Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα: Crash test και αναταράξεις εν όψει της ψηφοφορίας
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο, αν και δείχνει να συγκεντρώνει ευρεία πολιτική συναίνεση, έχει προκαλέσει... αναταράξεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, όσο και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει το νομοσχέδιο με έως και 200 ψήφους. Ήδη από την Τετάρτη ξεκίνησαν οι υψηλοί τόνοι στη Βουλή και η ψηφοφορία της Πέμπτης (15/2) μπορεί να χαρακτηριστεί ένα γερό crash test για τα κόμματα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Action 24, η συζήτηση στη Βουλή μυρίζει... μπαρούτι με τις αντιπολιτευτικές επιθέσεις να στηρίζονται στα «γαλάζια» αντάρτικα καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές (ΝΔ) που θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εκτιμάται ότι θα είναι ανάμεσα σε 110 με 121. Αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζονται σε 31 με 36 και στο ΠΑΣΟΚ 22 με 25.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας, απέφυγε όμως να μιλήσει για διαγραφές στελεχών που ενδεχομένως θα διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή του κόμματος για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σημειώνεται πως ήδη ο Παύλος Πολάκης έχει διατυπώσει ανοιχτά τις ενστάσεις του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται, χωρίς ωστόσο, επί του παρόντος να έχουν μιλήσει δημοσίως.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ καταψηφίζει με το σκεπτικό ότι εμπορευματοποιείται η τεκνοποίηση. Είναι δεδομένες οι αντιδράσεις και η καταψήφιση από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης των Σπαρτιατών και της Νίκης, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Με ενδιαφέρον αναμένονται την Πέμπτη οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του νομοσχεδίου και αναμένεται να δώσει έναν ιδιαίτερο ιδεολογικό τόνο στην ομιλία του. Η ψηφοφορία θα είναι τελικά ονομαστική, μετά το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σύμπραξης Σπαρτιατών και Νίκης.
Παρέμβαση Ιερώνυμου
Σε μια ηχηρή παρέμβαση, ανήμερα της έναρξης συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό 89,5, «καλό θα ήταν στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».
Όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος, έχουν ως εξής: «Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική. Με αυτόν τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο».