Ανατροπή στη Νότια Κορέα: Η Βουλή μπλόκαρε το διάταγμα - Ο Γεόλ ήρε τον στρατιωτικό νόμο
Η επόμενη ημέρα και ο ρόλος των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, που ζήτησαν από τον πρόεδρο Γεόλ να σεβαστεί το κράτος δικαίου.
Παραδοχή ήττας από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, ο οποίος τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρας Κορέας ανακοίνωσε ότι ήρε την προηγούμενη απόφασή του να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα του. Νωρίτερα, η Βουλή σε έκτακτη συνεδρίασή της καταψήφισε την ενέργεια του προέδρου της χώρας.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας ζήτησε από τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία της Σεούλ να αποσυρθούν πίσω στις μονάδες τους.
Μετά τις δηλώσεις του Γεόλ την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Πλέον, η χώρα της άπω Ανατολής εισέρχεται σε μια νέα περίοδο πολιτικής αναταραχής, μετά την -αψυχολόγητη από νοτιοκορεάτες και δυτικούς αναλυτές- κίνηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο το βράδυ της Τρίτης (3/12) επικαλούμενος γενικόλογα και χωρίς απτά στοιχεία «αδιάντροπες αντικρατικές δυνάμεις υπέρ της Βόρειας Κορέας».
Όπως φαίνεται παρασκηνιακά Ουάσιγκτον και Λονδίνο επενέβησαν προκειμένου να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση από μια ενδεχόμενη επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, χωρίς όμως πολιτική και ηθική νομιμοποίηση.
Επισήμως, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου». Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».
Προσπάθεια πραξικοπήματος μετά από 48 χρόνια
Είναι η πρώτη φορά από το 1980 που επιχειρήθηκε να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κορέας, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και ορίζει το πεδίο εφαρμογής, τα δικαιώματα, τις διαδικασίες και τα καθήκοντά του ως διοικητής στρατιωτικού νόμου μέσω του νόμου περί στρατιωτικού νόμου. Ο πρώτος στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1948.
Ο Γεόλ δεν έπεισε με τα λεγόμενά του, ούτε και παρουσίασε απτά στοιχεία για να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του, αντ' αυτού εστίασε στους εγχώριους πολιτικούς του αντιπάλους.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε επειγόντως τα μέλη του στην Εθνοσυνέλευση. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης κατευθύνεται προς το κτίριο της συνέλευσης, αλλά έχει ήδη κλείσει από την αστυνομία. Το κυβερνών κόμμα κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους του σε έκτακτη κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ ο αρχηγός του επέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου ως ακατάλληλη.
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας εν μέσω αποκλεισμού από στρατιωτικές δυνάμεις καταψήφισε με 190-0 (επί συνόλου 300) την πρόταση για κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ακυρώνοντας την απόφαση του προέδρου της χώρας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κήρυξε άκυρη την ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου και οι βουλευτές τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Νότιας Κορέας) ψήφισαν υπέρ της.
Στην κίνηση του Γεόλ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αντιτάχθηκε σθεναρά ακόμη και ο αρχηγός του ίδιου του κόμματος, Χαν Ντονγκ-Χουν, ο οποίος ήταν παρών στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και ο οποίος συγκρούστηκε με τον Γεόλ για τον πρόσφατο χειρισμό του προέδρου σε καταγγελίες για πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.
Οι έωλες καταγγελίες Γεόλ
Η πολιτική αναταραχή και η παρολίγον επιβολή στρατιωτικού νόμου ξεκίνησε από ένα έκτακτο διάγγελμα του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ με το οποίο κατήγγειλε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μπλοκάρει κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία. Ορκίστηκε, μάλιστα, να εξαλείψει τις «αδιάντροπες αντικρατικές δυνάμεις υπέρ της Βόρειας Κορέας» και είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να λάβει το μέτρα για τη διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης.
Λίγο αφότου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έκανε την ανακοίνωσή του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, μερικοί από αυτούς φώναζαν: «αποσύρετε τον έκτακτο στρατιωτικό νόμο!», ενώ άλλοι απαιτούσαν: «Συλλάβετε τον Γεόλ».
Ο στρατός είπε ότι οι δραστηριότητες του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων θα απαγορευθούν και ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδότες θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διοίκησης του στρατιωτικού νόμου.
Ελικόπτερα πάνω από τη Σεούλ - Μάχες μέσα στη Βουλή
Μετά το διάγγελμα Γεόλ ελικόπτερα και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Βουλής. Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, με ένα νυχτερινό, απρόσμενο διάγγελμά του που προκάλεσε σοκ στη χώρα.
Στα πλάνα που μετέδιδαν τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, διακρίνονταν στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο της βουλής της Νότιας Κορέας για να εφαρμόσουν την εντολή του προέδρου της χώρας για επιβολή στρατιωτικού νόμου.
Στους διαδρόμου της Βουλής εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους με στρατιώτες να συμπλέκονται με βουλευτές, υπαλλήλους της βουλής και πολίτες να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.