Ξυπνώντας στο μέλλον: Εταιρεία ισχυρίζεται πως θα μπορεί να παγώνει το σώμα μέχρι την... αιωνιότητα
Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται πως έρχεται ο καιρός που θα μπορούμε να ζήσουμε για.... αιώνες.
Έχετε φανταστεί ποτέ πώς θα ήταν αν μπορούσατε να πατήσετε «pause» στη ζωή σας και να ξυπνούσατε στο μέλλον; Αυτό ακριβώς υπόσχεται μία νέα πρωτοποριακή εγκατάσταση, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να παγώσουν το σώμα τους με απώτερο σκοπό να ξυπνούν στο μέλλον.
Η εταιρεία πίσω από το εν λόγω project, ονόματι TimeShift, περιγράφει τον εαυτό της ως την πρώτη μονάδα κρυοσυντήρησης στον κόσμο που λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη. Συνδυάζει προηγμένη τεχνολογία AI με νέες τεχνικές κρυοσυντήρησης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικό δημοσίευμα του Unilad, εάν αυτή η ιδέα γίνει πραγματικότητα, η κρυοσυντήρηση θα μπορούσε να «παγώνει» όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες μέχρι να σημειωθούν οι ιατρικές ανακαλύψεις που θα τους επιτρέπει να γιατρευτούν.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μετριάσει την εξέλιξη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και των επιθετικών καρκίνων και να κερδίσει χρόνο για τους ειδικούς να αναπτύξουν μια θεραπεία. Με μία δεύτερη σκέψη, θα μπορούσε ακόμα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο από μια... Αποκάλυψη!
Πέρα από το πάγωμα του σώματος, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα ψηφιακό «άβαταρ» του παγωμένου ατόμου να αλληλεπιδρά με την οικογένεια και τους φίλους του, ενώ το φυσικό του σώμα παραμένει σε κρυοσυντήρηση.
Ποιοι «τρέχουν» το project
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι το «πνευματικό τέκνο» του Δρ Alex Zhavoronkov, ενός γενεσιουργού επιστήμονα τεχνητής νοημοσύνης και ερευνητή κατά της γήρανσης, και του Hashem Al-Ghaili, ενός μοριακού βιολόγου.
«Το έργο βρίσκεται ακόμα στη φάση έρευνας και ανάπτυξης (R&D Phase). Ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστεί η βελτιστοποίηση της διαδικασίας κρυοσυντήρησης που αναπτύχθηκε από τον Δρ Alex Zhavoronkov», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Al-Ghaili.
«Μόλις βελτιστοποιηθεί πλήρως, σκοπεύουμε να το δοκιμάσουμε σε πειραματόζωα και να συνεχίσουμε να προσωράμε από εκεί».
Η κρυοσυντήρηση δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά οι παραδοσιακές μέθοδοι έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα όπως η κυτταρική βλάβη και ο «κυτταρικός θάνατος», σύμφωνα με τον Al-Ghaili.
«Θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει μέσα σε 5 έως 8 χρόνια»
«Η νέα μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα. Μετά τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς της».
Ενώ ο επιστήμονας ανέφερε ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αυτός και η ομάδα του πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν ένα «λειτουργικό πρωτότυπο» έτοιμο να κυκλοφορήσει μέσα σε 5 έως 8 χρόνια.
Η προσέγγιση της εταιρείας TimeShift στοχεύει στη δημιουργία μιας ταχύτερης, ασφαλέστερης διαδικασίας κατάψυξης και επαναθέρμανσης με «βελτιώσεις πριν από την αδρανοποίηση» - και θα μπορούσε ακόμη και να επιτρέψει σε όσους έχουν παγώσει να ξυπνήσουν πιο υγιείς. Τα σώματα θα φυλάσσονται σε «παγωμένους θαλάμους» και θα διατηρούνται σε θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου.
Από την πλευρά του ο Δρ Zhavoronkov σημειώνει: «Τα τελευταία 10 χρόνια, πολλαπλές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και τώρα είναι θέμα βελτιστοποίησης πολλαπλών παραμέτρων για το πρωτόκολλο ταχείας κρυογονικής κατάψυξης και επαναθέρμανσης. Το να φτάσουμε στο όνειρο να αποκτήσουμε την ικανότητα να ζούμε περισσότερο αποτελεί πλέον θέμα χρόνου».
Ο Hashem Al-Ghaili πρόσθεσε: «Συνδυάζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την κρυοσυντήρηση, δίνουμε τη δυνατότητα στις οικογένειες να παραμένουν μαζί, ακόμη και για δεκαετίες».