Μητσοτάκης για σεισμούς: Διαχειριζόμαστε ένα έντονο γεωλογικό φαινόμενο - Την Τετάρτη η ενημέρωση των πολιτών
Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει συνολική ενημέρωση για τα γεωλογικά δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί επακριβώς το φαινόμενο.
Ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Και όπως έκανε γνωστό έχει ζητήσει συνολική επιστημονική παρουσίαση προκειμένου να εκτιμηθεί στο σύνολό του το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη:
«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες μας πρώτα και πάνω απ’ όλα να είναι ψυχραιμία να ακούνε τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο εντός των επόμενων ημερών να κάνει μία συνολική παρουσίαση επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι είναι το φαινόμενο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, την Τετάρτη, με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες θα υπάρξει συνολική ενημέρωση προς του πολίτες για το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσία του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια και πιθανότατα και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρότασή του για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού «αμυντικού ταμείου»:
«Η έκτακτη σύνοδος σε διεξάγεται σε μία συγκυρία στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία ως προς την διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Μάλιστα σήμερα είχα την ευκαιρία να δημοσιεύσω και ένα σχετικό άρθρο από καταθέτω για ακόμη μία φορά τις ελληνικές προτάσεις για το πως μπορούμε να τα πάρουμε περισσότερα αλλά και καλύτερα για την κοινή μας άμυνα. Συγκεκριμένα θέλω να επισημάνω για ακόμη μια φορά να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δύναται να κινήτρων στις χώρες που δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες να μην τιμωρούνται στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις οροφές δαπανών.
Επισημαίνω όμως ότι εκτός από την ανάγκη να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία σε εθνικό επίπεδο είναι απολύτως αναγκαίο να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα τα οποία ουσιαστικά είναι στον ευρωπαϊκές προτεραιότητας. Συγκεκριμένα προτείνω ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ στα πρότυπα του ταμείου ανάκαμψης το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές δράσης όπως για παράδειγμα μία αντιπυραυλική ασπίδα. Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει πια συνθήκες έτσι ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν αναμένω συγκεκριμένα συμπεράσματα σήμερα αλλά πιστεύω θα μας δοθεί μία ευκαιρία να έχουμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων λαμβάνοντας υπόψιν και το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της να ενηλικιωθεί γεωπολιτικά και να λάβει πολύ σοβαρά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας».