Πέτσας για ομόφυλα: «Διαφωνώ και θα απέχω» - Ποιοι «γαλάζιοι» καταψηφίζουν
Την απόφασή του να απόσχει της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπήρξε αρκετά αιχμηρός, εμφανιζόμενος βέβαιος πως το άρθρο 11 του νομοσχεδίου ανοίγει παράθυρο στην παρένθετη κύηση στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα.
«Είναι οξύμωρο να θες να απαγορεύσεις κάτι, και όμως να το επιτρέπεις με τον νόμο», σχολίασε, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα, όπως είπε, η Ελλάδα να υποχρεωθεί στο μέλλον να προχωρήσει σε παρένθετη μητρότητα για όλους.
Μάλιστα, εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενες πολιτικές παρενέργειες από τη ψήφιση του νομοσχεδίου τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ανάμεσά τους, η άνοδος της αποχής και η ενίσχυση ετερόκλητων και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ευρωβουλή.
«Για το μέλλον, εγείρονται πολλαπλά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Πέτσας στην ομιλία του. Και εξήγησε: «Πρώτον, σε σχέση με τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού μέσω υιοθεσίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το β΄ εξάμηνο του 2023, υπήρχαν 149 παιδιά προς υιοθεσία (8 μόλις κάτω των έξι ετών), έναντι 2.639 εκκρεμούντων αιτήσεων. Επομένως, ζήτημα παιδιών που θα ήταν προτιμότερο να μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, αντί μιας κοινωνικής δομής, όπως πολλοί υποστήριξαν, απλά δεν υφίσταται, καθώς οι αιτήσεις είναι ήδη πολλαπλάσιες και η κατάληξη μιας αίτησης είναι διαδικασία δύσκολη και αργή, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν μετά το 2019.
»Δεύτερον , σε σχέση με τη δυνατότητα απόκτησης βιολογικού παιδιού μέσω Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), η ίδια η "Επιτροπή Σισιλιάνου" στη σελ. 48 τονίζει τα εξής: "…στο πλαίσιο μιας συμπεριληπτικής πολιτικής βασιζόμενης στην αρχή της ισότητας, η διασταλτική ερμηνεία της προϋπόθεσης της αδυναμίας φυσικής αναπαραγωγής – προϋπόθεση που διέπει την εν γένει ρύθμιση του ζητήματος – θα κάλυπτε και τα πρόσωπα που βρίσκονται σε ομόφυλη σχέση". Τη θέση αυτή δεν την υιοθέτησε η Κυβέρνηση, καθώς φαίνεται να ενστερνίζεται την άποψη ότι η ΙΥΑ, π.χ. σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων ανδρών, υποβιβάζει τη γυναίκα και την μετατρέπει σε μια τεκνοποιητική μηχανή μιας απάνθρωπης βιομηχανικής παραγωγής παιδιών και σε μια εμπορευματοποίηση της μητρότητας. Με αυτή την άποψη της Κυβέρνησης απόλυτα συμφωνώ.
»Όμως, το άρθρο 11 του νομοσχεδίου ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η Κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα. Και αυτό γιατί, μετά την ψήφιση του νόμου, παιδί που αποκτάται με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται αυτόματα στο εσωτερικό. Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον, αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού. Και ακριβώς αυτό υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί του άρθρου 11 στην σελίδα 22 , την οποία καταθέτω στα πρακτικά. Άρα, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί με μαθηματική βεβαιότητα σε μεταγενέστερο χρόνο να συμμορφωθεί και να επιτρέψει την παρένθετη κύηση και στη χώρα μας.
»Γεγονός που έχει προκαλέσει ένα άλλο οξύμωρο στο δημόσιο διάλογο: να ταυτίζονται οι απόψεις της Εκκλησίας και του ΚΚΕ και αμφότεροι να μιλούν για "εμπορευματοποίηση του γάμου" και "κατάργηση της μητρότητας και της πατρότητας". Όλα αυτά συζητούνται στην κοινωνία, της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμφωνεί με την παρένθετη κύηση για ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί η κοινωνία, πέραν των θεμάτων βιοηθικής, προβληματίζεται για το δημογραφικό και τη συρρίκνωση του Έθνους μας, ασπάζεται τις αγωνίες των νέων ζευγαριών για το πως θα μεγαλώσουν ένα παιδί, συμπαραστέκεται στις νέες μητέρες και τις μονογονεϊκές οικογένειες που αγωνίζονται, καθημερινά, να συνδυάσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις».
Αιχμές από Στυλιανίδη
Αιχμηρός εμφανίστηκε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ρώτησε το Σώμα, πώς γίνεται κάποιος να είναι α λα καρτ χριστιανός. Ο βουλευτής της ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας πως αυτό κλονίζει το μοντέλο της ελληνικής οικογένειας και απομακρύνει από τα πρότυπα της ορθόδοξης παράδοσης.
Ο ένας μετά τον άλλον, οι γαλάζιοι διαφωνούντες ανεβαίνουν στο βήμα και ανακοινώνουν την απόφασή τους είτε να απόσχουν είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σειρά είχε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, ο οποίος προανήγγειλε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως ο αξιακός μας κώδικας δεν είναι συμβατός με τον γάμο ομόφυλων.
«Σύμφωνα με την ορθόδοξη Εκκλησία, απαιτείται η δυαδικότητα των δύο φύλων», υποστήριξε, λέγοντας πως σκοπός του σχεδίου νόμου του Άκη Σκέρτσου δεν είναι η προστασία των παιδιών, χαρακτηρίζοντας ως προσχηματικά τα επιχειρήματα που προβάλλονται, σύμφωνα με τα οποία χρειάζεται γάμος για την προστασία των τέκνων των ομόφυλων ζευγαριών.
Αραμπατζή: Σήμερα η τεκνοθεσία, αύριο η παραγγελία
Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άσκησε και η «γαλάζια» Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της όσον αφορά στο νομοσχέδιο, πλην όμως εκτιμάται πως είναι πιο κοντά στην καταψήφιση από ότι στην αποχή.
«Σήμερα η τεκνοθεσία, αύριο η παραγγελία. Το νομοσχέδιο εξισώνει το δικαίωμα των ομόφυλων στην παρένθετη μητρότητα, είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα τους το δώσει το δικαίωμα αυτό ο ευρωπαίος εισαγγελέας σε ενδεχόμενη προσφυγή», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, επιμένοντας στην ανάγκη να μην αλλάξει το πρότυπο της πυρηνικής οικογένειας.
«Ποιος μπορεί να στερήσει από ένα παιδί τη ζωτική ανάγκη να έχει πατέρα και μητέρα; Να του στερεί το δεσμό με την μητέρα του; Μητέρα ειναι μόνο μία. Κάποιος θα προσποιείται τη μάνα σε αυτή τη συμβίωση και τότε η εικόνα του παιδιού ως προς τα πρότυπα θα είναι θολή», ανέφερε η Φωτεινή Αραμπατζή.
Ο Στέλιος Πέτσας καταγράφεται ως ο δεύτερος βουλευτής που θα απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, μετά τον Θάνο Πλεύρη και ως ο έκτος που δήλωσε ανοιχτά ότι διαφωνεί, μετά και τους Μίλτο Χρυσομάλλη, Άννα Καραμανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Χαράλαμπο Αθανασίου οι οποίοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.