Ρεύμα: Πώς θα λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην αγορά
Έρχονται μέτρα για την τιμή του ρεύματος για όλους - Μόνιμος «κόφτης» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Υπό τον φόβο νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βρεθούν αντιμέτωπα με υπέρογκες χρεώσεις στο ρεύμα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία και εμφανίζεται αποφασισμένη να παρέμβει ώστε να μπει «φρένο» στις αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές .
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόκειται να θέσει το θέμα στο κοινοτικό κλιμάκιο που έρχεται την επόμενη Παρασκευή 22 Νοέμβριου στην Αθήνα, και παρ’ ότι οι Βρυξέλλες δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις στις τιμές, η ελληνική πλευρά δείχνει αποφασισμένη να παρέμβει.
«Το ζήτημα της επιβολής πλαφόν όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά είναι χίλιες φορές ανοικτό», μεταφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, που εξηγούν ότι ακόμη κι αν η Κομισιόν εκφράσει επιφυλάξεις, η κυβέρνηση δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.
Πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά και θέλει να το συζητήσει με τους κοινοτικούς είναι η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος.
Αν το ράλι των τιμών συνεχιστεί η παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο, ενώ θα επανέρχεται αν υπάρχει ανάγκη. Ο μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων και αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών χονδρικής ρεύματος στα Βαλκάνια και την Ελλάδα που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά μπλοκάρει τη μεταφορά των επιβαρύνσεων στις τιμές λιανικής.
Σε αντιδιαστολή με τις επιδοτήσεις οι οποίες περιορίστηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο στα νοικοκυριά, η παρέμβαση θα αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας δίνοντας ανάσα και στις επιχειρήσεις, καθώς αυτή τη φορά, αυτός ο «μόνιμος κόφτης» θα αφορά όλους, κάθε νομικό και φυσικό πρόσωπο με μετρητή.
Το καυτό θέμα των αυξήσεων στο ρεύμα έχει μπει στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκηνα θυμίζει ότι στη κοινή δήλωση των ηγετών συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στις στρεβλώσεις και στις τιμές που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο κατεπείγοντα.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, από κοινού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έχουν ζητήσει «αντίμετρα» απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις και έκτακτο μηχανισμό για τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών, που θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους.
Ακριβός ενεργειακός Δεκέμβριος
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρικής για σήμερα έχει μειωθεί στα 184,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα (-14,88%) με το φυσικό αέριο να πρωταγωνιστεί το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 57,66%, τις ΑΠΕ να έχουν περιοριστεί στο 17,68% και τον λιγνίτη να παραμένει σταθερά στα διψήφια ποσοστά που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες (13,03%). Η μέση τιμή του Νοεμβρίου, που καθορίζει εν πολλοίς τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του επόμενου μήνα, είναι έως σήμερα στα 139,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένο περίπου κατά 50% σε σχέση με τον Οκτώβριο ωστόσο δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει το πώς θα κινηθεί η χονδρεμπορική αγορά στις επόμενες ημέρες.