«Υπάρχει κίνδυνος»: Ανησυχία στη Σαντορίνη για κατολισθήσεις - Τι ισχύει για την Καλντέρα
Κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ μαζί με τον Ευθύμιο Λέκκα βρέθηκαν στο τελεφερίκ και εξετάζουν πόσος είναι ο κίνδυνος για κατολισθήσεις λόγω της σεισμικής έξαρσης.
Εξακολουθεί να «τρέμει» η γη στη Σαντορίνη, με όσους κατοίκους έχουν παραμείνει στο νησί να ζουν σε καθεστώς ανησυχίας και αβεβαιότητας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.
Την ώρα που πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αποχωρήσει από το νησί της Σαντορίνης, όσοι έχουν παραμείνει υποδέχθηκαν το πρωί της Παρασκευής (7/2) τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Μάλιστα, στο νησί βρίσκεται πλέον και κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), το οποίο ερευνά για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων στην περιοχή της Καλντέρας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως και σήμερα το πρωί σημειώθηκε μία μικρή κατολίσθηση στο Φηροστεφάνι, όταν σημειώθηκε σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 09:16.
Το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ βρέθηκε στο σημείο που βρίσκεται το τελεφερίκ της Σαντορίνης -το οποίο είναι κλειστό μέχρι νεωτέρας- μαζί με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα για να εξετάσουν σε τί κατάσταση βρίσκονται τα πετρώματα στην περιοχή και εάν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κατολισθήσεων.
![Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/whatsapp-image-2025-02-07-at-135700.jpeg?v=1)
«Τα φυσικά φαινόμενα που δημιούργησαν τη Σαντορίνη εγκυμονούν και κινδύνους»
Ειδικότερα, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Έχω τονίσει επανειλημμένα, ότι η ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται στην εκδήλωση φυσικών γεωδυναμικών φαινόμενων. Αυτά τα φαινόμενα είναι οι σεισμοί βεβαίως, είναι οι κατολισθήσεις, είναι το ηφαίστειο που δημιούργησε αυτό το μοναδικό, πανέμορφο τοπίο.
Είναι αυτονόητο, όμως, ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα που δημιούργησαν αυτή την πραγματικά μοναδική ομορφιά, εγκυμονούν και κινδύνους. Ένας κίνδυνος που υπάρχει εδώ στο τελεφερίκ, που είναι ίσως το πιο όμορφο σημείο της Καλντέρας, είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων. Και ο κίνδυνος κατολισθήσεων ουσιαστικά συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Έτσι, λοιπόν, εδώ έχουμε ένα πεδίο ανάπτυξης κατολισθήσεων. Πριν 20 χρόνια είχαμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εδώ για τα έργα τα οποία βλέπετε να αναπτύσσονται. Περιλαμβάνουν τοίχους παγίδευσης, τοίχους αντιστήριξης, δίκτυα, φράχτες παγίδευσης, και ήταν έργα τα οποία μελετήθηκαν τη δεκαετία του 2010.
Όμως, από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια και όπως είναι σαφές, σε αυτό το περιβάλλον έχουμε έντονες διεργασίες που αναπτύσσονται και μετά από μία εντολή του υπουργού του κ. Κικίλια και ο ΟΑΣΠ (1:36) και η ΕΑΓΜΕ θα κάνουμε μία ταχεία επέμβαση, η οποία αφ' ενός έχει σαν στόχο να πιάσουμε όλα τα σημεία τα οποία άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε στις ζημιές των φρακτών, των δικτύων, στις αστοχίες των τοίχων κτλ. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους τουρίστες.
![Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/whatsapp-image-2025-02-07-at-135658.jpeg?v=1)
«Οι κίνδυνοι δεν μπορούν να μειωθούν στο μηδέν - Πάντα θα υπάρχει κίνδυνος»
Η μελέτη θα τελειώσει το τέλος του Φεβρουαρίου και τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Βεβαίως, σχεδιάζουμε και μακροπρόθεσμα έργα, τα οποία είναι βαριά έργα και τα οποία βεβαίως δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε μέχρι την τουριστική περίοδο και θα δρομολογηθούν ίσως μετά το καλοκαίρι.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο κίνδυνος εδώ είναι μεγάλος και η έκθεση είναι μεγάλη γιατί έχουμε 1,5 εκατομμύρια τουρίστες που μετακινούνται με το τελεφερίκ και βέβαια άλλοι τόσοι από το μονοπάτι που υπάρχει προς τα νότια. Άρα λοιπόν ο στόχος είναι να μειώσουμε και την έκθεση και μαζί με όλα αυτά τις παρεμβάσεις στα έργα και τα λοιπά που προανέφερα θα γίνουν και ειδικά σχέδια στο κάτω μέρος του λιμανιού εάν γίνει ένας σεισμός ή εάν γίνει μια κατολίσθηση στην περιοχή, που θα συγκεντρωθούν ο κόσμος, μέχρι πόσος κόσμος πρέπει να είναι στο παλιό λιμένα κάτω γιατί μέχρι τώρα μπορεί να ήταν και χιλιάδες άτομα. Θα δούμε πόσος κόσμος πρέπει να είναι ώστε να είναι ασφαλής και στη συνέχεια μέσα από τα σχέδια αυτά θα διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους πρωτίστως και στη συνέχεια για τους πολλούς επισκέπτες που έρχονται εδώ.
Έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλοι κυρίως οι επισκέπτες ότι έρχονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Τονίζω ότι εδώ οι κίνδυνοι δεν μπορούν να μειωθούν στο μηδέν πάντα θα υπάρχει κίνδυνος».
Από την πλευρά του ο γεωλόγος της ΕΑΓΜΕ, Δρ. Δημήτρης Γαλανάκης, μίλησε επίσης στους δημοσιογράφους και επισήμανε πως πρέπει να αξιολογηθούν οι καταπτώσεις που ήδη έχουν γίνει, έτσι ώστε να εξακριβωθεί πόσος κίνδυνος υπάρχει για το λιμάνι αλλά και ολόκληρη την Καλντέρα.
![Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/whatsapp-image-2025-02-07-at-135729.jpeg?v=1)