Πολιτική αναταραχή στη Νότια Κορέα: Ελικόπτερα πάνω από τη Σεούλ, άρματα στους δρόμους
Δεν πέρασε από τη Βουλή η εισήγηση του προέδρου Γεόλ για επιβολή στρατιωτικού νόμου. Στρατιώτες και αστυνομικοί συνεπλάκησαν με πολίτες.
Εικόνες που είχαμε δει στις Ελλάδα σε παλαιότερες δεκαετίες έρχονται από τη Νότια Κορέα, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Σκηνές σπάνιες για μια δυτική δημοκρατία καταγράφονται τις τελευταίες ώρες. Άρματα μάχης θεάθηκαν στους δρόμους της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, ενώ ελικόπτερα των Ένοπλων δυνάμεων ίπταντο πάνω από τη Σεούλ.
Η αντιπολίτευση μπλόκαρε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
Μετά την απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Απαγορεύονται επίσης οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.
Ωστόσο το κοινοβούλιο της χώρας με πλειοψηφία επί των 190 παρόντων βουλευτών από τους 300, αποφάσισε να μην δεχθεί την προεδρική απόφαση και ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου, αλλά δεν είναι σαφές τι θα γίνει εφεξής, αν δηλαδή ο Γιουν Σουκ Γέολ επιμείνει. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, πάντως, διέταξε την αστυνομία και τους στρατιωτικούς να απομακρυνθούν από το σημείο.
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, εάν ο στρατιωτικός νόμος ετίθετο σε ισχυό, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις θα περνούσαν υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, εάν εγκρίνονταν από το κοινοβούλιο, θα απαγορεύονταν όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.
Επίσης, όλο το ιατρικό προσωπικό που απεργούσε, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευόμενων γιατρών, διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης.
Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι παραβιάσουν τον στρατιωτικό νόμο, μπορεί να συλληφθούν και να τεθούν υπό κράτηση χωρίς ένταλμα.
Στρατιώτες, σε εφαρμογή της απόφασης του προέδρου της Νότιας Κορέας επιχείρησαν να αποκλείσουν το κτίριο της εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας. Ωστόσο, μέλη του κοινοβουλίου και πολίτες κατέφτασαν από τα πρώτα λεπτά, μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιεόλ μπροστά από το κτίριο όπου συνεπλάκησαν με αστυνομικούς και στρατιώτες που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την είσοδό τους στο κτίριο.
Το Yonhap μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο σφραγίστηκε και στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη στέγη του.
Ένα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «προετοιμάζονται μέτρα» για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εφόσον χρειαστεί.
Το Χρηματιστήριο της Σεούλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει αύριο Τετάρτη.
Πάνοπλοι στρατιώτες με όπλα στα χέρια απομάκρυναν πολίτες από την περίμετρο του κτιρίου του κοινοβουλίου και σε αρκετές περιπτώσεις φωτογραφικές μηχανές και κάμερες κατέγραψαν στρατιώτες και αστυνομικούς να βιαιοπραγούν κατά όσων συγκεντρώθηκαν.
Τι έχει συμβεί στη Νότια Κορέα
Αργά το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα Νότιας Κορέας) ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε μια απροειδοποίητη ομιλία. Ο Γιουν ισχυρίστηκε ότι θα εξαλείψει τις «αδιάντροπες αντικρατικές δυνάμεις υπέρ της Βόρειας Κορέας». Είναι η πρώτη φορά από το 1980 που κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα. Ο Yoon δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τον πυρηνικά οπλισμένο Βορρά, αντ' αυτού εστίασε στους εγχώριους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο Lee Jae-myung, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε σε ζωντανή ροή στο διαδίκτυο. «Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλέστηκε τον στρατό ότι οι δραστηριότητες του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων θα απαγορευθούν και ότι τα μέσα ενημέρωσης θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διοίκησης του στρατιωτικού νόμου.
Η αιφνιδιαστική κίνηση προκάλεσε σοκ στη χώρα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της. Το γουόν της Κορέας υποχώρησε σχεδόν 2% σε χαμηλό δύο ετών.
Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Σύμφωνα πάντα με το Yonhap, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν μια πρόταση που υπέβαλε στον πρόεδρο Γιουν ο υπουργός Άμυνας.
Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο προεδρος Γιουν είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».
Κατηγόρησε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».
Ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς». Διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».
«Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.