Σε πολιτική κρίση η Γαλλία – Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ
Αντιμέτωπη με μια εκτεταμένη πολιτική κρίση, ενόψει της προαναγγελθείσας πτώσης της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, είναι η Γαλλία.
Αντιμέτωπη με μια εκτεταμένη πολιτική κρίση, ενόψει της προαναγγελθείσας πτώσης της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, είναι η Γαλλία, με αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση και την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ επιχειρούσε να χαλιναγωγήσει το διαρκώς διευρυμένο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας μέσω ενός «εσωτερικού μνημονίου» μέτρων συνολικού ύψους 60 δις ευρώ μέσα από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας, αφού κατέθεσε, ένα νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησής του, έχει αποφασίσει να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Η Λεπέν «τράβηξε το χαλί»
Παρότι ο Μισέλ Μπαρνιέ προσπάθησε με έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό να προχωρήσει σε μια δημοσιονομική παραχώρηση την τελευταία στιγμή, ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να κερδίσει την υποστήριξη από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ή το αριστερό πολιτικό μπλοκ της χώρας.
Όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τόσο τα κόμματα της αριστεράς, όσο και το ακροδεξιό της Μαρίν Λεπέν σκοπεύουν, στην περίπτωση αυτή, να υπερψηφίσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε πρωθυπουργό προ τριμήνου ο πρόεδρος Μακρόν, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πλέον 24 ώρες για να καταθέσουν επίσημα πρόταση δυσπιστίας. Η ψηφοφορία για τη πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας προς την κυβέρνηση πρέπει να διεξαχθεί εντός 48 ωρών. Αναμένεται να γίνει την Τετάρτη. Καμία γαλλική κυβέρνηση δεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από μια τέτοια ψηφοφορία από το 1962.
Πώς θα ψηφίσει η αντιπολίτευση
Το αριστερό πολιτικό μπλοκ της Γαλλίας θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για την ανατροπή του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI, Ματθίλδη Πανό. Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν λέει ότι θα καταψηφίσει τον Μπαρνιέ. Επίσης ο ηγέτης των Γάλλων σοσιαλιστών Olivier Faure προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Μπαρνιέ σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας.
«Αντιμετωπίζοντας αυτή την πολλοστή άρνηση της δημοκρατίας, θα υποβάλλουμε μομφή στην κυβέρνηση. Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος με τη συντομότερη θητεία. [...] Ζούμε σε πολιτικό χάος λόγω της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ και της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν», είπε ο Πανό στους δημοσιογράφους στην Εθνοσυνέλευση.
Πώς καταλήγει στην πρόταση δυσπιστίας
Ο Μπαρνιέ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να προωθήσει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση χωρίς ψήφο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι θα χρησιμοποιούσε τις ειδικές συνταγματικές εξουσίες του για να εξαναγκάσει τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης να περάσει από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου χωρίς τελική ψηφοφορία. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας», είπε ο Μπαρνιέ στους νομοθέτες σε μια ομιλία του. Η χρήση του άρθρου 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος πυροδότησε την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Εάν η ψηφοφορία για τη πρόταση δυσπιστίας περάσει, ο Μπαρνιέ θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.