Νότια Κορέα: Το αποτυχημένο πραξικόπημα, η ταπεινωτική αναδίπλωση και το αβέβαιο μέλλον του Γεόλ
Έκθετος πολιτικά ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ δεν απολαμβάνει της στήριξης ούτε του δικού του κόμματος.
Η Νότια Κορέα το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη (3-4/12) έζησε τις πιο δραματικές ώρες της σύγχρονης ιστορίας της με ένα αποτυχημένο προεδρικό «πραξικόπημα» διάρκειας λιγότερο από πέντε ώρες, που όμως είναι αρκετό για να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο.
Κεντρικός και αρνητικός πρωταγωνιστής του κορεατικού δράματος είναι ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, ο οποίος υποχρεώθηκε σε μια εντυπωσιακή αλλά συνάμα ταπεινωτική αναδίπλωση που ίσως καθορίσει το πολιτικό του μέλλον ή μάλλον οδηγήσει στην πολιτική του εξαφάνιση.
Η σοκαριστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιόλ, έφερε με οδυνηρό τρόπο στο προσκήνιο μια χρόνια αντιπαράθεσή του με εγχώριους αντιπάλους, μέσα ενημέρωσης, ακόμη και με το δικό του συντηρητικό κόμμα, και έθεσε σε αμφιβολία το πολιτικό του μέλλον.
Ο Γεόλ λίγες μόλις ώρες μετά τη, στομφώδη και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ανακοίνωσή του ότι «κομμουνιστικές δυνάμεις από τον βορρά προσπαθούν να υπονομεύσουν τη χώρα» υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση και στροφή 180 μοιρών και σε μια άκρως ταπεινωτική κίνηση ανακάλεσε δημοσίως την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, αφότου το κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών του κόμματός του, ψήφισαν κατά της κήρυξης στρατιωτικού νόμου.
Παρότι ο Γεόλ είχε μια σχετικά νωπή εντολή, έχοντας κερδίσει μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση μόλις το 2022 απέναντι σε ένα κύμα αμφισβήτησης και δυσαρέσκειας για την οικονομική του πολιτική, σκάνδαλα και υποψίες περιπτώσεων οικονομικής κακοδιαχείρισης, κοινωνική αναταραχή για φυλετικές διακρίσεις, αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό μέλλον της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.
Από τα άρματα στους δρόμους στην αναδίπλωση
Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ κήρυξε στρατιωτικό νόμο αργά την Τρίτη (3/12) εν μέσω διαμάχης με κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε για συμπάθειες υπέρ της Βόρειας Κορέας και αντικρατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, μετά από μερικές από τις πιο τεταμένες ώρες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, ο Γεόλ είπε ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στους στρατώνες τους και η διαταγή θα αρθεί μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι θα άρει την επιβολή στρατιωτικού νόμου, λίγες ώρες αφότου το διάταγμά του βύθισε τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους νομοθέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα. Μάλιστα, ακόμα και ο αρχηγός του κόμματός του προέδρου της Νότιας Κορέας, που αντιτάχθηκε στο διάταγμα, προέτρεψε τον Γιουν να εξηγήσει την «τραγική» απόφασή του και ζήτησε την απόλυση του υπουργού Άμυνας.
Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του
Αμέσως μετά την ακύρωση του στρατιωτικού νόμου σύσσωμη η αντιπολίτευση έστρεψε τα βέλη της προς τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με το CNN, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας είπε ότι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ «δεν μπορεί να αποφύγει την κατηγορία της προδοσίας» σχετικά με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Μάλιστα, ο Παρκ Τσαν-Ντάε κάλεσε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο «να παραιτηθεί αμέσως».
Ο Γεόλ είναι πολιτικά μετέωρος, καθώς ούτε το δικό του κόμμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να του παράσχει στήριξη. Ο ηγέτης του κόμματος του Γιουν Σουκ Γιολ προέτρεψε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να εξηγήσει την «τραγική» απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και ζήτησε την απόλυση του υπουργού Άμυνας της χώρας. «Ως κυβερνών κόμμα, νιώθουμε βαθιά λύπη για το κοινό», δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, Χαν Ντονγκ -Ουν σε μια δήλωση του, προς τους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα Κορέας. «Ο πρόεδρος πρέπει να εξηγήσει άμεσα και διεξοδικά αυτή την τραγική κατάσταση», πρόσθεσε. «Ο υπουργός Άμυνας, που συνέστησε αυτόν τον στρατιωτικό νόμο, θα πρέπει να απολυθεί αμέσως και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν αυστηρά». Το Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας είχε αντιταχθεί αμέσως στην κίνηση του προέδρου να εισαγάγει στρατιωτικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό.
Διάβρωση της Δημοκρατίας στην Κορέα
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η δημοκρατία στη Νότια Κορέα έκανε ένα βήμα πίσω από τότε που ανέλαβε ο Γεόλ, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία σε ετήσια έκθεση τον Μάρτιο, αναφέροντας νομικές υποθέσεις εναντίον προσώπων που σχετίζονται με την προηγούμενη κυβέρνηση και επιθέσεις στην ισότητα και την ελευθερία των φύλων και της έκφρασης.
Υπό τον Γεόλ, η Νότια Κορέα έπεσε από την 47η στην 62η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου που αποκαλύφθηκε φέτος από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την κριτική που του ασκήθηκε ήταν «φιλο-βορειοκορεατικές» ή «αντικρατικές δυνάμεις» - γλώσσα που χρησιμοποίησε την Τρίτη (3/12) για να δικαιολογήσει τη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.
«Οι δυνάμεις του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού έχουν μεταμφιεστεί σε ακτιβιστές της δημοκρατίας, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προοδευτικοί ακτιβιστές», είπε ο Γεόλ σε ομιλία του πέρυσι.
Το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του προέδρου υπέστη βαριά ήττα στις γενικές εκλογές του Απριλίου, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 175 από τις 300 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε σύγχυση με τον ηγέτη του που καταδικάστηκε για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, συγκρούστηκε με τον Γεόλ για τον προϋπολογισμό και έρευνες για τη σύζυγο του Γεόλ και άλλους ανώτατους αξιωματούχους.
Τον Νοέμβριο, Πρόεδρος της Νότιας Κορέας αρνήθηκε ότι ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο επιρροής που αφορούσε τον ίδιο και τη σύζυγό του, το οποίο οδήγησε τα ποσοστά αποδοχής του σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο Γεόλ έχει επίσης τηρήσει σκληρή γραμμή κατά των εργατικών συνδικάτων, καθώς και των απεργών γιατρών που αντιτίθενται σε ένα μεγάλο σχέδιο μεταρρύθμισης της υγείας που θα προσθέτει 2.000 φοιτητές ιατρικής ετησίως για να καλύψει αυτό που η κυβέρνηση λέει ότι είναι σοβαρή έλλειψη γιατρών.
Το διάταγμα στρατιωτικού νόμου της Τρίτης διέταξε αυτούς τους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Ο χειρισμός των σκανδάλων από τον Γεόλ καθώς και η απεργία των γιατρών οδήγησαν σε δημόσια ρήξη με τον Han Dong-hoon, τον πρώην έμπιστό του και νυν ηγέτη του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας της Γεόλ.