Σπάνιος κομήτης θα περάσει από τη Γη μετά από 160.000 χρόνια - Πού θα είναι ορατός
Ο κομήτης εντοπίστηκε πέρυσι από το Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης με Επίγεια Πρόσκρουση Αστεροειδών της Nasa.
Ένας φωτεινός κομήτης είναι πιθανό να γίνει ορατός σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες με τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν σπάνιο το φαινόμενο αυτό καθώς η τελευταία φορά που τον είδαμε ήταν πριν... 160.000 χρόνια.
Η NASA είπε ότι η μελλοντική φωτεινότητα ενός κομήτη είναι «πολύ δύσκολο» να προβλεφθεί, αλλά ότι ο κομήτης C/2024 G3 (Atlas) θα μπορούσε να παραμείνει αρκετά φωτεινός ώστε να φαίνεται με γυμνό μάτι.
Τη Δευτέρα, ο κομήτης βρισκόταν στο περιήλιο, το σημείο στο οποίο είναι πιο κοντά στον Ήλιο, γεγονός που επηρεάζει το πόσο φωτεινός φαίνεται. Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι ορατό από το βράδυ της Δευτέρας.
Το Σάββατο, ο αστροναύτης της Nasa Don Pettit, μοιράστηκε στα social media μια φωτογραφία του κομήτη που λήφθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Είναι εντελώς εκπληκτικό να βλέπεις έναν κομήτη από τροχιά. Ο Atlas C2024-G3 μας επισκέπτεται», έγραψε.
Πού θα γίνει ορατός
Ενώ οι ακριβείς θέσεις για πιθανή ορατότητα είναι άγνωστες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φωτεινότητά tου μπορεί να αγγίξει εκείνη του πλανήτη Αφροδίτη και έτσι να είναι εύκολο να εντοπιστεί στον ουρανό ειδικά από τους κατοίκους που ζουν στο νότιο ημισφαίριο. «Να κοιτάξουν προς τον ανατολικό ορίζοντα πριν από την ανατολή του ηλίου [και] μετά το περιήλιο, να δοκιμάσουν τον δυτικό ορίζοντα μετά τη δύση του ηλίου».
Ο Shyam Balaji, ερευνητής στη φυσική και την κοσμολογία των αστροσωματιδίων στο King's College του Λονδίνου, ανέφερε μιλώντας στο BBC ότι «οι τρέχοντες υπολογισμοί της τροχιάς δείχνουν ότι θα περάσει περίπου 8,3 εκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο», κάτι που τον κατατάσσει ως κομήτη που «περνά τον ήλιο». Το πανεπιστήμιο περιέγραψε το φαινόμενο ως γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 160.000 χρόνια.
Ο Balaji είπε ότι ευκαιρίες εντοπισμού του κομήτη μπορεί να εμφανιστούν «ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του κομήτη. Όπως συμβαίνει με όλους τους κομήτες, η ορατότητα και η φωτεινότητά του μπορεί να είναι απρόβλεπτες», πρόσθεσε.
Για τους κατοίκους στο βόρειο ημισφαίριο, η καταγραφή του θα είναι πιο δύσκολη και ο εντοπισμός του μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση.
Ο κ. Balaji συμβούλεψε όσους θέλουν να εντοπίσουν τον κομήτη να βρουν μια τοποθεσία μακριά από τη φωτορύπανση και να χρησιμοποιήσουν ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.
Προειδοποίησε τους παρατηρητές να είναι προσεκτικοί κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου και είπε να παρακολουθήσουν τη θέση του κομήτη για να βρουν πού μπορεί να εμφανιστεί στον ουρανό.