Εντυπωσιακή ανακάλυψη από τη NASA: Εντοπίστηκε πλανήτης που μοιάζει με τη Γη
Ο εξωπλανήτης Gliese 12b αναμένεται να βρεθεί στο «μικροσκόπιο» του τηλεσκοπίου James Webb - Τι πιστεύουν οι αστρονόμοι
Η NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, 40 έτη φωτός μακριά, που θα μπορούσε να είναι ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος για να φιλοξενήσει ανθρώπινη ζωή.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, ο εξωπλανήτης, που ονομάζεται «Gliese 12b», είναι ελαφρώς μικρότερος από τον πλανήτη μας και έχει εκτιμώμενη θερμοκρασία επιφάνειας τους 41 βαθμούς Κελσίου, υποθέτοντας ότι δεν έχει ατμόσφαιρα.
Ο Gliese 12b βρίσκεται ακριβώς στα μέσα της κατοικήσιμης ζώνης του συγκεκριμένου συστήματος - την απόσταση από ένα αστέρι στην οποία θα μπορούσε να υπάρχει υγρό νερό σε επιφάνειες πλανητών σε τροχιά.
Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν τώρα να αναλύσουν τον Gliese 12b για να προσδιορίσουν εάν έχει μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη Γη, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει εάν ο εξωπλανήτης μπορεί να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία για να σχηματιστεί νερό στην επιφάνειά του - μια απαραίτητη προϋπόθεση για την υποστήριξη της ζωής.
Ο Gliese 12b έχει χαρακτηριστεί ως ο «πλησιέστερος, εύκρατος, κόσμος στο μέγεθος της Γης μέχρι σήμερα» και είναι υποψήφιος για μελλοντική εξερεύνηση από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.
Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε το TESS (Δορυφόρος Έρευνας Διέλευσης Εξωπλανητών) της NASA για να αποσαφηνίσει την ακριβή θέση του Gliese 12b.
Αυτές οι μετρήσεις γίνονται συνήθως χρησιμοποιώντας τη «μέθοδο διέλευσης» - όταν δηλαδή ένας πλανήτης περνά μπροστά από το αστέρι του, προκαλώντας πτώση στη φωτεινότητά του.
Κατά τη διάρκεια της διέλευσης του εξωπλανήτη, το φως από το αστέρι διέρχεται από την ατμόσφαιρά του, απορροφώντας μερικά από τα μήκη κύματος που απελευθερώνουν μόρια αερίου, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τα τηλεσκόπια, όπως το James Webb.
Η ομάδα των αστρονόμων διαπίστωσε ότι ο Gliese 12b έχει πολύ πιο «κλειστή» τροχιά από τη Γη, που σημαίνει ότι διασχίζει πιο συχνά τον κόκκινο νάνο που έχει για αστέρι, ονόματι Gliese 12, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνει μία τροχιά κάθε 12,8 ημέρες.
Γιατί έχουν ενθουσιαστεί οι επιστήμονες
«Ο Gliese 12b αντιπροσωπεύει έναν από τους καλύτερους στόχους για να μελετήσουμε εάν οι πλανήτες μεγέθους της Γης που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από δροσερά αστέρια μπορούν να διατηρήσουν την ατμόσφαιρά τους, ένα κρίσιμο βήμα για να προωθήσουμε την κατανόησή μας για την κατοικησιμότητα σε πλανήτες σε ολόκληρο τον γαλαξία μας», δήλωσε ο Shishir Dholakia, διδακτορικός φοιτητής στο Κέντρο Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Σημειώνεται πως η απόσταση του εξωπλανήτη από το νάνο αστέρι του είναι μόνο το7% της απόστασης μεταξύ της Γης και του Ήλιου, παρέχοντάς του 1,6 φορές περισσότερη ενέργεια.
Ωστόσο, οι κατοικήσιμες συνθήκες του Gliese 12b εξαρτώνται από το αν έχει τον ίδιο τύπο ατμόσφαιρας με τη Γη, καθιστώντας τη θερμοκρασία του πιο κοντά στον μέσο όρο των 15 βαθμών Κελσίου που έχει ο πλανήτης μας.
«Οι ατμόσφαιρες παγιδεύουν τη θερμότητα και - ανάλογα με τον τύπο - μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά την πραγματική θερμοκρασία της επιφάνειας», εξήγησε ο Dholakia.
«Παρόμοιος με την Αφροδίτη»
Η ομάδα συνέκρινε τον Gliese 12b με την Αφροδίτη, αναφέροντας ότι έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και λαμβάνει ελαφρώς λιγότερη ενέργεια από το αστέρι του - περίπου στο 85%.
Επειδή όμως η Αφροδίτη δεν έχει ατμόσφαιρα που να εμποδίζει τις βλαβερές ακτίνες του Ήλιου, έχει αναπτύξει ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο «εκτοξεύει» τη θερμοκρασία στους 400 βαθμών Κελσίου.
«Η Γη είναι κατοικήσιμη, αλλά η Αφροδίτη όχι, κάτι που οφείλεται στην πλήρη απώλεια νερού», είπε η Larissa Palethorpe, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο University College του Λονδίνου.
«Επειδή ο Gliese 12b βρίσκεται μεταξύ Γης και Αφροδίτης σε θερμοκρασία, η ατμόσφαιρά του θα μπορούσε να μας διδάξει πολλά για τα μονοπάτια κατοικιμότητας που ακολουθούν οι πλανήτες καθώς αναπτύσσονται», πρόσθεσε.