντρο Άλμα, η σιιτική οργάνωση διαθέτει πάνω από 2.000 drones.
Πολλά είναι είτε ιρανικής κατασκευής, είτε προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα. Αυτά τα drones χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών και αποστολές καμικάζι.
Το Mirsad-1 που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ στην Μπινγιαμίνα, τής επιτρέπει να πραγματοποιεί ακριβείς επιθέσεις βαθιά στο ισραηλινό έδαφος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για τις δυνάμεις της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς μίλησε για το θέμα στο Action24:
Όπως αναφέρει το CNN, Το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους σε βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων (93 έως 124 μίλια) και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές.
Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστών, το THAAD, συντομογραφία του Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μόνο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να εμπλέξει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μέσου βεληνεκούς εντός ή εκτός του ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της τερματικής φάσης της πτήσης τους – ή να βουτήξουν στον στόχο τους.
Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητικοί, που σημαίνει ότι απομακρύνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι μαζί τους αντί να εκραγούν κοντά στην εισερχόμενη κεφαλή.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επτά μπαταρίες THAAD, η καθεμία αποτελούμενη από έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγό – με οκτώ αναχαιτιστές το καθένα – ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και ένα στοιχείο ελέγχου πυρκαγιάς και επικοινωνίας.
Αυτό που κάνει το THAAD τόσο ακριβές είναι το σύστημα ραντάρ που παρέχει τις πληροφορίες στόχευσής του, το ραντάρ Παρακολούθησης του Ναυτικού Στρατού/Μεταφερόμενου Ραντάρ ή AN/TPY-2.
Σύμφωνα με το BBC, το Thaad παρέχει ένα ακόμη επίπεδο προστασίας αναχαίτισης έναντι αυτών που ονομάζονται ενδο και εξω (εσωτερικές και εξωτερικές) ατμοσφαιρικές απειλές. Κοστίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια η μπαταρία. Ο κατασκευαστής Lockheed Martin περιγράφει το σύστημα ως εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι στόχων μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ περιλαμβάνει τον Iron Dome για πυραύλους μικρού βεληνεκούς, τον David's Sling για όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας και πυραύλους κρουζ, συν το Arrow 2 και το Arrow 3 ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από πάνω από 1.000 km (621 μίλια) μακριά.
Η αντιμετώπιση των απειλών από βαλλιστικούς πυραύλους είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της υψηλής ταχύτητας αυτών των πυραύλων και του γρήγορου ρυθμού αλλαγής της όψης κατά την πτήση - ιδιαίτερα κατά την τερματική τους φάση.
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει στη διάθεσή της περίπου 150.000 ρουκέτες -που προμηθεύονται κυρίως από το Ιράν.
Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης μίλησε στην ΕΡΤ για τα συστήματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ: