SOS Μπελαβίλα: 300.000 κάτοικοι σε Αττική κινδυνεύουν να βρεθούν στο νερό - Δείτε σε ποιες περιοχές
«Έχουν ήδη βγει 9.500 τόνοι μπάζα από την υπόγεια κοίτη του Κηφισού και θα βγουν κι άλλα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Αθήνας»
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε μιλώντας στο Action24 ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, για τις πιθανές επιπτώσεις εφόσον χτυπήσουν την Αττική ακραία καιρικά φαινόμενα, τύπου Βαλένθια.
«Η Αττική δεν μπορεί να αντέξει ούτε Ντάνιελ, ούτε πολύ μικρότερα φαινόμενα από αυτά της Βαλένθια» τόνισε ο καθηγητής εξαίροντας την πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης της παρακηφίσιας ζώνης και του Πειραιά που κατάφερε να δημιουργήσει ένα κύμα το οποίο έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση.
«Βραδυφλεγής βόμβα η κοίτη του Κηφισού»
Επικρότησε δε την κίνηση του Περιφερειάρχη να παρέμβει γρήγορα σωστικά στον Κηφισό, μπαίνοντας για πρώτη φορά μετά από 20-25 χρόνια για καθαρισμό στην υπόγεια κοίτη του, αν και -όπως είπε- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Έχουν ήδη βγει 9.500 τόνοι μπάζα και θα βγουν κι άλλα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Αθήνας. Αγωγοί ολόκληροι, οι οποίοι είναι παλιά ρέματα που έχουν μετατραπεί σε οχετούς, είναι φραγμένα στις περιοχές του Ρέντη και του Αιγάλεω. Επιπλέον είναι θετικό ότι δρομολογήθηκε το έργο του Φαληρικού όρμου, το αντιπλημμυρικό του σκέλος που είχε ξεκινήσει επί Ρένας Δούρου, είχε διακόψει και επί πέντε χρόνια καθυστερούσε. Και από εκεί θα έχουμε μια ανακούφιση μιας πιθανής υπερχείλισης στο νότο κι αυτό αφορά και το Ρέντη και το Μοσχάτο.
«Χιλιάδες κάτοικοι στην Αττική κινδυνεύουν να βρεθούν στο νερό»
Ερωτηθείς για τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο αν συμβεί πλημμυρικό φαινόμενο ο κ. Μπελαβίλας είπε ότι υπάρχουν δύο ενότητες. Το ένα στο νότιο σκέλος είναι το κομμάτι του αρχαίου έλους μέχρι το Σταύρος Νιάρχος και περιλαμβάνει κομμάτια της Καλλιθέας, ολόκληρο το Μοσχάτο και ολόκληρο το Νέο Φάληρο, το νότιο τμήμα του Ρέντη και το τμήμα του Αγίου Διονυσίου. Και είναι και το βόρειο σκέλος, μια ζώνη παρακηφίσια από τη μία και την άλλη πλευρά του Κηφισού, μιλάμε για τον Ποδονίφτη, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω και το Περιστέρι. Και βεβαίως τη λίμνη όπως λέγεται στο Ίλιον που επίσης πλημμύριζε. Επομένως από τις Αχαρνές, το Μενίδι μέχρι το Μοσχάτο που η κυβέρνηση προσδιόριζε στις 200 -300 χιλιάδες σε περίπτωση κρίσης θα βρεθεί σίγουρα μέσα στο νερό.