Σείεται η Σαντορίνη: Συνεχείς σεισμοί άνω των 4,5 Ρίχτερ - Παραμένουν κλειστά τα σχολεία
Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων με όσους έχουν απομείνει στη Σαντορίνη να δοκιμάζουν τις αντοχές τους.
![Flash.gr/Γιάννης Κέμμος Flash.gr/Γιάννης Κέμμος](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/kemmos-santorini722025.jpg?crop=2047,1266,0,48)
![Γιάννης Κέμμος Γιάννης Κέμμος](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/kemmos-new.png)
Στον «χορό» των Ρίχτερ κινείται η Σαντορίνη και η ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Σήμερα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, 36 λεπτά μετά τις 10 το πρωί, σημειώθηκε σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 12,7 χλμ., 26 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δέκα λεπτά αργότερα, στις 10:56 έγινε νέα σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 12,4 χλμ., 26 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 11 ακριβώς σημειώθηκε σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 14,6 χλμ., πάλι 26 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δέκα λεπτά μετά, στις 11:10 έγινε νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 12,5 χλμ., 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 11:24 έγινε νέος σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 15 χλμ., 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Εξάλλου, σήμερα συνεδρίασαν οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και να αποφασιστούν οι απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.
Αποφασίστηκε να συνεχιστεί το κλείσιμο των σχολείων για μία ακόμα εβδομάδα, μέχρι την επόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη. Μέχρι τότε, θα συνεχιστούν και τα προληπτικά μέτρα που ήδη είναι σε εφαρμογή.
Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Βελτίωση στους δείκτες αλλά δεν εφησυχάζουμε
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.
Ειδικότερα, ο κ. Καραστάθης τόνισε ότι τα πράγματα πάνε αρκετά καλά αυτήν τη στιγμή. «Είμαστε συγκρατημένοι, δεν θα έλεγα ότι πρέπει να εφησυχάζουμε αυτήν τη στιγμή, ωστόσο βλέπουμε ότι υπάρχει μια βελτίωση στους δείκτες, καθώς η ακολουθία αρχίζει να αραιώνει, δηλαδή οι σεισμοί γίνονται με μικρότερη συχνότητα και ήταν αυτό που θέλαμε να δούμε», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Στη συνέχεια, επισήμανε: «Από εκεί και πέρα όμως, αυτή η συχνότητα πρέπει να διατηρηθεί, να παγιωθεί και να σταθεροποιηθεί. Αυτή είναι τώρα η μόνη μας προσμονή, να δούμε αυτή την καλή εικόνα να συνεχιστεί τις επόμενες ώρες. Αν αυτή η συχνότητα παγιωθεί και αρχίζει και είναι σταδιακά βελτιωμένη, τότε θα μιλάμε σιγά-σιγά για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ακόμα βέβαια παραμένουν τα σενάρια που λένε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και έναν σεισμό μεγαλύτερο, αλλά αυτά αποδυναμώνονται χρόνο με τον χρόνο».
Σχετικά με τον σεισμό 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα, ο κ. Καραστάθης είπε: «Είναι εντελώς αναμενόμενο να υπάρχουν τέτοιοι σεισμοί. Και δεν θα υπάρχουν σήμερα που συζητάμε τέτοιοι σεισμοί, αλλά και στην αποκλιμάκωση του φαινομένου. Δηλαδή μπορεί να περάσουν και αρκετές ημέρες, να έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και να έχουμε και τέτοιους σεισμούς αυτού του μεγέθους. Δεν αποκλείεται, αλλά όλα θα είναι πιο αραιά. Βέβαια όταν αραιώνει η κατάσταση, πολλές φορές μεγαλώνει η ανησυχία. Αυτό γίνεται γιατί ενώ έχει ηρεμήσει ο κόσμος, ξαφνιάζεται από το πουθενά. Όμως είναι μέσα στα φυσικά πλαίσια. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι ότι από την χθεσινή μέρα μέχρι τώρα έχουμε τρεις μόνο σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τώρα είχαμε 784 σεισμούς μεγέθους άνω των 3 Ρίχτερ».