Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Ταυτοποιήθηκε στη Βεργίνα χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δημοσίευσε μια αποκαλυπτική μελέτη στο Journal of Field Archaeology.
Μια σπουδαία ανακάλυψη έκανε ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στην καρδιά της Μακεδονίας, στη Βεργίνα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια ανακάλυψη που ταράζει τα δεδομένα της ιστορίας: βρέθηκε ο ιερός χιτώνας (sarapis) του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Ένα μυστηριώδες υλικό εντός της χρυσής λάρνακας, στον Τύμβο ΙΙ της Βεργίνας, που περιείχε τα οστά και το χρυσό στεφάνι του νεκρού, προσδιορίστηκε ως βαμβακερό ύφασμα βαμμένο πορφυρό. Η εύρεση βαμβακερού υφάσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεταφέρει τη χρονολόγηση του τάφου πιο πρόσφατα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Το πορφυρό ύφασμα ταυτίζεται απόλυτα με τις περιγραφές των αρχαίων πηγών για το ιερό «μεσόλευκο σάραπη» του Μεγάλου Αλέξανδρου, το οποίο θεωρούνταν πολύτιμο αντικείμενο της αρχαιότητας.
Πρόκειται για ένα ένδυμα που φορούσαν οι Πέρσες βασιλιάδες και το οποίο φέρεται να είχε υιοθετήσει ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά την επικράτησή του έναντι του Δαρείου του 3ου.
Αυτή η ανακάλυψη φωτίζει επίσης την απεικόνιση του σάραπη στον ζωφόρο του τάφου, όπου ο έκτος κυνηγός αναγνωρίζεται πλέον ως ο Μέγας Αλέξανδρος, φέρνοντας νέες πληροφορίες για τα προσωπικά του αντικείμενα και τελετουργικά. Επίσης, η εικόνα της περσικής γαζέλας στη ζωφόρο συνεισφέρει περαιτέρω στη χρονολόγηση του τάφου, ενισχύοντας την άποψη ότι πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί ανήκαν στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.
Θριαμβευτική επιβεβαίωση της σχέσης του Τύμβου ΙΙ με τον μεγάλο στρατηλάτη
Αυτό το εύρημα δεν είναι απλώς μια ακόμη αρχαιολογική ανακάλυψη – είναι μια θριαμβευτική επιβεβαίωση της σχέσης του Τύμβου ΙΙ με τον μεγάλο στρατηλάτη Αλέξανδρο. Ο συνδυασμός φυσικών, χημικών και μικροσκοπικών αναλύσεων αποκάλυψε το κρυμμένο παρελθόν ενός από τα πιο εμβληματικά αντικείμενα της ιστορίας, μεταμορφώνοντας την κατανόησή μας για τη βασιλική ταφή στη Μακεδονία.
Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Archaeology, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών των ερευνητών να αποκαλύψουν τη βαθιά σύνδεση του Αλέξανδρου με τον τάφο, προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ζωής και της κληρονομιάς του. Η ομάδα των επιστημόνων που έκανε αυτή τη δημοσίευση, υπογραμμίζει τη συνεισφορά, σε αυτή την εργασία, του αείμνηστου καθηγητή Andrew Stewart λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή. Ήταν ο σημαντικότερος μελετητής της ελληνιστικής τέχνης και του Αλεξάνδρου. Ως αποτέλεσμα των συμβουλών του, η εργασία βελτιώθηκε σημαντικά, επισημαίνουν οι επιστήμονες.