Μητσοτάκης: «Δικαιολογημένος ο προβληματισμός για τους μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας» - LIVE
Δεν θα μπούμε σε σπιράλ παροχολογίας, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για δικαιολογημένο προβληματισμό ως προς τα σώματα ασφαλείας και τις αυξήσεις στους μισθούς τους. Έδειξε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τις ανακοινώσεις.

Tον σχεδιασμό του για την αμυντική ενίσχυση της χώρας σε βάθος δωδεκαετίας, ξεδιπλώνει από βήματος Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» την προσεχή ΔΕΘ για τις αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας, απαντώντας στο «δικαιολογημένο» όπως τον χαρακτήρισε προβληματισμό για τους ένστολους, μετά από τις ανακοινώσεις του νέου μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξή της όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας και αυτό θα φανεί μετά βεβαιότητας στην επόμενη ΔΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση θα παραμείνει «υπεύθυνη» και «δεν θα υποταχθεί στο καταστροφικό σπιράλ της παροχολογίας», προσθέτοντας πως όλα θα γίνουν «στη σωστή ώρα και με υπευθυνότητα».
Όσο για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε πως τα στελέχη είδαν αυξήσεις στον μισθό και τα επιδόματά τους για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια, εξηγώντας πως οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα και όχι το φθινόπωρο, προκειμένου «να προφτάσουν τις δηλώσεις στα μηχανογραφικά».
Ενημερώνοντας το Σώμα για την αμυντική ενίσχυση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο Νίκος Δένδιας θα έχει στη διάθεσή του συνολικώς 25 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας πως οι επενδύσεις στην άμυνα, είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας, καθώς αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας.
«Δεν θα γίνουν υπερβολές»
Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, τόνισε μεν πως εξασφαλίζει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο πως αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δε θα γίνει αφορμή για υπερβολές, καθώς, όπως επεσήμανε, οι αγορές μας παρακολουθούν και μας κρίνουν, ενώ όπως πρόσθεσε, οι επιδόσεις της οικονομίας είναι σημαντικός παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας.
Χαρακτήρισε δε «σαθρό» και «επικίνδυνο» το δίλημμα κανόνια ή βούτυρο, ιδίως σε μια περίοδο που αναδιατάσσεται δραματικά ο παγκόσμιος χάρτης των γεωπολιτικών συμφερόντων και την ώρα που εισερχόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις.
Με φόντο δε το πακέτο «ReArm Europe», κάρφωσε τους «υπερπατριώτες», όπως τους χαρακτήρισε, της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ και της Φωνής Λογικής, οι οποίοι - μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας - καταψήφισαν το πρόγραμμα, σχολιάζοντας πως «ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιος είναι πατριώτης».
«Καμία σχέση οι Ένοπλες Δυνάμεις με το 2019»
«Σήμερα η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε το 2019», επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον απαράβατο όρο συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο νέο αμυντικό δόγμα.
Τόνισε σε κάθε περίπτωση την αναγκαιότητα μιας στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να υπάρξουν εθνικές επαφές συνθέσεις.
«Οι καιροί αλλάζουν, η χώρα μας οφείλει να διατηρήσει στη σταθερότητα εδραιωμένη στην εθνική κυριαρχία. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια και κυριαρχία. Οι επιλογές μας δεν είναι επιθετικές, αλλά σταθερά αποτρεπτικές», ανέφερε.
Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή:
Ανδρουλάκης: Κανένα δίλημμα μεταξύ άμυνας και κοινωνικού κράτους, δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή

«Δεν μπορεί να είμαστε για πάντα καταναλωτές εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρέπει να μετατραπούμε και σε παραγωγούς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα, επισημαίνοντας την αδήριτη ανάγκη «αναγέννησης» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Όπου υπάρχει δυνατότητα, πρέπει να υπάρχει ποσοστό συμπαραγωγής, αλλιώς δε θα αντέξει δημοσιονομικά η χώρα», προειδοποίησε, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ δε δίνει λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πως η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια πορεύεται χωρίς σχέδιο ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Η χώρα μας παραμένει «αγοραστής». Είναι μηδαμινή η εγχώρια αξία», ανέφερε, ενώ υποστήριξε πως η ενημέρωση για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος γίνεται χωρίς το Σώμα να γνωρίζει το πλαίσιο της Ατζέντας 2030.
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να παύσουν τα ψευτοδιλήμματα «άμυνα ή συνοχή», «ασφάλεια ή κοινωνικό κράτος», επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε «έπαιξε με τους εξοπλισμούς», λέγοντας πως «εμείς δεν είπαμε ότι τα υποβρύχια έγερναν για να κάνουμε επικοινωνιακό παιχνίδι το 2009».
Την ίδια στιγμή, επέμεινε στην ανάγκη μη εμπλοκής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας, ζητώντας η Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει οριστικά την πόρτα σε αναθεωρητικές χώρες, καθώς δεν επιτρέπεται με χρήματα Ευρωπαίων να χρηματοδοτούνται οι εξοπλισμοί της γείτονος.
Αναφερόμενος δε στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, σχολίασε πως «κάνετε πως δε θυμάστε ότι με το νόμο Μανιάτη είναι ήδη έτοιμο το πλαίσιο για την προκήρυξη ερευνών».
Φάμελλος: «Άλλο η προστασία της άμυνας και άλλη η κούρσα των εξοπλισμών»

Την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάσσεται κατά τους εξοπλισμούς, ωστόσο, όπως επεσήμανε «άλλο η προστασία της άμυνας και άλλη η κούρσα των εξοπλισμών».
«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Και στο θέμα της άμυνας ζημιώνετε τη χώρα. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή. Πρέπει το συντομότερο να φύγετε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στο πακέτο «ReArm Europe», σχολίασε πως «δεν έχει επιτυχία να προχωρά σε μια κούρσα εξοπλισμό επειδή απέτυχες να δεις την ειρήνη».
«Συρθήκατε πίσω από την Αμερική και τώρα κάνετε σπασμωδικές κινήσεις», κατήγγειλε, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν η Ευρώπη ετοιμάζεται να συζητήσει για πυρηνικούς εξοπλισμούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιδράσει από αυτό.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τις αυξήσεις στους ένστολους, λέγοντας πως αυτές θα έπρεπε να έχουν όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα χωρίς διακρίσεις και όχι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επιμένοντας στο αίτημα της Κουμουνδούρου για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Αναφερόμενος δε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τον κατηγόρησε πως «τρέχει τυχοδιωτικά πίσω από τον Νετανιάχου. Δεν είδατε τον Παλαιστίνιο, δεν είπατε κουβέντα για τη γενοκτονία», υποστήριξε.
Κουτσούμπας: «Στριμωγμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Αιχμηρά καρφιά προς τους πολιτικούς του αντιπάλους επεφύλαξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βρίσκεται στριμωγμένη λόγω των κινητοποιήσεων και της λαϊκής δυσαρέσκειας», ενώ μίλησε εκ νέου για «βολική αντιπολίτευση».
«Είδαμε και σήμερα μια κοκορομαχία μεταξύ της ΝΔ και της βολικής αντιπολίτευσης. Οι συγκλίσεις σας βγάζουν μάτι. Βλέπουμε και έναν θλιβερό διαγωνισμό για το ποιος είναι πιο φιλοαμερικανός. Μάλιστα, εσχάτως παρατηρείται συνωστισμός στις ΗΠΑ, από νυν, πρώην και επίδοξους πρωθυπουργούς», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, καρφώνοντας τόσο την Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Με δηκτική διάθεση αναφέρθηκε μάλιστα και στα «γιαλαντζί αντισυστημικά» κόμματα, φωτογραφίζοντας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου χωρίς να την κατονομάζει, σχολιάζοντας πως «ο λαός αργά η γρήγορα θα τους πάρει χαμπάρι». Σε κάθε περίπτωση, κατήγγειλε πως όλα τα κόμματα συμφωνούν με τους υπερόχους νατοϊκούς εξοπλισμούς που, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δεν συμβάλλουν στην υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επεσήμανε πως οι αυξήσεις δεν αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος της ζωής, καταγγέλλοντας πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τη συνέχισή τους για την επικίνδυνη εμπλοκή στα πολεμικά μέτωπα.
Βελόπουλος: Η κυβέρνηση «μπάζει από δεξιά»

Η άμυνα είναι ζήτημα εθνικό, όχι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού, υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος, καταγγέλλοντας πως «δε γίνεται έτσι η κουβέντα για ένα πρόγραμμα 25 δις. Πρώτα συναντάς τους αρχηγούς κατά μόνας, συνδιαλέγεσαι και μετά κάθεσαι και συζητάς με τους εμπειρογνώμονες», όπως ανέφερε.
«Σήμερα δώσατε ένα σύνθημα. Κλίνατε επί δεξιά. Αλλά είναι εδώ η Ελληνική Λύση να σας ξεμπροστιάζει», σχολίασε, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «μπάζει από δεξιά» και γι'αυτό το λόγο φέρνει την τροπολογία Φλωρίδη κατά της απόκτησης παιδιών με παρένθετη μητέρα από ομοφυλόφιλους.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε η Ελλάδα να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας την ελληνική Βουλή ως την πλέον ρωσοφοβική της Ευρώπης και τονίζοντας πως «για εμάς εχθρός είναι η Τουρκία».
Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση περπατά στο δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας»

«Ο πρωθυπουργός φόρεσε τη στολή παραλλαγής. Λέμε δυνατά: “όχι στο όνομά μας”. Όχι στο όνομα της χώρας μας. Δε θα σας αφήσουμε να τοποθετήσετε τη χώρα μας στην ίδια πλευρά με τον Όρμπαν και τον Τραμπ», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση «περπατά στο δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας».
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη επ' αφορμή της επίσκεψής του στο Ισραήλ. «Ντροπή κύριε Μητσοτάκη. Εναγκαλίζεστε με τον υπεύθυνο μιας γενοκτονίας. Το διεθνές δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα κατά του Νετανιάχου», κατήγγειλε.
Κωνσταντοπούλου: Μόνιμη πηγή διαφθοράς οι εξοπλιστικές συμβάσεις

Μόνιμη πηγή διαφθοράς, καθώς έχουν συντελέσει ιστορικά στην υπερχρέωση της χώρας, χαρακτήρισε τις εξοπλιστικές συμβάσεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου , λέγοντας πως αυτά τα χρήματα πηγαίνουν πάντα σε τσέπες και μίζες.
«Για ποια Άμυνα μιλάτε; Ποια κυριαρχία μπορεί να την εγγυηθεί αυτό το γενικό ξεπούλημα από πλασιέ της πατρίδας μας;», διερωτήθηκε, λέγοντας πως η Άμυνα προϋποθέτει λαό περήφανο και όχι εξαθλιωμένη και περιθωριοποιημένη κοινωνία.
Επέμεινε μάλιστα στο «όχι» στο δογματισμό των νομισμάτων. «Μόνο για λεφτά μιλάει ο πρωθυπουργός. Κάνουν δολάρια τα μάτια του, μόνο δραχμή δεν βλέπει. Εμείς πάλι δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα», ανέφερε.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και με φόντο την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε και στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Σειρά ερωτημάτων απηύθυνε στον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Νατσιός, τονίζοντας πως η ΝΙΚΗ συμμερίζεται την ανάγκη για υλοποίηση προγράμματος εξοπλισμών, ρωτώντας όμως, μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο έχει «απαξιωθεί» η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.