Σκυλακάκης για καλώδιο Κύπρου - Κρήτης: Με εμπιστοσύνη στη διεθνή μας θέση, αναλαμβάνουμε το ρίσκο
Σοβαρές επιφυλάξεις για το αυξημένο ποσοστό γεωπολιτικού ρίσκου, εξέφρασε η αντιπολίτευση.
Η ηλεκτρική σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας», διαμήνυσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το γεωπολιτικό ρίσκο της διασύνδεσης, τονίζοντας πως «ως Ελλάδα έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη διεθνή μας θέση, στο διεθνές δίκαιο, στις συμμαχίες μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λογική των επιχειρημάτων μας και αναλαμβάνουμε αυτό το γεωπολιτικό ρίσκο».
«Εμείς αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ασφάλεια, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις μας και γι’ αυτό ζητάμε από την Βουλή να εγκρίνει τη ρύθμιση», πρόσθεσε, ενώ ενημέρωσε το Σώμα πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είχε βρεθεί «επί ξυρού ακμής» λόγω «διάφορων αντιδράσεων που υπήρχαν στην Κυπριακή Δημοκρατία», επομένως -όπως είπε- «χρειάστηκε να κάνουμε διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί».
Σημειωτέον πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ναι μεν τάχθηκαν επί της αρχής υπέρ του έργου, πλην όμως εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αλλαγή της κατανομής του ποσοστού ρίσκου, το οποίο πλέον θα ανέβει για την χώρα μας στο 50%.
«Η αλλαγή του ποσοστού ρίσκου έχει γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, αυτό εντείνει τον προβληματισμό μας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, επισημαίνοντας πως το έργο υλοποιείται την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις. Από την πλευρά του, ο Πάρις Κουκουλόπουλος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως πρόκειται για παραδοξότητα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ να μην μπορούν να εγγυηθούν τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Άγκυρα διαφωνήσει με το έργο.
Τα τρία βασικά σημεία της συμφωνίας αφορούν τη λήψη των πολιτικών και ρυθμιστικών αποφάσεων, τη μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον επιμερισμό, ισόποσα, του γεωπολιτικού κινδύνου.