Μια ωραία ατμόσφαιρα, των ομόφυλων ζευγαριών γίνεται στα κόμματα
Σήμερα είναι «η ημέρα της κρίσεως» για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή για την ακρίβεια η ημέρα κρίσεως των κομμάτων γιαυτό. Στην ΝΔ, αναμένουν την σημερινή ομιλία Σαμαρά στην Ολομέλεια για το θέμα, που όπως μαθαίνω θα είναι εντόνως επικριτική και θα δηλώσει πως θα ψηφίσει αρνητικά. Δεν ξέρω αν θα πείσει κι άλλους συνάδελφους του να κάνουν το ίδιο, μια και ως τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν 8-10 να ψηφίσουν αρνητικά. Οι άλλοι 20 περίπου φαίνεται πως θα πάνε στην αποχή. Στην ομιλία Σαμαρά, μαθαίνω ότι δεν θα είναι στην αίθουσα ο Κ Μητσοτάκης, ο οποίος και θα μιλήσει αργότερα στην Ολομέλεια, τονίζοντας τα περί ισότητας, ευρωπαϊκού κεκτημένου κλπ.….
Στο Σύριζα βέβαια ο ευκίνητος αρχηγός Κασσελ απειλεί με τιμωρία όσους δεν ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, πράγμα που δεν κάνει η κυβέρνηση για τους δικούς της βουλευτές!
Θέλει να ξέρει
Πάντως από την συζήτηση βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα. Όπως για παράδειγμα , η πολύ συγκροτημένη και οργανωμένη τοποθέτηση της γενικής εισηγήτριας της ΝΔ, της γραμματέως του κόμματος Μαρίας Συρεγγέλα, που μαθαίνω ότι ικανοποίησε και το Μ. Μαξίμου, ικανοποίηση που της διαβιβάστηκε αρμοδίως…
Είχαμε όμως και ευτράπελα, όπως αυτό του προέδρου Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του στην ολομέλεια κάλεσε «όσους είναι ομόφυλοι βουλευτές να το δηλώσουν για να ξέρουμε γιατί ψηφίζουν ναι», λέγοντας πως πρέπει να εξαιρεθούν γιατί έχουν… προσωπικό συμφέρον. Η γραφική αυτή παρέμβαση του μπορεί να προκάλεσε γέλια, αλλά και την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνη, που ζήτησε από το προεδρείο «να ανακαλέσει στην τάξη τον κ Βελόπουλο»….
Έχασαν όλοι
Δεν μπορώ να πω ότι ήταν «ευτυχισμένοι», όσοι από την Νέα Αριστερά βρέθηκαν προχθές το απόγευμα στην συζήτηση για το ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Κ. Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί η ξαφνική παρουσία του προέδρου του Σύριζα, «καπέλωσε» κατά το κοινώς λεγόμενο την όλη εκδήλωση, με αποτέλεσμα να μην «περάσει» πουθενά το μήνυμα που ήθελαν να δοθεί στην συζήτηση. Ότι δηλαδή χρειάζεται κάποιος άλλος για να νικήσει τον Μητσοτάκη.
Ούτε ο εκ του Σύριζα προερχόμενος τρίτος της «παρέας» των συζητητών δεν φαίνεται πως ήταν πολύ χαρούμενος με την εμφάνιση του προέδρου του αφού κατά τα λεγόμενα συνεργάτη του «πήρε όλο το χαρτί και μόνον αρνητικά λειτούργησε τελικά στο εσωτερικό του Σύριζα για μας η εκδήλωση». Στην χειρότερη ίσως θέση βρέθηκε ο κ Χριστοδουλάκης του ΠΑΣΟΚ, που είδε η όλη εκδήλωση να «καπελώνεται» από τα δυο κόμματα και έτσι, ο ίδιος αναγκάστηκε χθες να λέει οπού σταθεί και όπου βρεθεί πως η άποψη που ήθελε να εκφράσει ήταν πως όλη η κεντροαριστερά ενωμένη μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Κ Μητσοτάκη με τον Ανδρουλάκη σε πρώτο ρόλο… Δεν νομίζω πάντως ότι έπεισε τους συντρόφους του.
Άσχετα τρυκ
Πάντως όταν επισήμανα σε στέλεχος του Σύριζα πως ήταν πολύ έξυπνη επικοινωνιακά η κίνηση του προέδρου Κασσελάκη (που πήγε μάλιστα με το γνωστό μπλουζάκι που φορά τελευταία), δεν τον είδα πολύ ικανοποιημένο και μου είπε πως «από επικοινωνιακά τρυκ πάμε καλά, αλλά αυτά δεν έχουν συνέχεια, μια και δεν έχουν ουσία…»
Θρασύς συμβασιούχος
Κάτω από την «διακριτική» πίεση του υπουργείου Παιδείας αλλά και καθηγητών του πανεπιστημίου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αποφάσισε να ζητήσει να γίνει ΕΔΕ για το θέμα του «βραχυκυκλώματος» στην βάση των υπολογιστών του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην γίνουν οι διαδικτυακές εξετάσεις την πρώτη μέρα.
Μάλιστα έθεσε σε διαθεσιμότητα των υπάλληλο του πανεπιστήμιου που με δηλώσεις του εξηγούσε γιατί «έριξαν τον υπολογιστή». Μάλιστα ο τελευταίος, συμβασιούχος όπως μαθαίνω, δεν είναι απίθανο να οδηγηθεί σε πρόωρη λήξη της συμβάσης, ενώ ίσως έχει και ποινικές ευθύνες. Φοιτητές πάντως χθες έκαναν παράσταση στην Πρυτανεία ζητώντας να μην τιμωρηθεί ο υπάλληλος.
Όπως μαθαίνω η κατεύθυνση από πολύ ψηλά είναι «να υπάρξει ποινή, έτσι ώστε όλοι να καταλάβουν πως δεν μπορεί να κάνουν ανέξοδες μαγκιές». Ίδωμεν, γιατί πολλές φορές έχουμε ακούσει αντίστοιχες δηλώσεις, αλλά στην πράξη….
Αντίδραση δικαστών
Σήμερα συνεδριάζει και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ι. Κλάπα, για να συζητήσει λέει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της χώρας. Με ξάφνιασε βέβαια ότι το ανώτατο δικαστήριο θα ασχοληθεί με πολιτικό ζήτημα και ρώτησα φίλο μου Αεροπαγίτη. Ήταν κατηγορηματικός. Δεν θα μπούμε στην πολιτική πλευρά του θέματος μου είπε και προσέθεσε: «Πρέπει όμως να υπερασπίσουμε την ελληνική δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, ιδίως όταν γίνονται σχόλια για θέματα για τα οποία ακόμα η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί». Νομίζω η όλη εξέλιξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μάχη δηλώσεων
Για τα όσα συμβαίνουν στην επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη σας έδωσα μια γεύση χθες. Να προσθέσω και κάτι ακόμα. Ο βουλευτής του Σύριζα κ. Κόκκαλης που έχει «τον πρώτο λόγο» στην επιτροπή, όπως σας ενημέρωσα, μόλις έμαθε πως μετά την συνεδρίαση θα κάνει δηλώσεις στις κάμερες εκ μέρους του Σύριζα η συνάδελφος του κ Τζάκρη, ως γραμματέας της ΚΟ, «φούντωσε» κατά το κοινώς λεγόμενο. Έτσι, αντέδρασε έντονα με αποτέλεσμα τελικά να κάνει αυτός τις δηλώσεις! Τώρα μου λένε πως κάποιοι, η κ Τζάκρη (και όχι μόνον) του την φυλάνε……
Ιατροί Βαλκανίων
Α, επι τη ευκαιρία, μου έλεγε τις προάλλες παλαιός καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών , σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και δη Ιατρικής Σχολής. « Όλοι αυτοί –και συνάδελφοι μου- που διαμαρτύρονται τώρα, δεν θυμάμαι να έλεγαν τίποτε όταν εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 70 γέμισαν οι Ιατρικές σχολές της Ιταλίας με Έλληνες φοιτητές και το 80, η Ρουμάνια και η Βουλγαρία κατακλυσθήκαν από Έλληνες που φοιτούσαν στις εκεί Ιατρικές. Και δεν λέω μόνον για το «με δυο καλτσόν περνάς το μάθημα», όπως ήταν το σύνθημα τότε αλλά και για ορισμένους που επέστρεψαν με πτυχία Ιατρικής και οδοντιατρικής και δεν ήξεραν την γλώσσα της χώρας που φοίτησαν»……
Χάνεται η μπάλα
Δεν ξέρω να σας πω αν η μάχη (κατά) της ακρίβειας έχει χαθεί, σίγουρα, όμως δεν κερδίζεται. Στην αγορά είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα τα οποία πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό απ΄ότι στην Ελλάδα (χώρα παραγωγής τους) και το θέμα αυτό εθίγη και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες. Και στο εσωτερικό όμως, τα πράγματα είναι από περίεργα έως μη ερμηνεύσιμα.
Πάρτε για παράδειγμα ένα μπουκάλι τσίπουρο γνωστής μάρκας. Στην Αθήνα έχει σταθερή τιμή, γύρω στα 14 ευρώ, στα super markets, ή ακόμη και σε κάβες που θεωρητικά πωλούν λίγο ακριβότερα. Το περίεργο είναι ότι ακριβώς το ίδιο προϊόν, πωλείται σχεδόν 8 ευρώ στα super market, στα Καλάβρυτα. Εκεί δηλαδή, που «λογικά» θα έπρεπε να είναι ακριβότερο (μια και τα μεταφορικά περιλαμβάνουν και ανηφόρα).
Ακριβό μου τσίπουρο
Ο συνεργάτης μου που παρατήρησε το θέμα, μου προσκόμισε και τις αποδείξεις, στις οποίες με διαφορά μίας ημέρας, υπάρχει στο ίδιο προϊόν διαφορά τιμής σχεδόν 100%. Όπως μου επεσήμανε μάλιστα ρώτησε στο super market του χειμερινού θέρετρου, μήπως το προϊόν ήταν σε προσφορά, για να λάβει αρνητική απάντηση...
Μ’ αυτά και με τα’ άλλα, η λιανική στην Ελλάδα, παρουσιάζει εικόνα far west, με τις αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να βάλουν τάξη. Δεν λέω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την νέα πρόεδρός της Ειρήνη Σαρπ, κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια (προ ημερών μάλιστα έκανε και μια μεγάλη έφοδο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία) σίγουρα, όμως το αποτέλεσμα δεν έχει έρθει. Και δεν γνωρίζω να σας πω και με ποιόν τρόπο μπορεί να έρθει, εάν δεν ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Έτσι κατάλαβα και την αποχώρηση του καθηγητή Λιανού από την Επιτροπή, στα τέλη του περασμένου έτους. Γιατί να χρεωθεί κάτι το οποίο με τις δικές του δυνάμεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει; Κι έτσι έφυγε με ελαφρά πηδηματάκια...
Πόλεμος για δισ.
Επανέρχομαι στην υπόθεση της Viva Wallet, όχι από εμμονή, αλλά γιατί το θέμα, πέραν της Τραπέζης της Ελλάδος απασχολεί πλέον και το Μαξίμου. Και ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση είχε προβάλει το επικείμενο deal (όταν αυτό συμφωνήθηκε) στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ελληνικού επιχειρείν. Και τώρα που τα σύννεφα μαζεύτηκαν στις σχέσεις μεταξύ των δύο μετόχων, προφανώς και είναι «concerned» που λένε στο χωριό μου. Από τη μία δεν θέλει (ούτε μπορεί) να εμπλακεί, από την άλλη, θεωρεί ότι η διένεξη μεταξύ της πλευράς του Χάρη Καρώνη και της JP Morgan, δεν είναι κάτι το ευχάριστο...
Να σας πω τώρα μερικά βασικά πράγματα για να γνωρίζετε, μια και πρόκειται για μία υπόθεση αξίας δισ. ευρώ. Όταν οι Αμερικανοί συμφώνησαν να βάλουν τα λεφτά τους στη Viva, το deal διαμόρφωνε μια συνολική αποτίμηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Στην πορεία, οι δύο εν δυνάμει συνέταιροι προφανώς διαφώνησαν. Και εν πολλοίς κάποιος εκ των δύο θα υπερισχύσει.
Το 2025 η πλευρά της JP Morgan έχει τη δυνατότητα (αν η σύμβαση ισχύει ως τότε) να εξαγοράσει τα ποσοστά των Ελλήνων μετόχων. Προφανώς και για το λόγο αυτό, η πλευρά Καρώνη με την ανακοίνωση της ΑΜΚ για 400 εκατ. ευρώ επιχειρεί να ανεβάσει την αποτίμηση στα 3 δισ. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι θα επιχειρήσει να «πληρωθεί» καλύτερα, εφόσον αποφασίσει να πουλήσει. Ή, να οδηγήσει τους αμερικανούς σε αποχώρηση, εφόσον έχει βρει τον επενδυτή να βάλει τα 400 εκατ. της αύξησης. Κάτι που αφήνεται να εννοηθεί, αλλά είναι μάλλον δύσκολο. Η Τράπεζα της Ελλάδος όμως, δεν δείχνει σύμφωνη με μία τέτοια εξέλιξη, εν μέσω της διχογνωμίας μεταξύ των δύο πλευρών, και ένα περιβάλλον, στο οποίο το deal δεν έχει ακόμη κλείσει επίσημα. Κασπάρωφ, εναντίον Καρπώφ, όπως ξέραμε παλιά στο σκάκι, σε μια παρτίδα που θα επικρατήσει αυτός που έχει κάνει την καλύτερη πρόβλεψη στις κινήσεις... (α, και έχει και την οικονομική επιφάνεια).