Διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου: Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία - Ενδιαφέρον από Εμιράτα και Κατάρ
Χριστοδουλίδης: Διαβουλεύσεις με τα Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από ΗΠΑ και Κατάρ.
Οι υπουργοί Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και Γ. Παπαναστασίου υπέγραψαν το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου διακρατική συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπεγράφη χθες το βράδυ, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης, μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
Στη βάση του Πλαισίου αυτού, και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες.
Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα.
Πρόκειται δε, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο αυτό, όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.
Διακρατική συμφωνία με επενδυτικό ενδιαφέρον
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του σε ελλαδικό ΜΜΕ ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Αμερική και το Κατάρ.
Ερωτηθείς για τις συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση και για τις διαβουλεύσεις που έγιναν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι επρόκειτο για πολύ σημαντικές διαβουλεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν και στην παρουσία του ιδίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «η τελευταία συνάντηση που έγινε κατ’ ιδίαν στη Λευκωσία, μετά από δική μας πρωτοβουλία, ήταν καθοριστικής σημασίας για να πάρουμε αυτή την πρώτη απόφαση».
Ενδιαφέρον για συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο
Μιλώντας για την ηλεκτρική διασύνδεση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή και στο μετοχικό κεφάλαιο λέγοντας ότι αυτό είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς αναμένονται ορισμένα δεδομένα για πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη σημασία των συμβολαίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναφέροντας ότι ένα μέρος του έργου δεν έχει ακόμη υπογραφεί και αναμένονται τα πρώτα προσχέδια. Υπέδειξε ότι τα συμβόλαια είναι άμεσα συνυφασμένα με το κόστος, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια σε καμία απολύτως περίπτωση να πάρουμε μια απόφαση η οποία θα μετακυλήσει κόστος στον καταναλωτή».
Σύσταση εταιρείας - Συζητήσεις με ΗΑΕ, Κατάρ, ΗΠΑ
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Αντίστοιχο ενδιαφέρον μας έχει κοινοποιηθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και από το Κατάρ», πρόσθεσε.
Τι θα γίνει σε περίπτωση απειλής
Ερωτηθείς για το εάν αυτοί που θα συμμετέχουν στο οικονομικό κομμάτι της διασύνδεσης θα είναι και σύμμαχοι της Κύπρου και της Ελλάδας σε ενδεχόμενο μιας απειλής από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «σίγουρα όταν επενδύσουν σε ένα τέτοιο έργο τους ενδιαφέρει άμεσα και η υλοποίηση του έργου».
Πρόσθεσε ότι δεν τίθενται σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε της Ελληνικής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «το εν λόγω έργο επιχορηγείται με ένα πολύ μεγάλο ποσό από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έργο κοινής ωφέλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επανέλαβε ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ούτε αποδέχονται τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
«Στόχος είναι να μην παρασυρθούμε όπου θέλει να μας παρασύρει η Τουρκία»
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν από την τουρκική προκλητικότητα και τη χρήση της διπλωματίας των όπλων από τη γειτονική χώρα.
«Είδαμε στη δική μας περίπτωση περισσότερο από ό,τι στης Ελλάδας την αξιοποίηση στρατιωτικών μέσων εν έτη 2020-2021. Ακόμα και πιο πρόσφατα. Όλα αυτά μας ανησυχούν. Στόχος μας είναι να μην παρασυρθούμε σε κάποιο πεδίο που πιθανόν να θέλει η Τουρκία να μας παρασύρει. Δεν πρέπει η Τουρκία να καθορίσει το πεδίο στο οποίο θα επιλυθούν οι όποιες διαφορές. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είτε αυτό αφορά το Κυπριακό είτε τα ελληνοτουρκικά. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε κινήσεις από την Τουρκία για να προκαλέσει μία αντίδραση, που στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρόμαστε».