Κόλαφος ο Μπελαβίλας στο Action 24: «Μέτρησα 15 κτίρια πάνω στις κοίτες ρεμάτων στο Φαληράκι Ρόδου»
«Ο επιχειρηματίας που θα χτίσει πάνω στο ρέμα θα πνιγεί και ο ίδιος, αλλά θα πνίξει και άλλους», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ.
Τις πληγές τους μετρούν Ρόδος, Λήμνος, Χαλκιδική και άλλες περιοχές της χώρας μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Bora, η οποία δυστυχώς στοίχισε και ανθρώπινες ζωές.
Οι καταστροφικές πλημμύρες έφεραν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το ζήτημα της οικοδόμησης δίπλα ή πάνω σε ρέματα και ποτάμια και τα πολλά διαφορετικά εμπόδια παροχέτευσης των υδάτων που εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Μιλώντας στο Action 24, ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, σημείωσε: «Από τη δορυφορική εικόνα στο Φαληράκι της Ρόδου, μέτρησα ήδη 15 κτίρια επάνω στις κοίτες των τριών ρεμάτων που εκβάλουν στη θάλασσα».
«Σε μια περίπτωση που είδαμε στη Ρόδο, κάποιος επιχειρηματίας έχτισε μέσα στο ποτάμι. Όχι δίπλα, μέσα. Το θέμα δεν είναι ότι θα πνιγεί ο ίδιος, αλλά θα πνίξει κι άλλους», είπε χαρακτηριστικά.
«Φράζοντας ένα ρέμα, στην είσοδο ενός οικισμού, σημαίνει ότι προκαλούμε την πλημμύρα και στον υπόλοιπο οικισμό. Αυτό συνέβη στο Φαληράκι, αυτό συνέβη στα χωριά του Πηλίου, αυτό έγινε στη Μάνδρα πριν μερικά χρόνια», ανέφερε.
«Εδώ δεν υπάρχει ζήτημα σχεδιασμού. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι άδειες να έχουν βγει νομίμως. Δεν επιτρέπει κανένα σχέδιο αυτού του τύπου την οικοδόμηση σε εκείνα τα σημεία», εξήγησε ο Νίκος Μπελαβίλας.
Σε ερώτηση αν ένας οποιοσδήποτε δήμαρχος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να «βάλει μπουλντόζα», καθηγητής του ΕΜΠ τόνισε:
«Γνώρισα δημάρχους οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη και σε δήμους του Πειραιά και στην περιφέρεια και στην Αθήνα, οι οποίοι συγκρούστηκαν. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία θα στηρίξει τέτοιες αποφάσεις».
«Η κοινωνία ξέρει πολύ καλά. Βλέπει όλο αυτό που γίνεται», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε ότι οι πολεοδομικές αυτές παραβάσεις γίνονται κατά κανόνα από επιχειρήσεις, από τις οποίες βγαίνει μεγάλο κέρδος. «Είναι το μπιτσόμπαρο που θα βγάλει χρυσάφι 5 χρόνια και μετά θα πνίξει ένα χωριό’», υπογράμμισε ο Νίκος Μπελαβίλας.