Σεισμοί: Τα δεδομένα και οι μετρήσεις που έδωσαν οι επιστήμονες στον Μητσοτάκη για τη Σαντορίνη
Σε βασική προτεραιότητα για τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας αναδεικνύεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες στον πρωθυπουργό.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι από τη μια να αποτραπεί η δημιουργία ενός κλίματος πανικού που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική εικόνα του φαινομένου. Από την άλλη όμως είναι ξεκάθαρη η άποψη ότι δεν θα επιτραπεί ούτε η αίσθηση του εφησυχασμού.
Γι’αυτό και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μονοπώλησαν οι εξαντλητικές παρεμβάσεις της επιστημονικής ομάδας που βρίσκεται στη Σαντορίνη, καθώς επίσης των ειδικών που βρέθηκαν στην πρωθυπουργική έδρα.
Όπως πληροφορείται ο Flash.gr στις δυο ώρες που διήρκησε η σύσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ συζητήθηκαν και τα προγνωστικά δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν τα δεδομένα των επιτόπιων ελέγχων που διεξάγονται σε τρία επίπεδα και αφορούν στην κατάσταση στη σεισμογενή ζώνη, στην υποθαλάσσια περιοχή αλλά και στο ηφαίστειο.
Από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί έως αυτήν τη στιγμή, η ομάδα των επιστημόνων προχώρησε σε μια συγκριτική ανάλυση της σεισμικής ακολουθίας που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με εκείνη της περιόδου 2011-2012.
Πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, εγρήγορση αλλά όχι πανικός
Το αποτέλεσμα αυτής της παρουσίασης έδειξε ότι η τωρινή, σεισμική ακολουθία είναι εντονότερη και διαφέρει επίσης στις μέσες τιμές που αποτυπώνεται στις μετρήσεις. Γι’αυτό και στις κατ’ιδίαν συζητήσεις πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύσκεψη, χαρακτήριζαν «εύλογο» το επίπεδο της εγρήγορσης, το οποίο «συμβαδίζει με την ενημέρωση των ειδικών αλλά και την κλιμάκωση που προβλέπονται στα πρωτόκολλα για τέτοιες καταστάσεις».
Το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις άλλωστε προβλέπει και τον έλεγχο όλων των κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος, ο οποίος όπως παρουσιάστηκε στη σύσκεψη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο ολοκληρώθηκε εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Είναι επίσης σαφές ότι πλέον αλλάζει κλίμακα ο συναγερμός για την επιτροπή επίβλεψης και πρόβλεψης σεισμικού κινδύνου, η οποία όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, και τα πορίσματα παρακολούθησης του φαινομένου θα αποτελούν τον κορμό της καθημερινής ενημέρωσης.
Σε αυτό το φόντο δεν κρίνεται απαραίτητο -και κόντρα στη σεναριολογία που αναπτύχθηκε - να βρεθούν επιτόπου στη Σαντορίνη, είτε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, είτε ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς. Πάντως, τόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όσο και μετά την ολοκλήρωση της, από την κυβέρνηση δεν έκρυβαν την ενόχληση τους για τις δημόσιες τοποθετήσεις, «ειδικών» ακόμη και εκτός Ελλάδος, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα.