Ανασχηματισμός: Αποφάσεις με βαριά σκιά από τα Τέμπη και υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων
Εντείνονται οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, έτσι ώστε να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση.
Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την προεδρική εκλογή ή το αργότερο μετά την ολοκλήρωση των δύο πορισμάτων για τα Τέμπη. Παράλληλα τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Μαξίμου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς εκτός από τη μείωση των ποσοστών, υπάρχει αλλαγή εικόνας και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Το κλίμα στο Μαξίμου για αρκετούς υπουργούς είναι ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς σε μία ακόμη δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση ορισμένοι απέφυγαν να βγουν μπροστά, αφήνοντας τον πρωθυπουργό να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Η ενόχληση έγινε αντιληπτή στα κυβερνητικά γραφεία και για αυτό μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε «παρέλαση» κυβερνητικών στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Η «καυτή πατάτα» του Μεταφορών
Ένα από τα πρόσωπα που πιθανότατα θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος που έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για το «μπάζωμα» μετά το δυστύχημα. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε πήρε διακριτικές αποστάσεις, υποστηρίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις πάρθηκαν πάνω στο πεδίο, τονίζοντας ωστόσο πως δεν έγινε για λόγους συγκάλυψης.
Το πιθανότερο σενάριο είναι «σπάσει» στα δύο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και το ερώτημα που τίθεται πλέον ακούει στο όνομα Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, προσπάθησε να συμμαζέψει την κατάσταση, ενώ προχώρησε σημαντικά έργα όσον αφορά τις υποδομές. Ωστόσο, οι μετοχές του στο Μαξίμου τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται πως δεν βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο.
Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη να μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση που ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιστρέψει στο Μαξίμου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο τότε είναι πιθανό ο νέος ένοικος στη Νίκης να είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσει ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα κλείσει την πολιτική του καριέρα στην Ελλάδα καθώς θα επιστρέψει στη γενέτειρα του την Κύπρο.
Ερωτήματα υπάρχουν για την παραμονή στην κυβέρνηση τόσο για τον Βασίλη Κικίλια όσο και για τον Δημήτρη Παπαστεργίου. Ρόλο θα παίξει και η αποτελεσματικότητα των υπουργών και υφυπουργών καθώς ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα και για αυτό τον λόγο θα εξεταστούν και οι στόχοι που έχει επιτύχει το κάθε κυβερνητικό στέλεχος.
Ίδια... ποσόστωση για τους πασοκογενείς
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον πρωθυπουργό καθώς θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στην κεντροδεξιά πτέρυγα και στα πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Όλα δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κρατήσει τους συσχετισμούς μεταξύ των δύο πλευρών καθώς από την μία υπάρχει η δημοσκοπική άνοδος του Νίκου Ανδρουλάκη και από την άλλη εντείνονται οι πιέσεις από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.