Ρεύμα: Μικρό καλάθι από την Κομισιόν για μόνιμη λύση - Το plan B της κυβέρνησης
Στο τραπέζι ο μόνιμος μηχανισμός για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα σενάρια για επιδοτήσεις στα τιμολόγια Δεκεμβρίου.
Με μικρές προσδοκίες για οριστική λύση στην ενεργειακή κρίση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσέρχεται η ελληνική πλευρά στην συνάντηση της Παρασκευής με στελέχη της Κομισιόν που φθάνουν στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει «λευκό καπνό» από τη συνάντηση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών και κάποιων επιχειρήσεων τουλάχιστον για τον Δεκέμβριο ελπίζοντας ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Τα επιχειρήματα Σκυλακάκη
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και το επιτελείο του, θα παρουσιάσουν για μια ακόμη φορά στους εκπροσώπους της Κομισιόν, την επιχειρηματολογία τους για την ανάγκη υιοθέτησης μηχανισμού αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων. Επίσης, θα παρουσιάσουν στοιχεία που δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οφείλεται στις αυξημένες εξαγωγές προς την Ουκρανία, καθώς και ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δεν επηρεάζονται λόγω της χρήσης ενός συγκεκριμένου αλγορίθμου που αποτρέπει τις εξαγωγές πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου.
Οι προσδοκίες για την υιοθέτηση ενός μόνιμου ελέγχου των τιμών που θα ενεργοποιείται για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως του περασμένου καλοκαιριού, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των τριών χωρών Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, είναι πολύ μικρές, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.
Το κονδύλι για τις επιδοτήσεις
Εφόσον η ελληνική πλευρά κινηθεί μονομερώς και προχωρήσει σε επιδοτήσεις, σπαζοκεφαλιά παραμένει το μοντέλο άντλησης του ποσού. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αφενός η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών όλων των τεχνολογιών όπως έγινε κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και αφετέρου η επιβολή τέλους στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή όπως έγινε το καλοκαίρι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί σήμερα στα 128,43 ευρώ/MW με άνοδο 15,41% σε σχέση με χθες και την ανώτατη τιμή στα 235 ευρώ/MW. Ακόμη υψηλότερη είναι η τιμή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 161,71 ευρώ/MW, στη Σερβία και την Ουγγαρία φθάνει στα 164,53 ευρώ/MW και στο Κόσοβο στα 145,27 ευρώ/MW. Την ίδια οι τιμές στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης κινούνται γύρω στα 120 ευρώ/MW και συγκεκριμένα 123,32 ευρώ/MW στη Γερμανία, 122,9 ευρώ/MW στην Πολωνία και 113,5 στη Γαλλία.