Σε συναγερμό η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα - Στην Αθήνα εκτάκτως αντιπροσωπεία της Ε.Ε
Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για την ραγδαία αύξηση στις τιμές της χονδρεμπορικής - Αίτημα στην Ε.Ε για μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς.
Σε συναγερμό η κυβέρνηση για τις υψηλές τιμές χονδρεμπορικής στο ρεύμα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προαναγγέλλει κρατική επιδότηση εφόσον συνεχιστούν οι αυξήσεις και τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη να καλεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία της ΕΕ για την επίλυση του θέματος.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα έρθει στην Ελλάδα αρμόδια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να συζητηθεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το ζήτημα των αυξημένων τιμών στο ρεύμα. «Στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να αφορά στο φαινόμενο αυτό που εμφανίζεται στην ΝΑ Ευρώπη, ο οποίος δεν θα επιτρέπει αυτές τις δυσλειτουργίες στην χονδρική αγορά ενέργειας να περνούν στην λιανική και θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες και υπερβολικά υψηλές αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με την κοινή σχετική, πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει μια περίοδος νηνεμίας, που έσπρωξε ψηλά τις ευρωπαϊκές τιμές, αν και η Ελλάδα είχε λόγω των ΑΠΕ αισθητά χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλοι λόγοι, οδήγησαν στη υπερβολική αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή μας. Όπως ανέφερε, «το πρόβλημα εντείνεται από έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη, τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει την μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής». Τέλος, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με την τελευταία να εισάγει ολοένα και περισσότερη ενέργεια, συνεισφέρει στο τελικό αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της χονδρικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η αντιμετώπιση των δύο πρώτων δυσλειτουργιών απαιτεί χρόνο και θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδιαμέσως χρειαζόμαστε όμως ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων - προσθέτω και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κρατική επίδοτηση αν συνεχιστούν οι αυξήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει στήριξη των καταναλωτών σε περίπτωση που το πρόβλημα συνεχιστεί σε αυτή την ένταση, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα που δεν έχουν να κάνουν με μια αντικειμενική αύξηση του κόστους. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγματικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή». Την ίδια στιγμή ωστόσο, επισήμανε ότι «όταν μένουμε χωρίς ΑΠΕ και είμαστε με λιγνίτη και φυσικό αέριο, και οι δικές μας τιμές “πάνε στον ουρανό”. Το λέω για όσους νομίζουν ότι αν επιστρέψουμε στον λιγνίτη όλα θα είναι καλά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό παράθυρο για κρατική ενίσχυση των νοικοκυριών με πράσινα τιμολόγια επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα πληρώσουνε οι πολίτες ενδεχόμενες αύξησες χονδρικής στην λιανική και βεβαίως δεν θα επιτρέψει το κράτος ο κάποιον να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών».